Taideyliopisto

Taideyliopiston eurovaalitavoitteet: Taiteen rooli kestävämmän Euroopan rakentamisessa on tunnistettava

Jaa

Taideyliopisto esittää kolme tavoitetta kesäkuun europarlamenttivaaleihin ja tulevalle EU-kaudelle. Ehdotuksissaan yliopisto korostaa, että taide, taiteen tutkimus ja taidekoulutus ovat keskeisessä asemassa kilpailukykyisen ja tulevaisuuden haasteita ratkaisevan Euroopan rakentamisessa. Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildénin mukaan taiteen ja kulttuurin merkitys Euroopan menestyksen tukipilarina on välttämätöntä tunnistaa.

Rehtori Kaarlo Hildén, kuvaaja Veikko Kähkönen/Taideyliopisto
Rehtori Kaarlo Hildén, kuvaaja Veikko Kähkönen/Taideyliopisto

Hildénin mukaan Euroopassa on tulevalla EU-kaudella löydettävä ratkaisuja useisiin haasteisiin. Hän korostaa, että taidetta, taiteen tutkimusta ja taideopetusta tarvitaan mahdollistamaan ja edistämään systeemistä muutosta, jota ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävämmän Euroopan rakentaminen vaatii.  

“Kulttuurilla ja taiteella on keskeinen rooli eurooppalaisuuden sivistyksellisen ja arvopohjaisen ytimen jatkuvassa uudelleenmäärittelyssä sekä demokratian ja henkisen kriisinkestävyyden tukemisessa. Jakautuneessa poliittisessa ilmastossa kulttuurilla on voima yhdistää eurooppalaisia tavalla, joka myös edistää aineetonta kulutusta ja kestävää kasvua”, Hildén summaa.

Taideyliopisto korostaa tavoitteissaan, että taiteen rahoitus on tuotava kestävälle tasolle seuraavaan EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaan (FP10). 

“Monialaisten tutkimushankkeiden vaikuttavuutta voi merkittävästi vahvistaa siten, että niihin integroidaan nykyistä vahvemmin inhimillisiä ja kulttuurisia näkökulmia. Siksi vuosien 2028–2034 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmassa ja työohjelmissa tulisi merkittävästi vahvistaa edellytyksiä hyödyntää ihmistieteiden ja taiteiden näkökulmia”, Hildén sanoo. 

Taideyliopiston tavoitteet eurovaaleihin:

1. Taiteen rooli kestävämmän Euroopan rakentamisessa on tunnistettava.
2. Taiteen rahoitus on tuotava kestävälle tasolle seuraavaan EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaan.
3. Kulttuurin julkinen rahoitus on turvattava.

Taideyliopiston EU-vaalitavoitteet ovat luettavissa Taideyliopiston verkkosivuilta. 

Yhteyshenkilöt

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: T&K-rahoituksessa tulee tunnistaa luovien ja taidealojen merkitys7.6.2024 05:23:00 EEST | Tiedote

Taideyliopisto lausui valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotisesta suunnitelmasta. Lausunnossaan yliopisto katsoo, että suunnitelman tulisi tunnistaa nykyistä laajemmin luovien ja taidealojen merkitys T&K-rahoituksessa. Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén korostaa, että luovilla ja taidealoilla on merkittävää potentiaalia synnyttää uusia ideoita ja lisätä aineetonta arvonluontia sekä tuottavuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye