Rosebud Oy

Rosebud Sivullisen ohjelma viikolla 22

Jaa

Käymme syvälle suomalais–venäläisiin kirjallisuussuhteisiin Karamazovin kantapöydässä. Viikon muissa haastatteluissa kaunokirjallisia konkareita ja tulokkaita, sisäilma-asiaa ja keskustelua Tarja Halosen politiikasta.

Ti 28.5. klo 17
Minna Lindgren: Soteorpo (Teos) JULKKARIT

Olet lämpimästi tervetullut juhlimaan Minna Lindgrenin Soteorpo-romaanin ilmestymistä!
Soteorpo on synkän humoristinen romaani ihmisistä, jotka erkaantuvat toisistaan ja muusta maailmasta, ja pamfletti yhteiskunnastamme, jossa omaishoitajat jätetään täysin yksin.
Pirjosta tulee Alzheimeria sairastavan miehensä Markun omaishoitaja. Koska määrärahoja on supistettu ja kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut siirretty osaksi laajaa hyvinvointialuetta, apua ei löydy mistään. Jokainen vaipanvaihto, seiniltä siivottu ateria, nöyryyttävä pankkineuvottelu ja tuntemattomaksi muuttuneen puolison huitaisu sulkee pariskunnan yhä syvemmälle painajaiseen.
Pirjo on yksin miehen rinnalla, joka on hänkin yksin, sairauteensa käpertyneenä. Umpiuupuneena Pirjo ei enää tiedä, mikä vuosi on, kumpi heistä on hullumpi, kumpi kaipaa enemmän apua.
Lindgren kirjoittaa pettämättömällä vainullaan tarinan, joka kertoo yhteiskunnasta ehkä enemmän kuin haluaisimme nähdä.

Tilaisuudessa Lindgreniä haastattelee toimittaja Reetta Meriläinen.

Ke 29.5. klo 15.30–16.30 
Juha Pekkanen ja Markku Seuri: Sisäilma, sisäympäristö ja terveys (Tietosanoma)

Tutkittua tietoa sisäilman terveysvaikutuksista ja riskien arvioinnista
Juha Pekkasen ja Markku Seurin uusi teos tarjoaa kokonaiskuvan sisäilman ja erilaisten epäpuhtauksien terveysvaikutuksista erityisesti Suomessa. Teos antaa runsaasti tietoa yksittäisistä sisäilman tekijöistä sekä oireilun ja muiden terveysvaikutusten syistä. Mukana on perustiedot riskien arvioinnista ja -hallinnasta sekä ohjearvoista ja keskeisistä viranomaisohjeista. Teos tarjoaa tietoa myös alan kehityksestä ja taustoittaa aiheeseen liittyneitä ristiriitoja.
Tekijöitä sisäilmakysymyksistä haastattelee toimittaja Olli Seuri. 
Juha Pekkanen on kansanterveystieteen professori Helsingin yliopistossa ja tutkimusprofessori Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Markku Seuri on työterveyshuollon erikoislääkäri ja työlääketieteen dosentti.

Ke 29.5. klo 17.30
Tomi Huttunen (toim.): Henkinen muuri – suomalaisvenäläiset kirjallisuussuhteet 1800–1930 (SKS)

Tiesitkö, että ensimmäisen fiktiivisen matkan Venäjältä Suomeen teki naiskirjailija?
Entä tiesitkö, ketä venäläistä kirjailijaa käännettiin Suomessa ensimmäisenä?
Entä tiesitkö, kuka suomalaiskirjailija tapasi Nikolai Gogolin?
Entä kuka suomalainen venäjänopiskelija vieraili Tolstoin luona?

Rajanaapureiden Suomen ja Venäjän välillä ei ole koskaan ollut kyse harmonisesta kumppanuudesta – ei politiikassa eikä kirjallisuushistoriassa. Jo autonomian aikana suomenmielisyys otti yhteen Venäjän kolonialistisen kielipolitiikan ja slavofilian kanssa.
Toisaalta maiden välillä on aina ollut monikulttuurinen rajapinta – pietarinsuomalaisia, inkeriläisiä, Viipurin monikielisiä, baltiansaksalaisia ja karjalaisia sukuja, kirjallisia toimijoita ja
kääntäjiä.
Suomalaisvenäläisiä kirjallisuussuhteita, kontakteja ja käännösten historiaa ei ole aiemmin systemaattisesti selvitetty. Missä määrin suomalaiskirjailijoilla on ollut kontakteja
venäläisiin, ja miten vaikutteet ovat liikkuneet? Kokoomateos täyttää olennaisia aukkoja kirjallisuussuhteiden historiassa. Venäläisen kirjallisuuden ruotsinnokset ja suomennokset
ovat vanhempia kuin aiemmin on luultu, ja suomalaisen kirjallisuuden venäjännöksiä on tehty enemmän kuin on tiedetty. Uusi ja runsas tutkimustieto piirtää kuvan vääjäämättömän ylirajaisesta suomalaisen ja venäläisen kirjallisuuden historiasta.

Kirjan kirjoittajat: Natalia Baschmakoff, Liisa Byckling, Nikita Drozdov, Ben Hellman, Tomi Huttunen, Natalia Jakovleva, Tintti Klapuri, Erja Laurila-Hellman, Viola Parente-Čapková, Mika Pylsy, H. K. Riikonen, Aleksandr Sobolev, Roman Timentšik, Riku Toivola, Harri Veivo ja Mikko Ylikangas
Kirjan on toimittanut Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen ja kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Keskustelu on osa Rosebudin Karamazovin kantapöytä -sarjaa.

To 30.5. klo 16.30

Meri Valkama: Perinnönjako – Keskusteluja Tarja Halosen politiikasta (S&S)

Tervetuloa seuraamaan toimittaja Meri Valkaman haastattelua!
Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, alkoi syyllisten etsiminen. Suomessa moni suuntasi syyttävän sormensa entiseen presidenttiin Tarja Haloseen, joka oli vuosia rakentanut lämpimiä suhteita Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.
Vuosi sodan alkamisen jälkeen Meri Valkama ryhtyi käymään Tarja Halosen kanssa keskusteluja maailmanpolitiikasta. Valkama halusi selvittää, mitä Halonen itse ajattelee vanhoista päätöksistään. Millaisessa maailmassa ja minkälaisen tiedon varassa ne tehtiin? Entä oliko mahdollista, että koko elämänsä rauhan puolustamiselle omistanut päättäjä olisi tullut tahattomasti edistäneeksi mahdollisuutta sotaan?
Valkama seurasi vuoden 2023 ajan Halosen työtä niin Suomessa kuin maailmalla. Sen aikana paljastui jotakin hätkähdyttävää: silloinkin, kun ajattelemme maailman matkaavan kohti parempaa, ympärillä on lähinnä kaaosta. Sen keskellä maailman päättäjien on tehtävä parhaansa.
Mitä tästä kaikesta ajattelee Halonen? Mikä saa kahdeksankymppisen presidentin edelleen kiertämään maailmaa ja sen kriisipesäkkeitä? Ja miksi YK:n pääsihteeri António Guterres soittaa juuri Haloselle, kun hän ei tiedä, mitä tehdä?
Meri Valkama on yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittyvä tutkiva journalisti ja kirjailija. Valkaman esikoisromaani Sinun, Margot (WSOY) julkaistiin 2021. Romaani sai ylistävät arviot ja voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

Pe 31.5. klo 16.15
Saara Cantell: Tuulensuojaan (Tammi)

Mistä löytää tuulensuoja, kun elämä pettää? 
Laura ja Saima joutuvat kumpikin tahoillaan luopumaan lapsihaaveistaan. Herkkävireinen romaani kysyy, mistä löytää tuulensuoja, kun todellisuus ympärillä pettää ja valo hetkeksi katoaa. 
Lauran elämä järkkyy. Toive äitiydestä raukeaa, kun avopuoliso Henri vetoaa ilmastosyihin ja ilmoittaa haluavansa pysyä lapsettomana. Samaan aikaan kaivoshanke uhkaa Kaislaniemeä, Lauran kukoistavaa kesäkeidasta, jonka puutarhaa hän on vaalinut vuosia yhdessä ukkinsa kanssa. Mitä jos edes rakkain maisema ei ole ikuinen? 
Saima kohtaa elämänsä rakkauden Fransin 1930-luvun Helsingissä. Urheilullinen ja isänmaallinen lääkäri vastaa kaikin tavoin ajan arjalaista ihannetta. Hetket Fransin sylissä ovat sykähdyttäviä, mutta pian suhde muuttaa Saiman tulevaisuuden suunnan pysyvästi. 
Saara Cantellin romaani kietoo eri vuosikymmenillä elävien naisten kohtalot kiehtovasti yhteen. Haastattelijana Petra Maisonen.
 
Pe 31.5. klo 17
Sinikka Vuola: Myrskyn anatomia (WSOY) ja Mikko Kauppila: Terveisin K (Teos)
 
Kokeellisen kirjallisuuden taitajan Sinikka Vuolan Myrskyn anatomia on ajaton romaani nuoresta naisesta, joka elää nimettömässä eurooppalaisessa kaupungissa kaksossiskonsa ja sotatraumoihinsa eksyneen isänsä kanssa. Äidin poissaolo on jättänyt naiseen tyhjyyden, jota tarjoutuu täyttämään mies, johon molemmat siskot rakastuvat.
Esikoiskirjailija, näyttelijä Mikko Kauppilan Terveisin K kertoo opiskelijapojasta, joka jää vieraassa kaupungissa ulkopuoliseksi. Äiti on läsnä liikaakin, mutta poikaansa hän ei kuule. Lohtua tuo muisto P:stä, parhaasta ystävästä, johon K heijastaa itseään, ja ihastus A:han, hurmaavaan opiskelutoveriin. Kun tunteet eivät saa vastakaikua, alkaa K ankaran askeesin, joka yltyy kattamaan koko olemisen.
Vuolaa ja Kauppilaa yhdistää intohimoinen suhde kieleen, tarkka ilmaisu ja muodontaju. Kirjailijoiden teokset ovat viittausten ja symbolien mosaiikki, josta merkitykset kumpuavat kauemmas kuin pelkkä tarina yltää.
Tilaisuudesssa haastattelijana Teoksen kustannuspäällikkö Päivi Koivisto


Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5 (Kaisa-talo), Helsinki. Esteetön sisäänkäynti katutasosta. Tapahtumat myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 505.12.2024 17:01:42 EET | Tiedote

Ti 10.12. klo 17 Jussi Lehtonen: Mies jolla on naisen sydän (WSOY) Tervetuloa seuraamaan Jussi Lehtosen kirjailijahaastattelua Sivullisen lavalla! Lehtosta haastattelee Irina Björkman. Kun tytär muuttaa pois kotoa, hänen isänsä, romaanin päähenkilö, alkaa muistella, miten kaikki oikein meni. Tyttären syntymään liittyvät monisyiset tapahtumaketjut tempaavat hänet muistikuvien sokkeloihin, joista hän ei ole koskaan kertonut tyttärelleen. Toisessa osassa päädytään Paraguayhin, jonne päähenkilö on matkustanut valmistamaan vankien tarinoista kohtauksia. Työskentely on haasteellista erilaisten odotusten, arvomaailmojen ja tunteiden ristipaineissa. Oma tila pitää rakentaa joka päivä uudestaan eikä etuoikeutettuna olemisen ongelma jätä rauhaan. Kolmiosaisen romaanin viimeisessä osassa ääneen pääsee nyt aikuistunut tytär. Hän on viettämässä isänsä ja tämän miesystävän kanssa isänpäivää mökillä, kun keskustelu rakkausasioista avaa uuden railon. Riipaisevan kauniisti ja ristiriitaisuuksia liikaa

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote

Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4822.11.2024 16:20:39 EET | Tiedote

Ma 25.11. klo 17 Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa (Art House) Oikeusmurhia, juonittelua ja vääristelyä! - Kymmenen maailmaa eri tavoin ravistelleen oikeudenkäynnin kulisseista löytyy monenlaista valtapeliä, suhmurointia ja suoranaisia oikeusmurhia. Osan vaikutukset ulottuvat meidän päiviimme asti. Jukka Kekkosen ja Jyrki Knuutilan uutusteos Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa on huiman kiinnostavaa luettavaa ja näyttää, miten valta on usein jyrännyt oikeuden historian tunnetuimmissa oikeudenkäynneissä. Jukka Kekkonen on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus. Jyrki Knuutila on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori emeritus. Heitä haastattelee kustantaja Urpu Strellman. 26.11. klo 16.30–18.30 ”Eläköön Volter Kilpi!” -keskustelutilaisuus Alastalon salissa -teoksen tekijänä tunnetun kirjailija Volter Kilven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.
Tilaisuudess

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye