Suomen YK-liitto

Suomen YK-liitto: ulko- ja turvallisuuspoliittisen valtionavun lakkautus romahduttaa suomalaisen YK-viestinnän, vaikuttamisen ja koulutuksen - ”Suomessa ajetaan alas kansalaisyhteiskuntaa.”

Jaa

Ulkoministeriö lakkauttaa kansalaisjärjestöjen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen toimintaan tarkoitetut valtionavut 2025 alkaen. Avustuksen lakkauttaminen halvaannuttaa Suomen YK-liiton toiminnan. Kyseinen avustus on kattanut noin puolet YK-liiton tuloista.

”Päätös kertoo siitä, että Suomessa ajetaan systemaattisesti alas kansalaisyhteiskuntaa. Meneillään on iso rakenteellinen muutos, jota tehdään tietoisesti”, sanoo Suomen YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko. Rahoituksen leikkaaminen halvaannuttaa järjestöjen mahdollisuuksia vahtia vallanpitäjiä ja viestiä siitä, miten Suomi noudattaa kansainvälisiä sitoumuksia koskien ihmisoikeuksia, kestävää kehitystä sekä rauhaa ja turvallisuutta. ”Päätös heikentää kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä, yhteiskunnallisen vuoropuhelun mahdollisuuksia sekä luottamuksen ylläpitämistä”, painottaa Laukko. 

UTP-valtionavulla YK-liitto on ainoana suomalaisena kansalaisjärjestönä seurannut laaja-alaisesti YK:ta, viestinyt siitä suomalaiselle yleisölle sekä vaikuttanut Suomen YK-politiikkaan toimimalla useissa YK-asioita käsittelevissä toimikunnissa, johtoryhmissä ja muissa yhteistyöverkostoissa. YK-liitto on kattojärjestö, joka edustaa jäsenjärjestöihinsä kuuluvia suomalaisia. Heitä on 1,3 miljoonaa. 

Muuta vastaavaa rahoituslähdettä tälle työlle ei ole olemassa.

”Elämme monikriisien aikakautta. On yhä tärkeämpää, että YK-liitto pystyy viestimään ihmisoikeuksista, rauhasta ja turvallisuudesta sekä kestävästä kehityksestä”, sanoo YK:n ystävät -verkoston puheenjohtaja, professori Helena Ranta.  

Vaadimme: YK-liiton toimintaedellytysten ja valtioavustusten turvaamista, jotta voimme edistää avointa, moniäänistä ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa.   

Mitä lakkautuspäätös tarkoittaa käytännössä?  

  • Luotettavan ja ajankohtaisen tiedon välittäminen YK-asioista, ihmisoikeuksista, kestävästä kehityksestä sekä rauhasta ja turvallisuudesta romahtaa. Viime vuonna lähes miljoona suomalaista haki tietoa YK-liiton verkkosivuilta. 

  • Kestävän kehityksen koulutukset päättyvät. YK-liitto on ollut kysytty kouluttaja ja puhuja kestävän kehityksen teemoista niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Olemme tavoittaneet noin tuhat eri alojen asiantuntijaa vuodessa. 

  • Koulutukset ihmisoikeuksien velvoittavuudesta päättyvät.

  • YK-koulutoiminta lakkaa verkoston 10-vuotisjuhlavuonna. Verkostoon kuuluu 145 koulua, joissa on 64 000 oppilasta. 

  • Suomalaisten mahdollisuudet vaikuttaa Suomen YK-politiikkaan heikkenevät. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen YK-liitto

Suomen YK-liitto: Ilmastokriisin torjuminen vähentää nälkää ja konflikteja25.5.2023 11:58:38 EEST | Kutsu

YK:n mukaan jo 40 prosenttia maailman väestöstä asuu alueilla, jotka ovat erittäin haavoittuvia ilmastonmuutoksen seurauksena lisääntyville sään ääri-ilmiöille. Samaan aikaan maailman nälkäisten määrä on ennätyksellisen suuri: Apulaisjohtaja Satu Santala YK:n maatalousrahastosta ja kansanedustaja Oras Tynkkynen kertovat, millaisilla ilmastoratkaisuilla maailman nälkäisten määrää sekä konfliktien määrää voidaan vähentää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye