AIPA-systemet tas i bruk i brottmål
Det riksomfattande ibruktagandet av AIPA-systemet i behandlingen av brottmål sker i dag 27.5.2024. Ibruktagandet har föregåtts av en pilotförsöksperiod på cirka två månader vid tre tingsrätter. Systemet har redan tidigare tagits i bruk i andra ärendegrupper.

Betydande ibruktagande, men inte slutet på utvecklingen
Detta riksomfattande ibruktagande är det största i AIPA-projektet. De nya funktioner som nu tas i bruk började utvecklas redan 2019 och en lång utvecklingsperiod följdes av ett grundligt test innan pilotförsöket inleddes. Också vid domstolarna har man omsorgsfullt förberett sig på ibruktagandet genom att förnya verksamhetssätten och utbilda personalen. Förutom tingsrätterna börjar nu också hovrätterna och högsta domstolen använda AIPA-systemet.
Åklagarna använder fortfarande det gamla ärendehanteringssystemet i brottmål och behandlingen av ett enskilt ärende överförs till AIPA-systemet när det sänds från åklagaren till tingsrätten. Även åklagarnas övergång till AIPA är dock nära förestående. Genomförandet av den version som innehåller åklagarfunktionerna har slutförts, men den måste testas noggrant innan den tas i bruk. Målet är att åklagarna tar i bruk systemet i slutet av 2024.
Utvecklingen av AIPA-systemet kommer dock inte att upphöra här, utan systemets funktioner kommer att utvidgas och förbättras kontinuerligt. Responsen från användarerfarenheterna spelar en central roll i den fortsatta utvecklingen av systemet. För utvecklingen svarar Domstolsverket, Åklagarmyndigheten och Rättsregistercentralen i samarbete.
Ett långt projekt bakom oss
AIPA-projektet inleddes vid justitieministeriet med förberedelser år 2010. Målet för projektet var att digitalisera rättskipningsarbetet vid de allmänna domstolarna och Åklagarmyndigheten samt att bygga upp en ny informationssystemhelhet för att stödja det nya arbetssättet. I enlighet med målen för AIPA-systemet har det utvecklats så att rättskipningsärendena i sin helhet sköts digitalt från anhängiggörande till avgörande och arkivering.
Genomförandet av AIPA inleddes 2014. Det första ibruktagandet av systemet skedde i slutet av 2016 när ett pilotförsök med åklagarnas summariska bötesärenden inleddes. Efter det utvidgades användningen av systemet stegvis till att gälla tingsrätternas ansökningsärenden och tvistemål samt en del tvångsmedelsärenden. År 2020 flyttade projektet från justitieministeriet till Domstolsverket och projektet avslutas 30.6.2024.
Kontakter
Direktör Pasi Kumpula, tfn 029 565 0516
e-post: fornamn.efternamn@oikeus.fi
Domstolsverket
Domstolsverket är en självständig centralförvaltningsmyndighet inom justitieministeriets förvaltningsområde som betjänar hela domstolsväsendet.
Andra språk
Följ Tuomioistuinvirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tuomioistuinvirasto
Det finns inte tillräckligt med tvåspråkig personal vid domstolarna, enligt enkätundersökning25.4.2025 12:00:29 EEST | Pressmeddelande
Vid domstolarna upplevs att det inte finns tillräckligt med tvåspråkig personal. Det framgår av en rapport om en enkätundersökning som justitieministeriet har publicerat i dag.
Kyselytutkimuksen mukaan tuomioistuimissa ei ole riittävästi kaksikielistä henkilöstöä25.4.2025 12:00:29 EEST | Tiedote
Tuomioistuimissa koetaan, ettei kaksikielistä henkilöstöä ole riittävästi. Tämä käy ilmi oikeusministeriö tänään julkaisemasta kyselytutkimusta koskevasta raportista.
Svar på minderårigas frågor om rättegångar – ett omfattande informationspaket har publicerats på tuomioistuimet.fi-webbplatsen2.4.2025 10:04:46 EEST | Pressmeddelande
Vad händer om man faller offer för ett brott, är vittne till ett brott eller åtalas för ett brott? På de nyligen publicerade webbsidorna besvaras frågor som uppstår i samband med rättegångar och straff när minderåriga kommer i kontakt med domstolar. Vi berättar också hur saker utreds i domstol i en situation där föräldrarna skiljer sig eller när ärenden som gäller barnskydd behandlas.
Vastauksia alaikäisten kysymyksiin oikeudenkäynneistä – laaja tietopaketti julkaistu tuomioistuimet.fissä2.4.2025 10:04:46 EEST | Tiedote
Mitä tapahtuu, jos joutuu rikoksen uhriksi, on rikoksen silminnäkijä tai jos joutuu syytteeseen rikoksesta? Juuri julkaistulla sivustolla vastataan kysymyksiin, joita alaikäisenä tuomioistuimessa asioiville herää oikeudenkäynteihin ja rangaistuksiin liittyen. Kerromme myös, miten asioita selvitetään tuomioistuimessa sellaisessa tilanteessa, jossa vanhemmat eroavat tai kun käsitellään lastensuojeluun liittyviä asioita.
Domstolsväsendets bokslut 2024: Personalresurserna ökade, men samtidigt ökade antalet mål och ärenden5.3.2025 11:47:32 EET | Pressmeddelande
År 2024 fortsatte domstolsväsendet stadigt att utföra sin grundläggande uppgift. Redogörelsen för rättsvården gjorde det möjligt att öka personalresurserna med cirka hundra årsverken 2024. En nästan lika stor ökning kan genomföras 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum