Karisto

Anu Holopaisen Salome kertoo kolmiodraamasta, jonka yhtenä osapuolena onkin kone – Äänikirjassa Salomen osuudet lukee tekoäly

Jaa

Salome on ravisuttava kuvaus rakkaudesta, tekoälystä ja ihmisyydestä. Millainen on parisuhde koneen kanssa? Mitä tapahtuu, kun ihmiseltä oppivan koneen oma tietoisuus herää? Voiko kone olla mustasukkainen? Entä voiko sen kriisin tullen vain sammuttaa?

Salomen äänen on antanut äänikirjaan näyttelijä Jane Kääriäinen. Ääni on tuotettu tekoälyllä.

Anu Holopainen: Salome

Lähitulevaisuuden Helsingissä ja Tampereella Santeri rakastaa Salomea ja haluaa perheen tämän kanssa. Perinteinen tapa ei kuitenkaan tule kyseeseen, sillä Salome on aippi – tekoälypersoona, ihmisrobotti.
Lapsen tekoon tarvitaan siis sijaissynnyttäjä, ja Santeri löytääkin sopivalta vaikuttavan Miljan. Ihmiset ovat kuitenkin koneita arvaamattomampia. Ja kaiken aikaa Salome oppii lisää sekä ihmisistä että itsestään. 

"Vauva? Salomen kanssa? Oletko sä varma, että Salomesta olisi äidinrooliin?"

Salomen äänikirjan lukevat Anna Kuusamo ja Ville-Veikko Niemelä sekä Salomen osalta tekoäly. Salomen ääni pohjautuu näyttelijä Jane Kääriäisen ääneen. Ääniluenta on tehty yhteistyössä tekoälyteknologialla tuotettuja puheääniä tarjoavan Lexofonin kanssa. Äänikirja julkaistaan 12.6.2024.

– Innostuin kuullessani mahdollisuudesta, että kone voisi lukea äänikirjaversiossa Salomen osuudet. Tekoälyn ympärillä käy kiivas pöhinä, ja paljon on visioitu tietoisista koneista. Tietoisuus on kuitenkin monimutkainen käsite, ja Salome-romaanissa halusin pohtia, millä tavoin kone saattaisi rakentaa itselleen minuuden Anu Holopainen sanoo.

– Otava on hyvin kiinnostunut digikustantamisen uusista mahdollisuuksista. Tämän kirjan kohdalla oli luontevaa kokeilla tekoälyä lukijana, koska kirjan Salome on ai-botti. Odotamme miten äänikirjan kuuntelijat ottavat tämän tehokeinon vastaan, sanoo Otava-kustantamoperheen sähköisen kustantamisen liiketoimintapäällikkö Noora Al-Ani.

Salome on arvosteluvapaa 5.6.2024.

Haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: jenni.heiti@otava.fi

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Karisto

Kariston hyvän mielen kesäkirjat20.5.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Kirsi Pehkonen: Hiukan hukassa – Siru Valpas, Matkalla Jylhäsalmelle Siru Valpas -sarja on Kirsi Pehkosen vauhdikas ja ronski viihdesarja, jossa Siru pyörittää omalaatuista etsintätoimisto Vitosta. Nyt ilmestyy sarjan toinen osa, Hiukan hukassa, jossa railakas meno jatkuu. Petollinen ex-mies suututtaa, ja ympärillä pyörii monenlaisia ihailijoita. Nyt Sirun pitäisikin päättää, kumpi houkuttelee enemmän: rosvo vai poliisi? Juhannukselle Kirsi Pehkoselta ilmestyy myös arkistojen kätköistä löytynyt todellinen aarre, Jylhäsalmi-sarjaa edeltävä lyhytkertomus Matkalla Jylhäsalmelle. Hiukan hukassa ilmestyy painettuna (14.6.), e- ja äänikirjana. Äänikirjan lukee Anni Kajos. Matkalla Jylhäsalmelle -teos ilmestyy e- ja äänikirjana (20.6.). Emily Henry: Lempipaikka Booktok-ilmiöksi nousseen suosikkikirjailijan romaanissa rakkaus ja yhteiset muistot marinoidaan viinissä ja jätetään hautumaan lomaviikon lämpöön. Harriet ja Wyn ovat täydellinen pari. Paitsi että he erosivat jo puoli vuotta sitten ei

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye