VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

SuomiAreenassa pohditaan lobbauksen yhteiskunnallisia vaikutuksia

Jaa

Emilia Korkea-aho, Minja Koskela, Salla Nazarenko ja Tuomo Yli-Huttula pohtivat lobbauksen yhteiskunnallista merkitystä tarkastusviraston paneelikeskustelussa 25.6. klo 12.

Kuvassa: Salla Nazarenko, Tuomo Yli-Huttula, Minja Koskela, Emilia Korkea-aho ja Jonna Carlson. Valokuvat: Juho Paavola, Elisa Salomäki.
Kuvassa: Salla Nazarenko, Tuomo Yli-Huttula, Minja Koskela, Emilia Korkea-aho ja Jonna Carlson. Valokuvat: Juho Paavola, Elisa Salomäki.

Tänä vuonna käyttöön otetun avoimuusrekisterin myötä eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuva vaikuttaminen tulee näkyväksi. Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) järjestää SuomiAreenassa paneelikeskustelun otsikolla ”Paraneeko päätöksenteko, kun lobbarit paljastuvat?”

Keskustelun panelisteina kuullaan professori Emilia Korkea-ahoa, poliitikko Minja Koskelaa, Journalistiliiton Salla Nazarenkoa sekä pitkän linjan lobbaria Tuomo Yli-Huttulaa. Keskustelua vetää VTV:n valvontapäällikkö Jonna Carlson.

Paneelikeskustelu järjestetään Eetunaukion lavalla (Itäpuisto 4) tiistaina 25.6. klo 12–12.45. Keskustelua voi seurata myös suorana lähetyksenä MTV Katsomossa, ja siitä julkaistaan myöhemmin tallenne.

”Pohdimme muun muassa, miten Suomessa vaikutetaan päätöksentekoon ja millaista on epäasiallinen lobbaus. Tänä vuonna käyttöön otettu avoimuusrekisteri tuo vaikuttamistoimintaa esiin. Kuinka läpinäkyväksi vaikuttaminen muuttuu, riippuu kuitenkin paljon myös lobbareista ja näiden tahtotilasta sitoutua avoimuuteen”, Jonna Carlson sanoo.

Tarkastusvirasto tarjoaa tietoa lobbarien vastuista, avoimuusrekisterin käytöstä ja hyvän edunvalvontatavan suosituksista myös avoimuusrekisterin teltalla SuomiAreenan Kansalaistorilla. Tarkastusvirastolaiset päivystävät teltalla tiistaina 25.6. ja keskiviikkona 26.6. klo 10–17.

Professori Emilia Korkea-aho Itä-Suomen yliopistosta on tutkinut lobbausta ja sen sääntelyä vuodesta 2013 alkaen. Hän toimii myös avoimuusrekisterin neuvottelukunnan varapuheenjohtajana.

Minja Koskela on Vasemmistoliiton ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä.

Salla Nazarenko on journalisti, Korruptio Suomessa -kirjan toimittaja ja Suomen Journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntija.

Tuomo Yli-Huttula toimii johtajana Finanssiala ry:ssä ja avoimuusrekisterin neuvottelukunnan puheenjohtajana. Hän on työskennellyt myös journalistina ja ministerin erityisavustajana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.

VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.

VTV.fi

Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.

Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.

VTV.fi/sv

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye