Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Hae tukea perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon

Jaa

Perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon on haettavissa tukea Helmi-elinympäristöohjelmasta Lapin ELY-keskuksesta. Tätä luonnonsuojelulain mukaista Helmi-tukea voi hakea ympäri vuoden.

Lampaita laiduntaa veden ääressä olevalla laitumella.
Rovaniemen Viirinkylän lammaslaidun on kunnostettu Helmi-ohjelman tuella. Kuva: Lapin ELY-keskus

Perinnebiotoopit ovat monipuolisinta luontoamme, ja ne ovat tärkeitä elinympäristöjä mm. perhosille ja pölyttäjille. Perinnebiotooppeja eli vanhoja niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia on ollut mahdollista kunnostaa maatalouden ympäristösopimuksen lisäksi myös kansallisella luonnonsuojelulain mukaisella tuella vuodesta 2021 alkaen. Lapissa Helmi-sopimuksia on tehty perinnebiotooppikohteille 41 kappaletta vuosina 2021-2023 .

Luonnonsuojelulain tukea myönnetään peruskunnostuksiin, kuten laitumen aitaamiseen, puuston raivauksiin tai kedon tai ruovikon niittoon. Tuki on harkinnanvarainen. Luonnonsuojelulain tuen tavoitteena on palauttaa hoitoon arvokkaimmat perinnebiotooppimme ja laajentaa perinteisessä hoidossa olevien elinympäristöjen pinta-alaa. Etusijalla ovat mm. Natura- ja luonnonsuojelualueella sijaitsevat kohteet tai arvokkaaksi inventoidut perinnebiotoopit (maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaat kohteet) ja muut luontoarvoiltaan tärkeät alueet.

Perinnebiotoopin jatkohoito voidaan järjestää esimerkiksi maatalouden ympäristösopimuksella. Luonnonsuojelulain tuella tehtävät kunnostustoimet tulee olla tehtynä ennen maatalouden ympäristösopimuskauden alkamista, joten yleensä Helmi-tuella kunnostettavalle kohteelle voi hakea maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimusta seuraavana vuonna.

Kuka luonnonsuojelulain mukaista tukea voi hakea?

Tukea voivat hakea yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt. Luonnonsuojelulain tuen kunnostusten jälkeen perinnebiotoopin hoidon tulee jatkua niittämällä tai laiduntamalla. Jatkohoitoon voi hakea maatalouden ympäristösopimusta. 

Tarkempia tietoja tuen myöntämisen perusteista, sopivista kohteista sekä hakumenettelystä löytyy ELY- keskuksen verkkopalvelusta.   

Luonnonsuojelulain tuki perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon (ely-keskus.fi)

Maatilasi perinnebiotooppikohteisiin voit tutusta Vipu-palvelussa   

Maatilasi mahdollisia kunnostettavia kohteita tai lisälaitumia voit tarkastella Ruokaviraston Vipu-palvelun ”perinnebiotooppi” -karttatasolla, jos sinulla on Vipu-käyttöoikeudet ja tilatunnus. Palvelussa voit tutustua siihen, mikä alue tilallasi on oikeutettu ylempään tai alempaan korvaukseen vai tarvitsetko lausunnon ELY-keskuksesta, jos haet maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimusta.  

Maatalouden tukihaku on nyt auki, ja voit hakea Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimusta. Sopimus on 5-vuotinen ympäristösopimus. Ympäristösopimusta voit hakea Vipu-palvelussa. Ympäristösopimuksen haku päättyy 18.6.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helmi-tuki:
Suunnittelija Sanna Haapala, puh: +358 295 037 105
Biologi Marianne Tolonen, puh: +358 295 037 087

Maatalouden ympäristösopimus:
Tukiasiantuntija Heidi Kotala-Paaluharju, puh: +358 295 037 006

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan31.5.2024 10:46:49 EEST | Tiedote

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye