Museokortti

Museokortin erikoispalkinto myönnettiin Suomen merimuseolle – Jäänmurtaja Tarmo sai yleisön kananlihalle

Jaa

Kotkan Merikeskus Vellamossa sijaitseva Suomen merimuseo nousi yleisön suosikiksi Museokortin äänestyksessä. Kohteelle myönnettiin erikoispalkinto Museoliiton järjestämässä Museogaalassa 23. toukokuuta osana valtakunnallisia museopäiviä. Gaalassa jaettiin myös Vuoden museo -palkinto.

Museokortin erikoispalkinnon pokkasivat Tiina Merisalo, Annika Utriainen, Eero Ihanti, Liisa Lohtander ja Pia Paukku.
Museokortin erikoispalkinnon pokkasivat Tiina Merisalo, Annika Utriainen, Eero Ihanti, Liisa Lohtander ja Pia Paukku. Mirva Uotila / Museokortti

Museokortti myönsi vuoden 2024 erikoispalkinnon Suomen merimuseolle 23. toukokuuta Jyväskylässä järjestetyssä Museogaalassa. Erikoispalkinnon vuosittain vaihtuva teema tuo esiin yli 360 Museokortti-kohteen monipuolista tarjontaa.  

Tällä kertaa museosuosikkia etsittiin Suomen merikohteista eri puolilta rannikkoa. Ehdolla yleisön suosikkikohteeksi olivat Suomen merimuseon lisäksi Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Forum Marinum Turusta, Loviisan Merenkulkumuseo, Pietarsaaren Laivapiha sekä Rauman merimuseo. 

Yleisöäänestyksessä annettiin lähes 5000 ääntä, joista 35 prosenttia meni Suomen merimuseolle. Suomen merimuseo on osa Suomen kansallismuseota. Merikeskus Vellamossa on Suomen merimuseon lisäksi Kymenlaakson museo, ja kesäaikaan Tarmon lisäksi majakkalaiva Kemi on satamassa avoinna yleisölle. 

– Sanattomaksi vetää. Tuntuu todella hyvältä saada tunnustusta yleisöltä tällä tavalla, sanoo Merikeskus Vellamon kehittämispäällikkö Annika Utriainen.

– Kuulemme monesti, että rakennus ja näyttelyiden koko ja suuruus yllättävät, eli kannattaa varata reilusti aikaa ja tulla kaikessa rauhassa tutkimaan näitä näyttelyitä ja ihailemaan upeaa arkkitehtuuria Kotkan kantasatamassa.

Jokavuotisessa Museogaalassa jaettiin myös Vuoden museo -palkinto, jonka sai Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida. Vuoden museojulkaisu -palkinto myönnettiin Riihisaari – Savonlinnan museon julkaisemalle kirjalle Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan. Museoliiton erikoispalkinto myönnettiin Varkaudessa keväällä avatulle museokeskus Konstille. 

null
Suomen merimuseolle kuuluva jäänmurtaja Tarmo herätti innostusta Museokortin erikoispalkinnon äänestyksessä. TOPI LEIKAS / MUSEOVIRASTO

“Paras museo, jossa olen koskaan käynyt” 

Äänestäjien perusteluissa Suomen merimuseon ehdottomaksi vetonaulaksi nostettiin Merikeskuksen museolaiturissa komeileva jäänmurtaja Tarmo. 

Jäänmurtaja Tarmo laskettiin vesille vuonna 1907, ja se ehti muun muassa palvella Suomen merivoimissa toisen maailmansodan aikana. Entisöity Tarmo on ollut avoin yleisölle vuodesta 2008 saakka. Suomen merimuseon ja Vellamon väkeä ei Tarmon suosio yllättänyt.

– Tarmo on suuri kokonaiselämys itsessään. Niinkuin yleisön kommenteissa todettiin, Tarmo on miehekäs, jykevä, turvallinen ja todella suuri pala suomalaista historiaa, Utriainen sanoo.

Yleisö kommentoi Tarmoa ja Suomen merimuseota muun muassa näin: 

“Museo on upeassa rakennuksessa ja Tarmo laiturissa kaikkien tutkittavissa – mikä sen parempaa.” 

“Tarmo-jäänmurtaja on ollut minulle elämys jo lapsuudesta asti: on ollut ilo tutustuttaa siihen myös omat ja läheisten lapset.” 

“Jäänmurtaja Tarmo oli perheemme ehdoton suosikki.” 

"Tarmo on niin mahtavan maskuliininen jäänmurtaja, että iho nousee kananlihalle." 

“Todellinen Merimuseo! Jäänmurtaja Tarmo on symppis!” 

“Vellamoon hukkuu. Eikä sieltä halua pois. Niin ihana ja elämyksellinen paikka. Paras museo, jossa olen koskaan käynyt.” 

Museokortti on vuoden mittainen pääsylippu yli 360 museoon ympäri Suomen. Merimuseoiden lisäksi Museokortilla voi vierailla useissa kotimuseoissa, puutarhoissa, kotiseutu- ja luontomuseoissa, taide- ja nykytaidemuseoissa, tiedekeskuksissa sekä historiallisissa kohteissa. 

Museokortin toiminnasta vastaa FMA Creations Oy, joka on kokonaan Suomen museoliitto ry:n omistama ja kuuluu Museoliitto-konserniin. Museokortti-järjestelmän tuottamat tulot palautetaan suomalaisille museoille kävijämäärien perusteella, eikä järjestämällä ole museoalan ulkopuolisia edunsaajia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanna Seppälä
Viestinnän asiantuntija
Puh. 044 4300 716
susanna.seppala@museot.fi

Mirva Uotila
Viestinnän asiantuntija
Puh. 044 4300730
mirva.uotila@museot.fi

Kuvat

Museokortin erikoispalkinnon pokkasivat Tiina Merisalo, Annika Utriainen, Eero Ihanti, Liisa Lohtander ja Pia Paukku.
Museokortin erikoispalkinnon pokkasivat Tiina Merisalo, Annika Utriainen, Eero Ihanti, Liisa Lohtander ja Pia Paukku.
Lataa
Suomen merimuseolle kuuluva jäänmurtaja Tarmo herätti innostusta Museokortin erikoispalkinnon äänestyksessä.
Suomen merimuseolle kuuluva jäänmurtaja Tarmo herätti innostusta Museokortin erikoispalkinnon äänestyksessä.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Alvar Aallon skeittialtaat, hyperrealismia ja Hello Kitty -huumaa – katso kesän puhutuimmat uutuusnäyttelyt!20.6.2024 12:03:15 EEST | Tiedote

Ihmettele hyperrealistista taidetta Tampereella, koe EGSin utopistinen suurlähetystö Helsingissä tai lähde Jyväskylään selvittämään, mitä yhteistä on Alvar Aallolla ja skeittauksella. Museokesä tarjoaa kotimaisia klassikoita, muoti-ikoneja ja kansainvälistä valokuva-, lasi- ja veistostaidetta. Kokosimme kiinnostavimmat uutuusnäyttelyt ympäri maan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye