Euroopan kulttuuriperintöpalkinto historiallisten sanomalehtien NewsEye-projektille
Euroopan komissio ja Europa Nostra ovat myöntäneet Euroopan kulttuuriperintöpalkinnon NewsEye-projektille, jossa Helsingin yliopisto kehitti työkaluja laajamittaiseen erikielisten ja eri lähteistä peräisin olevien digitoitujen sanomalehtien analysointiin.

NewsEye-projekti (A Digital Investigator for Historical Newspapers) paransi tutkijoiden, kirjaston käyttäjien ja suuren yleisön pääsyä eurooppalaisen lehdistön vuosina 1850–1950 ilmestyneisiin aineistoihin. Suomesta projektiin osallistuivat Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osasto ja digitaalisten ihmistieteiden osasto sekä Kansalliskirjasto.
NewsEye-projektissa Helsingin yliopiston tutkijat kehittivät työkaluja vanhojen sanomalehtiartikkelien sisällön analysointiin. Aineistona käytettiin Itävallan, Suomen ja Ranskan kansalliskirjastojen digitoimaa noin 15 miljoonan sivun laajuista sanomalehtiaineistoa.
– Kehittämiemme työkalujen avulla käyttäjä voi tarkastella esimerkiksi Kansalliskirjaston aineistosta aiheita ja teemoja, joita työkalut tunnistavat automaattisesti, kertoo tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen Helsingin yliopistosta.
Tutkijat kehittivät erityisesti monikielistä aihetunnistusta sekä ajan myötä muuttuvien aiheiden seurantaa. Näillä työkaluilla esimerkiksi historian tutkija voi vertailla kansallisuusaatteeseen liittyviä teemoja 1800-luvun sanomalehdissä eri maissa sekä tarkastella niiden muuttumista vuosikymmenten ja -satojen aikana.
– Lisäksi kehitimme työkaluja, jotka automatisoivat aineistojen analyysiä ja tuottavat tekstimuotoisen raportin keskeisimmistä havainnoista, Toivonen kertoo.
26 hanketta palkittiin
Vuoden 2024 Euroopan arvostetuin kulttuuriperintöpalkinto (European Heritage Award) myönnetään 26 hankkeelle tai toimijalle yhteensä 18 maasta. Palkinnot myöntävät Euroopan komissio ja Europa Nostra, ja ne rahoittaa Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelma.
– Euroopan kulttuuriperintöpalkinto korostaa esimerkillisten hankkeiden ja omistautuneiden yksilöiden ratkaisevaa roolia rikkaan perintömme säilyttämisessä ja edistämisessä. Onnitelen lämpimästi tämän vuoden voittajia, kertoo Iliana Ivanova, Euroopan komission innovaatioista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisosta vastaava komissaari.
Palkinnot jaetaan Euroopan kulttuuriperintöhuippukokouksessa, joka pidetään lokakuun alussa Bukarestissa, Romaniassa.
Äänestä NewsEye yleisöpalkinnon voittajaksi
Kulttuuriperinnön tukijoita ja harrastajia rohkaistaan nyt tutustumaan voittajiin ja äänestämään Yleisön valinta -palkinnon voittaja 2024. Voit antaa äänesi 22. syyskuuta saakka Europa Nostran verkkosivuilla.
Lisätietoja:
professori Hannu Toivonen
Tietojenkäsittelytieteen osasto, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Helsingin yliopisto
hannu.toivonen@helsinki.fi
0509112405
professori Mikko Tolonen
Digitaalisten ihmistieteiden osasto, Humanistinen tiedekunta
Helsingin yliopisto
mikko.tolonen@helsinki.fi
suunnittelupäällikkö Minna Kaukonen
Kansalliskirjasto
minna.kaukonen@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme