Kuusamolainen Ravintola Tapio kohosi Michelin-tasolle – ravintoloitsijapariskunnan vuosien puurtaminen palkittiin alan arvostetulla tähdellä
Kansainvälisesti tunnetuin ravintola-alan tunnustusjärjestelmä The Michelin Guide julkisti maanantaina 27.5.2024 Pohjoismaiden oppaaseen päässeet ravintolat Helsingissä. Uutena tulokkaana vuosittain julkaistavalle listalle kipusi viime joulukuussa Kuusamon Rukalla avattu ravintola Tapio. Sille myönnettiin arvostettu Michelin-tähti. Tapio on sijainnillaan oppaan ja samalla koko maailman pohjoisin ravintola, jonka seinää tähti tänä vuonna koristaa.

Johanna Mourujärvi,33, ja Connor Laybourne,32, avasivat ravintolansa Rukan kylän ytimeen 23.12.2023 toimittuaan sitä ennen pienen hetken Kuusamon keskustassa. Alun perin ravintola perustettiin vuonna 2018 Posiolle, josta Johanna on kotoisin.
Suomalais-englantilainen pariskunta pyörittää pikkuruista ravintolaansa kahden hengen voimin. Johanna vastaa 18-paikkaisesta salista, ja Connor keittiöstä. Kaikki tehdään itse siivoamista ja tiskaamista myöden –apukäsiä ei ole.
"Pärjäämme, koska olemme kunnianhimoisia pitkän linjan ammattilaisia, meillä molemmilla on korkea työmoraali ja olemme valmiita tekemään tavallista pidempiä työpäiviä. Haluamme olla työssämme huomenna vielä parempia kuin tänään", Connor kertoo.
Valttikorttina pohjoisen ainutlaatuiset raaka-aineet
Metsien kuninkaan mukaan nimetty Ravintola Tapio tarjoaa asiakkailleen sesongeittain vaihtuvan menun, jossa pääroolissa ovat pohjoiset, uniikit raaka-aineet. Juomalista koostuu alku- eli natuviineistä ja suomalaisista oluista.
"Tyylimme on moderni pohjoismainen fine dining. Keskitymme korkealaatuisiin paikallisiin raaka-aineisiin ja pyrimme pitämään ne mahdollisimman yksinkertaisina mutta hienostuneina käyttämällä moderneja ja perinteisiä tekniikoita", Connor kuvailee.
Laadun ja tuoreuden takaavat muun muassa omalta Mourujärven perhetilalta saatavat raaka-aineet marjoista ja vihanneksista aina poroon ja villituotteisiin.
Työparina puoliso
Johanna ja Connor rakastuivat työskennellessään hotellin keittiössä Isossa-Britanniassa. Työkokemus ja ammattitaidot karttuivat sittemmin tähtiravintoloissa niin Englannissa kuin Ranskassa. Vuonna 2018 kaksikko päätti muuttaa Suomeen Johannan kotiseudulle ainakin kokeeksi. Kun Connor ei saanut mielekästä työtä, he perustivat Tapion.
"Aina ei ole helppoa tasapainoilla työn ja yksityiselämän välillä. Olemme opetelleet ratkomaan erimielisyydet rakentavasti keskustelemalla. Kun ravintolan ovet avataan, rooleihinsa astuvat ammattilaiset, joiden yhteistyö pelaa saumattomasti", Connor sanoo.
Ravintoloitsijoiden vuosien aherrus palkittiin Michelin-tunnustuksella
Michelin-tähtien perustana ovat raaka-aineiden laatu, ruuan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus, ruuan persoonallisuus, rahanarvoisuus sekä laadun pysyvyys. Himoittu tähti merkitsee ravintoloitsijoille paljon. Korkean laatutason saavuttaminen ja ylläpito vaatii ammattitaitoa, herpaantumatonta keskittymistä ja paineensietokykyä.
"Olen äärettömän iloinen, tyytyväinen ja kiitollinen. Helpottunutkin, sillä olen työskennellyt kokkina 15-vuotiaasta lähtien ja unelmoinut tästä hetkestä siitä saakka. Tunnustus kannustaa myös kehittelemään entistä upeampia ruokaelämyksiä pohjoisen luonnon inspiroivista aineksista. Toivon, että tähti houkuttelee niin uusia kuin aiempia asiakkaita kulinaristiselle matkalle ravintolaamme", Connor Laybourne tiivistää.
Ruka-Kuusamon alue iloitsee ravintola Tapion menestyksestä
Ruka-Kuusamon Matkailussa iloitaan tuoreen jäsenyrityksen menestyksestä. Alueen matkailu on ollut kasvussa vuodesta 2017 lähtien. Kasvu on tuonut mukanaan alueelle uusia kohderyhmiä, ja sen myötä erityisesti ravintoloiden palvelutarjonta on kehittynyt vastaamaan modernin kuluttajan tarpeita. Pohjoisen raaka-aineita hyödyntävät fine dining -elämykset ovat upea lisä alueen monipuoliseen matkailutarjontaan.
"Onnittelemme lämpimästi Ravintola Tapiota Michelin tähdestä ja toivotamme ruokamatkailijat tervetulleiksi kokemaan maailman pohjoisimman Michelin-tähtiravintolan ruokataidetta", kertoo Ruka-Kuusamon Matkailun puheenjohtaja Marko Säkkinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Mourujärvi ja Connor Laybourne, +358 44 243 1631, info@restauranttapio.com, https://tapio.restaurant/
Marko SäkkinenHallituksen puheenjohtaja Ruka Kuusamon Matkailu Ry
Puh:0500 466 173marko.sakkinen@lomarengas.fiKuvat








Linkit
Ruka-Kuusamo Matkailu
Ruka-Kuusamo on ympärivuotinen luontomatkailukohde ja monipuolisten tapahtumien näyttämö. Ruka-Kuusamo Matkailu ry vastaa alueen yhteismarkkinoinnista. Toiminnassa on mukana 150 yritystä, jotka edustavat yli 95 % alueen matkailutulosta. www.ruka.fi, www.facebook.com/rukakuusamo, www.instagram.com/rukakuusamo
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruka-Kuusamo Matkailu
TUI lisää kapasiteettiaan ja avaa uuden lentosarjan Hollannista Kuusamoon talvikaudelle 2025-2622.4.2025 15:50:08 EEST | Tiedote
TUI Hollanti on ilmoittanut avaavansa uuden charter-lentosarjan Hollannista Rukalle talvikaudelle 2025-26. Uusi reitti lennetään välillä Amsterdam-Kuusamo-Ivalo-Amsterdam, mikä vahvistaa entisestään Rukan asemaa suosittuna talvimatkailukohteena kansainvälisillä markkinoilla.
Rukan Pipolätkä tuo Ruka-Kuusamon alueelle 1,5 miljoonaa euroa17.4.2025 13:08:35 EEST | Tiedote
Kävijätutkimuksen mukaan Rukan Pipolätkä jättää alueen yrityksiin noin 1,5 miljoonaa euroa. Majoitus- ja ravintolatoiminnot kattavat potista noin 50%.
10-vuotta toimintaa talvien puolesta: Protect Our Winters Finland ry juhlistaa merkkivuottaan pääsiäisenä Rukalla14.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Talvien ystävien ilmastojärjestö Protect Our Winters (POW) Suomi täyttää 10 vuotta, ja järjestön pitkäaikaiset kumppanit Rukakeskus Oy ja Ruka-Kuusamon Matkailu ovat mukana juhlistamassa merkkipäivää ainutlaatuisella tapahtumalla 18.4.2025. Rukan tapahtumassa lasketaan POW 10v. -juhlalasku sekä aktivoidaan pääsiäisvieraita Pelastetaan Talvet – rinnerastiseikkailussa.
Kansainvälinen asiantuntija ylistää Rukan uusia pyöräilyreittejä9.4.2025 13:08:11 EEST | Tiedote
Gravel-pyöräily on tällä hetkellä nopeimmin kasvava pyöräilyn alalaji, ja Ruka-Kuusamo Matkailu ry on vastannut kasvuun avaamalla viime kesänä 900 kilometrin mittaisen gravel-verkoston. Tänään käynnistyvässä Ruka – House of Gravel -kampanjassa kotimaisia gravel-pyöräilyvaikuttajia kutsutaan tutustumaan alueen reitteihin. Kansainväliset asiantuntijat ovat jo ylistäneet reitistöä ainutlaatuisena kokemuksena.
Ruka-Kuusamolle useita palkintoja maailman suurimmilla matkamessuilla6.3.2025 13:47:59 EET | Tiedote
Ruka-Kuusamo on saanut arvostetun Scandinavian Outdoor Award Travel -palkinnon ja on nyt virallisesti vuoden 2025 matkakohde. Palkinto myönnettiin tällä viikolla maailman suurimmilla matkamessuilla ITB Berliinissä, Saksassa. Lisäksi alueen yrittäjä Heidi Savolainen, Seikkailuapinoista, palkittiin pioneerityöstään esteettömän matkailun parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme