ELY-keskukset

Valkoposkihanhien kevätmuutto ohi

Jaa

Valkoposkihanhien kevätmuutto on käytännössä ohi. Valkoposkihanhien muutto eteni ennätysaikaisin myötätuulien ja lämpimän kevään ansiosta. Barentsinmeren pesimäkannasta arvioidaan olevan Suomessa enää muutamia satoja yksilöitä.

Valkoposkihanhia 13.5.2024 Tohmajärven Sääperillä. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia 13.5.2024 Tohmajärven Sääperillä. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Kevään valkoposkihanhien muutto eteni nopeasti ja ennätysaikaisin. Muuton sujuvuuteen vaikutti lämpimät säät ja myötätuulet. Barentsinmeren pesimäkannasta arvioidaan olevan Suomessa enää muutamia satoja yksilöitä muiden ollessa jo pesimäpaikoillaan tai lähellä pesimäaluetta.

Jakson suurin havainto BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan tehtiin 23.5. Joensuun Pyhäselässä, jossa havaittiin 3 000 lepäilevää ja ruokailevaa valkoposkihanhea. Vain kolmella pohjoiskarjalaisella paikalla yllettiin nelinumeroiseen valkoposkihanhimäärään koko jaksolla. Muuttavia valkoposkihanhia havaittiin etenkin sepelhanhien päämuuton aikana 25.5. Etelä- ja Itä-Suomessa, monin paikoin alle tuhat yksilöä havaintopaikkaa kohden.

Kaikki suomalaisen ja saksalaisen valkoposkihanhitutkimuksen GPS-satelliittilähettimin varustetuista valkoposkihanhista ovat Venäjän puolella ja suurin osa mobiiliverkon ulkopuolella.

Koska valkoposkihanhien kevätmuutto on ohi, palaamme muuttotiedotteiden pariin syysmuuton koittaessa.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joni Kivimäki
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252

Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144

Kuvat

Valkoposkihanhia 13.5.2024 Tohmajärven Sääperillä. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia 13.5.2024 Tohmajärven Sääperillä. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Sinilevätilanne heikentynyt Lounais-Suomen alueella (Varsinais-Suomi, Satakunta)18.7.2024 11:48:48 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viime viikosta satelliittikuviin ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannan tietoihin perustuen. Sinilevää on havaittu hyvin runsaissa määrin erityisesti Saaristomeren sisä- ja välisaaristossa, mutta runsaita havaintoja on myös Selkämereltä. Suurin osa leväesiintymistä on sijainnut merialueilla, mutta myös joillakin sisävesialueilla on havaittu sinilevää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye