Liikennevakuutus jatkossa myös senioriskoottereille – vammaisten pyörätuolit rajattu vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle

Jaa

Uusi liikennevakuutuslaki tulee voimaan 1.6.2024, ja sen myötä uusia sähköisiä liikkumisvälineitä tulee liikennevakuutettaviksi. Vakuuttamisvelvollisuus koskee myös senioriskoottereita, joita esimerkiksi liikuntarajoitteiset käyttävät arjessa liikkumisen apuna.

Kuvassa on kaksi henkilöä, toinen kulkee sähköpyörätuolilla ja toinen kävelee vieressä.
Vakuuttamisvelvollisuudesta on vapautettu vain vammaisille tarkoitetut liikkumisen apuvälineet. Raul Mellado Mostphotos

Uuden lain myötä liikennevakuutettavia ovat kaikki liikkumisvälineet, jotka kulkevat moottorin avulla nopeammin kuin 25 km/h tai joiden paino ylittää 25 kg. Jos sähköpyörätuoli tai muu vastaavanlainen kevytrakenteinen liikkumisväline on hankittu lääketieteellisin perustein yksinomaan vammaisten käyttöön tarkoitetuksi liikkumisen apuvälineeksi terveydenhuollon toimesta tai suosituksesta, sille ei kuitenkaan tarvitse ottaa liikennevakuutusta.

Jos vammaisella henkilöllä on liikkumista avustava maastomönkijä tai vastaava, tulee sille hankkia vakuutus. Kun henkilön liikkumisrajoite johtuu esimerkiksi ikääntymisestä, on apuvälineenä käytettävälle liikkumisvälineelle niin ikään otettava vakuutus.

- Suosittelemme, että kaikki sähköpyörätuolin tai senioriskootterin omistajat selvittävät omien liikkumisvälineidensä vakuutustarpeet, ja ottavat tarvittaessa yhteyttä vakuutusyhtiöön saadakseen lisätietoja. Vakuuttamisvelvollisuudesta on vapautettu vain vammaisille tarkoitetut liikkumisen apuvälineet, Liikennevakuutuskeskuksen vakuutuspäällikkö Lauri Linna neuvoo.

Vakuuttamisvelvollisuuden alaisille rekisteröimättömille laitteille vakuutus tarvitaan viimeistään silloin, kun laitteella lähdetään liikkeelle. Ilman vakuutusta laite on käyttökiellossa, eikä sillä saa ajaa edes omalla pihalla. Kaatuminen, törmäys tai muu vahinko voi tapahtua missä vain.

Jos vakuuttamisvelvollisuudesta vapautettu liikkumisväline, kuten sähköpyörätuoli, aiheuttaa vahingon, korvauksista huolehtii Liikennevakuutuskeskus. Kolmansille osapuolille korvataan sekä henkilö- että omaisuusvahingot, ja lisäksi vahingon aiheuttaneelle korvataan tämän omat henkilövahingot.

- Vaikka sähköpyörätuolit liikkuvat hitaasti, ne voivat suuren painonsa vuoksi aiheuttaa vakavia vahinkoja. Lakimuutos parantaa kaikkien tienkäyttäjien asemaa, sillä se varmistaa, että sekä sivullisille että laitteen käyttäjälle itselleen aiheutuvat vahingot korvataan vahinkotilanteessa, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu muistuttaa.

Liikennevakuutuksen voi ostaa mistä tahansa niitä myyvästä vakuutusyhtiöstä. Koska liikennevakuutuksen sisältö on määritelty laissa, on vakuutusturva samanlainen riippumatta vakuutusyhtiöstä. Vahingonkärsinyt voi hakea korvausta suoraan vahingon aiheuttajan vakuutusyhtiöstä.

Uudistettu liikennevakuutuslaki tulee voimaan 1.6.2024. Lakiuudistus pohjautuu EU:n liikennevakuutusdirektiivin kansalliseen täytäntöönpanoon. Lain mukaan vakuutettavia ovat moottoriajoneuvot, joiden paino on enemmän kuin 25 kg tai rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h. Rakenteellinen nopeus tarkoittaa laitteen valmistajan tai maahantuojan laitteelle asettamaa nopeutta. Lisäksi vakuutettavia ovat kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat.

Vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle on rajattu mm. vammaisten käytössä olevat sähköpyörätuolit sekä sellaiset sähköavusteiset pyörät, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, ja joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h, ja moottorin suurin sallittu teho on 250 W.

Vahingonkärsinyt voi hakea korvausta suoraan vahingon aiheuttajan vakuutusyhtiöstä. Liikennevakuutuksen voi ostaa mistä tahansa niitä myyvästä vakuutusyhtiöstä. Koska liikennevakuutuksen sisältö on määritelty laissa, on vakuutusturva samanlainen riippumatta vakuutusyhtiöstä.

Lue lisää sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisesta

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa on kaksi henkilöä, toinen kulkee sähköpyörätuolilla ja toinen kävelee vieressä.
Vakuuttamisvelvollisuudesta on vapautettu vain vammaisille tarkoitetut liikkumisen apuvälineet.
Lataa

Tietoa Liikennevakuutuskeskuksesta

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Uusi liikennevakuutuslaki: helppo pääsääntö ja muutama poikkeus7.6.2024 06:20:00 EEST | Tiedote

Liikennevakuutuslain uudistus kesäkuun alussa on tuonut uusia sähköisiä ajopelejä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Lain perussääntö on selkeä ja helppo muistaa – kaikki yli 25 kiloa painavat tai moottorilla kovempaa kuin 25 km/h kulkevat menopelit tulee vakuuttaa. Lakiin on kirjattu myös muutamia poikkeuksia, jotka kuluttajan on hyvä tietää. Epävarmaa tai pykäläpoikkeuksiin eksyvää kuluttajaa auttaa Liikennevakuutuskeskuksen uusi verkkotesti.

Uusi liikennevakuutuslaki voimaan lauantaina: suomalaisella vakuutuksella ylivertainen ominaisuus29.5.2024 06:35:00 EEST | Tiedote

Liikennevakuutuslaki uudistuu 1.6. Suurin muutos koskee sähköisiä liikkumisvälineitä, joista yhä suurempi osa on jatkossa lakisääteisen liikennevakuutuksen ja sen tarjoaman korvausturvan piirissä. Lakiuudistuksen tavoitteena on varmistaa henkilövahinkojen korvaukset vahinkotilanteissa, riippumatta kolarin aiheuttaneen henkilön omasta varallisuudesta tai vapaaehtoisten vakuutusten kattavuudesta.

Moottoriajoneuvokilpailuiden vakuutuskäytäntöihin iso muutos17.5.2024 06:40:00 EEST | Tiedote

Kesäkuussa voimaan tuleva uusi liikennevakuutuslaki tuo muutoksia kilpailukäytössä olevien moottoriajoneuvojen vakuutusturvaan. Samalla aiempi, epäselvyyksiä aiheuttanut eristetyn kilpailualueen määritys poistuu laista kokonaan. Vakuutuksen ottajan on syytä tutustua huolellisesti lain sisältöön, jottei vahinkotilanteessa tule ikäviä yllätyksiä korvausten osalta. Vakuutus tulee olla kaikilla kilpailuihin osallistuvilla ajoneuvoilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye