Huolto- ja rakennustyöt rajoittavat kesällä sähkön siirtokapasiteettia Ruotsin ja Suomen välillä
Pohjois-Suomen ja Ruotsin välisen sähkön rajasiirtoyhteyden siirtokyky on kesällä tavallista pienempi voimajohtojen huolto- ja rakennustöiden vuoksi. Keskeytyksen aikana tehtävillä muutostöillä ja mittauksilla varmistetaan rajasiirtoyhteyden toimintavarmuutta ja turvallisuutta.

Pohjois-Ruotsin voimajohdoilla suoritetaan rajasiirtoyhteyden luotettavuutta ja toiminnan turvallisuutta parantavia töitä alkukesästä, minkä vuoksi osa Suomen ja Ruotsin välisestä sähkön rajasiirtoyhteydestä on pois käytöstä. Suomesta Ruotsiin sähköä vievän yhteyden siirtokyky on rajoitusten ajan 300 megawattia (tavallisesti 1100 megawattia) ja Ruotsista Suomeen sähköä tuovan yhteyden 200 megawattia (tavallisesti 1200 megawattia). Keskeytysten arvioitu kesto on runsaat kolme viikkoa.
Vastaava rajoitus toistuu heinä-elokuussa, kun Aurora Line -voimajohdon rakennustyöt jatkuvat noin neljän viikon keskeytyksellä. Aurora Line on Fingridin ja Svenska kraftnätin yhdessä toteutettava uusi rajasiirtoyhteys, joka valmistuessaan vuonna 2025 kasvattaa siirtokapasiteettia Suomen ja Ruotsin välillä merkittävästi. Aurora Line -voimajohto on 380 kilometriä pitkä ja se kulkee Muhoksen Pyhänselän sähköasemalta Ruotsin Messaureen asti.
Aurora Linen ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi syksyllä 2022 Suomessa. Siirtokyvyn kasvattamisen rinnalla Aurora Line parantaa sähkön toimitusvarmuutta ja sähköjärjestelmän häiriösietoisuutta Suomen ja Ruotsin lisäksi laajemmin koko Itämeren alueella.
Rajasiirtoyhteyksien rajoitukset lisäävät herkkyyttä sähkön hinnanvaihteluun
Rajakapasiteetin rajoitusten aikana herkkyys sähkön hinnanvaihteluihin kasvaa. Erityisesti hinnanvaihtelu voi olla tavallista suurempaa tilanteissa, joissa on samanaikaisesti useita vaikuttavia tekijöitä kuten vähäinen tai runsas tuulivoiman tuotanto, häiriöitä voimalaitoksissa tai häiriöitä muissa siirtoyhteyksissä.
Pohjanmaalla on lisäksi kesän aikana useita keskeytystöitä kantaverkkoa vahvistavista rakennustöistä johtuen. Niiden aikana tuulivoiman maksimituotantoa joudutaan alueellisesti rajoittamaan enimmillään 2000 megawattia käyttövarmuuden vuoksi.
”Rajasiirtoyhteydet Ruotsiin ja Viroon ovat sähkömarkkinan toiminnan ja Suomen sähköjärjestelmän käyttövarmuuden kannalta erittäin tärkeitä. Tällä hetkellä Suomessa ja Ruotsissa kantaverkkoa rakennetaan kovaa tahtia, mistä aiheutuu myös sähkönsiirtoon rajoituksia ja keskeytyksiä. Fingrid ja Svenska kraftnät tekevät tiivistä yhteistyötä molemmin puolin rajaa, että välttämättömät keskeytykset aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa,” Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala sanoo.
Lisätietoja:
Johtava asiantuntija Timo Kaukonen puh. 040 545 2124
Yksikön päällikkö Mikko Piironen puh. 050 599 0141
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan uusi sopimuskausi käynnistyy heinäkuussa30.6.2025 16:19:59 EEST | Tiedote
Energiaviraston päätöksen mukaan Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen (OL3) järjestelmänsuojaan osallistuvien kohteiden hankinta on Fingridin tehtävä. Vuoden alusta sovellettu väliaikainen OL3:n järjestelmäsuojajärjestely päättyy kesäkuun 2025 lopussa. Fingrid ja TVO ovat nyt sopineet OL3:n järjestelmäsuojan maksujärjestelyistä ja päivittäisestä tiedonvaihdosta 1.7.2025 alkaen.
Uusi ehdollinen liittymissopimusmalli tukemaan suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja24.6.2025 15:11:42 EEST | Tiedote
Fingrid on ottanut käyttöön perinteisen liittymissopimuksen rinnalle ehdollisen liittymissopimuksen. Uuden mallin tavoitteena on tukea ja helpottaa suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja, ja se koskee alkuun vähintään 250 megawatin suuruisia laajoja, luvitukseltaan pitkäkestoisia kulutushankkeita. Mallia on tarkoitus kehittää kattamaan jatkossa myös suuret tuotantohankkeet.
Uusiutuvan energian hankkeita pidetään tärkeinä vihreän siirtymän mahdollistamiseksi24.6.2025 09:05:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti vihreään siirtymään ja sitä tukeviin uusiutuvan energian hankkeisiin, mutta kolmannes ei ole valmis hyväksymään merkittäviä muutoksia omassa arjessaan niiden edistämiseksi. Mitä paremmin vihreä siirtymä ymmärretään, sitä tärkeämpänä sitä pidetään. Suhtautuminen vihreän siirtymän hankkeisiin on kriittisempää, kun niitä suunnitellaan lähelle omaa elinympäristöä. Tulokset käyvät esille Fingridin teettämästä kuluttajatutkimuksesta.
EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteys palaa kaupalliseen käyttöön perjantaina18.6.2025 14:48:00 EEST | Tiedote
Suomen ja Viron välisen sähkönsiirtoyhteyden korjaustyöt ovat valmistuneet ja yhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön perjantaina 20.6. Sähkönsiirtoyhteys on ollut poissa käytöstä joulukuusta lähtien.
EstLink 2 electricity transmission link returns to commercial use18.6.2025 14:48:00 EEST | Press release
The repair work on the electricity transmission link between Finland and Estonia has been completed, and the link is expected to return to commercial use on Friday, June 20th. The transmission link has been out of service since December.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme