Taideyliopisto

Kansainvälisesti arvostettu kanadalaistaiteilija Stan Douglas pitää keynote-luennon Helsingissä syyskuussa

Jaa

Stan Douglas pitää luennon otsikolla The Black Mirror or: How I Learned to Stop Worrying and Love Photography 18. syyskuuta Tanssin talossa. Douglasin luento on kahdeksas puheenvuoro Saastamoinen Foundation Keynote -sarjassa, jossa kutsutaan kansainvälisesti merkittäviä taidealan toimijoita Suomeen.

Kuvataiteilija Stan Douglas pitää Helsingissä avoimen luennon, jonka yhteydessä on mahdollista myös nähdä hänen teoksiaan.
Kuvataiteilija Stan Douglas pitää Helsingissä avoimen luennon, jonka yhteydessä on mahdollista myös nähdä hänen teoksiaan. Michael Courtney

Stan Douglas saapuu syyskuussa Helsinkiin Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön vieraaksi. Hän pitää Saastamoinen Foundation Keynote -luennon keskiviikkona 18.9.2024 kello 17 Tanssin talossa. Douglasin luennon otsikko on The Black Mirror or: How I Learned to Stop Worrying and Love Photography. Ennen luentoa yleisöllä on mahdollisuus osallistua noin tunnin pituiseen näytökseen Douglasin videotaiteesta.

Stan Douglas on kansainvälisesti tunnettu kanadalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Vancouverissa ja Los Angelesissa. Hänen teoksensa käsittelevät usein monimutkaisia identiteetti-, historia- ja kulttuurikysymyksiä, erityisesti suhteessa kolonialismiin, politiikkaan ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin. Douglasin taide on tunnettua siitä, että se haastaa katsojansa ajattelemaan syvällisemmin yhteiskunnallisia ja kulttuurisia kysymyksiä ja tarjoaa usein monitulkintaisia näkökulmia.

Douglasin elokuvia ja valokuvia on ollut kansainvälisissä näyttelyissä 1980-luvun alusta lähtien, muun muassa documenta IX, X ja XI -näyttelyissä (1992, 1997, 2002) ja viidessä Venetsian biennaalissa (1990, 2001, 2005, 2019 ja Kanadan edustajana vuonna 2022). Hän sai merkittävän Audain-palkinnon elämäntyöstään vuonna 2019 ja Ranskan kulttuuriministeriön myöntämän Ordre des Arts et des Lettresin ritarin arvonimen vuonna 2021. Tällä hetkellä hän toimii Kalifornian Pasadenassa sijaitsevan ArtCenter College of Designin taiteen maisteriohjelman johtajana.

Douglasin Helsingin-vierailu on osa Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön vuonna 2014 aloittamaa kuvataiteen kansainvälistymisohjelmaa, joka edistää kuvataiteen opetuksen ja kansainvälisen taideyhteisön välistä dialogia. Kerran vuodessa järjestettävän Saastamoinen Foundation Keynote -luennon puhujiksi kutsutaan kansainvälisesti merkittäviä taidealan toimijoita. Luennon lisäksi Stan Douglas tapaa vierailunsa aikana Kuvataideakatemian opiskelijoita, alumneja ja suomalaisen taidekentän toimijoita.

Douglasin luento on kahdeksas yhteisen yhteistyöohjelman puitteissa järjestetty vierailuluento. Viime vuonna ajatuksia herättävän Keynote -puheenvuoron piti arvostettu italialainen filosofi Emanuele Coccia otsikolla Don’t Call Me Gaia. Notes For a Planetary Art. Häntä ennen luennoitsijoina ovat vierailleet brittiläinen taiteilija, professori, tutkija ja vuoden 2022 Venetsian biennaalin Kultainen leijona -palkinnon voittaja Sonia Boyce, uraauurtava taidehistorioitsija ja kuraattori Andrea Giunta, artisti ja kulttuurikriitikko Martha Rosler, kuraattori ja näyttelyarkkitehti Adam Szymczyk, taiteilijaduo Elmgreen & Dragset sekä kansainvälisesti vaikuttava kulttuurin puolestapuhuja Okwui Enwezor.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvataiteilija Stan Douglas
Kuvataiteilija Stan Douglas
Lataa
Kuvataiteilija Stan Douglas
Kuvataiteilija Stan Douglas
Lataa

Linkit

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: T&K-rahoituksessa tulee tunnistaa luovien ja taidealojen merkitys7.6.2024 05:23:00 EEST | Tiedote

Taideyliopisto lausui valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotisesta suunnitelmasta. Lausunnossaan yliopisto katsoo, että suunnitelman tulisi tunnistaa nykyistä laajemmin luovien ja taidealojen merkitys T&K-rahoituksessa. Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén korostaa, että luovilla ja taidealoilla on merkittävää potentiaalia synnyttää uusia ideoita ja lisätä aineetonta arvonluontia sekä tuottavuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye