Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: EU:n sisämarkkinat saatava kuntoon

Jaa

Euroopan unionin toimivat sisämarkkinat ovat pk-yritysten kannalta avainasemassa, Suomen Yrittäjien valtuusto toteaa kannanotossaan.

Euroopan unioni on pk-yritysten kannalta tärkeä hyvinvointia, rauhaa, vakautta ja turvallisuutta luova voima. Siksi on huolestuttavaa, että Euroopan kilpailukyky on heikentynyt ja Euroopan osuus maailmantaloudessa on supistunut. EU:ssa tarvitaan ryhtiliike. Pk-yritysten kannalta avainasemassa ovat toimivat sisämarkkinat. Kun ne toimivat, EU:n talous ja globaali vaikuttavuus vahvistuvat.

Helsingissä tiistaina kokoontunut Suomen Yrittäjien valtuusto muistuttaa, että valtaosa yrityksiä koskevasta sääntelystä on nykyisin EU-lähtöistä. Siksi on olennaista, että Euroopan parlamenttiin valitaan vaaleissa yrittäjyyttä ja taloutta ymmärtäviä päättäjiä.

Euroopassa on noin 24,3 miljoonaa pk-yritystä, jotka työllistävät noin 85 miljoonaa ihmistä. Kaikista EU-alueen yrityksistä pk-yritysten osuus on 99,8 prosenttia. Valtaosa Euroopan yrityksistä on alle kymmenen työllistäviä mikroyrityksiä. Euroopan palveluiden ja kasvun kannalta on olennaista vahvistaa yrittäjyyden edellytyksiä ja pk-yrittäjien kasvun kannustimia.

Keskeisiä yrittäjyyttä vahvistavia tekijöitä ovat toimivat sisämarkkinat, laadukas, pk-yritysten resurssit huomioiva säätely ja toimiva rahoitus. Mitä paremmin sisämarkkinat toimivat, sitä helpompi pk-yritysten on kasvaa ja harjoittaa liiketoimintaa maarajojen yli.

Myös työllistämistä pitää helpottaa ja yrittäjän riskinotosta palkita. Monella yrittäjäriski realisoituu. Silloin yrittäjällä pitää olla reilu mahdollisuus uuteen alkuun ja yritykseen. Tärkeää on lisäksi kauppapolitiikka, joka mahdollistaa myös pk-yrityksille tien Euroopasta globaaleille markkinoille. Poliittisesti ja taloudellisesti vahva EU on myös pk-yritysten kehityksen turva.

Suomen Yrittäjät on huolissaan kehityksestä, jossa EU:n kilpailukykyongelmia pyritään paikkaamaan valtiontukia lisäämällä. Riskinä on, että väärin kohdistetut tuet eivät rakenna kestävää menestystä vaan nakertavat sitä. Aito kilpailukyky syntyy rakentamalla tasapuolista toimintaympäristöä ja vahvistamalla sisämarkkinoiden toimivuutta. Euroopan hyvinvointi voi rakentua ainoastaan kestävän julkisen talouden ja tasapuolisen kilpailuympäristön varaan.

Olennaista on myös vahvistaa Euroopan turvallisuutta, jota Venäjän aloittama hyökkäyssota uhkaa. Pitää lisätä Ukrainan tukemista, jotta se voi torjua Venäjän hyökkäyksen ja säilyttää itsenäisyytensä. Ukrainassa taistellaan koko Euroopan vakaudesta ja vapaudesta. Ukrainan jälleenrakennukseen pitää panostaa ja rakentaa maalle tiekartta EU:n jäsenyyteen. EU:n laajentumiskierros tulee valmistella huolella niin, että yhteiset päätöksenteon ja rahoituksen rakenteet toimivat myös laajemmassa unionissa.

On myös tärkeää, että Euroopan unioni huomioi jäsenmaidensa kansalliset erityispiirteet. Suomen osalta se tarkoittaa sitä, että huomioidaan EU:n itärajan haasteet, pitkät etäisyydet ja merkittävät vihreän biotalouden mahdollisuudet, kuten metsät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjiltä viiden kohdan korjaussarja sote-kriisiin12.6.2024 09:49:01 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon kriisi on tosiasia. Yrittäjät esittää sote-kriisiin viiden kohdan korjaussarjaa: yksityiset yritykset ja järjestöt on valjastettava palvelutuotantoon lisäämällä monituottajuutta, palvelusetelijärjestelmää on laajennettava, inhouse-yhtiöt laitettava kuriin, ostolaskudata on avattava sekä hankintoja jaettava pienempiin osiin. Lisäksi alan kilpailua on lisättävä, jotta sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinat toimisivat paremmin.

Yrittäjät alv-korotuksen voimaantulosta: ”Vaikea ymmärtää, monen yrittäjän kesä pilalla”11.6.2024 15:24:48 EEST | Tiedote

Suomen Yrittäjät on pettynyt eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintöön, jossa esitetään arvonlisäkorotuksen voimaantuloa jo syyskuun alussa. – Olisimme odottaneet edes kuukauden lisäaikaa sopeutumiseen, joka koskee lähtökohtaisesti kaikkia arvonlisäverovelvollisia. Monen yrittäjän kesä on pilalla, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye