Fingrid Oyj

Huolto- ja rakennustyöt rajoittavat kesällä sähkön siirtokapasiteettia Ruotsin ja Suomen välillä

Jaa

Pohjois-Suomen ja Ruotsin välisen sähkön rajasiirtoyhteyden siirtokyky on kesällä tavallista pienempi voimajohtojen huolto- ja rakennustöiden vuoksi. Keskeytyksen aikana tehtävillä muutostöillä ja mittauksilla varmistetaan rajasiirtoyhteyden toimintavarmuutta ja turvallisuutta.

Kuvan lähteenä mainittava Fingrid Oyj.

Pohjois-Ruotsin voimajohdoilla suoritetaan rajasiirtoyhteyden luotettavuutta ja toiminnan turvallisuutta parantavia töitä alkukesästä, minkä vuoksi osa Suomen ja Ruotsin välisestä sähkön rajasiirtoyhteydestä on pois käytöstä. Suomesta Ruotsiin sähköä vievän yhteyden siirtokyky on rajoitusten ajan 300 megawattia (tavallisesti 1100 megawattia) ja Ruotsista Suomeen sähköä tuovan yhteyden 200 megawattia (tavallisesti 1200 megawattia). Keskeytysten arvioitu kesto on runsaat kolme viikkoa.

Vastaava rajoitus toistuu heinä-elokuussa, kun Aurora Line -voimajohdon rakennustyöt jatkuvat noin neljän viikon keskeytyksellä. Aurora Line on Fingridin ja Svenska kraftnätin yhdessä toteutettava uusi rajasiirtoyhteys, joka valmistuessaan vuonna 2025 kasvattaa siirtokapasiteettia Suomen ja Ruotsin välillä merkittävästi. Aurora Line -voimajohto on 380 kilometriä pitkä ja se kulkee Muhoksen Pyhänselän sähköasemalta Ruotsin Messaureen asti.

Aurora Linen ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi syksyllä 2022 Suomessa. Siirtokyvyn kasvattamisen rinnalla Aurora Line parantaa sähkön toimitusvarmuutta ja sähköjärjestelmän häiriösietoisuutta Suomen ja Ruotsin lisäksi laajemmin koko Itämeren alueella.

Rajasiirtoyhteyksien rajoitukset lisäävät herkkyyttä sähkön hinnanvaihteluun

Rajakapasiteetin rajoitusten aikana herkkyys sähkön hinnanvaihteluihin kasvaa. Erityisesti hinnanvaihtelu voi olla tavallista suurempaa tilanteissa, joissa on samanaikaisesti useita vaikuttavia tekijöitä kuten vähäinen tai runsas tuulivoiman tuotanto, häiriöitä voimalaitoksissa tai häiriöitä muissa siirtoyhteyksissä.

Pohjanmaalla on lisäksi kesän aikana useita keskeytystöitä kantaverkkoa vahvistavista rakennustöistä johtuen. Niiden aikana tuulivoiman maksimituotantoa joudutaan alueellisesti rajoittamaan enimmillään 2000 megawattia käyttövarmuuden vuoksi.

”Rajasiirtoyhteydet Ruotsiin ja Viroon ovat sähkömarkkinan toiminnan ja Suomen sähköjärjestelmän käyttövarmuuden kannalta erittäin tärkeitä. Tällä hetkellä Suomessa ja Ruotsissa kantaverkkoa rakennetaan kovaa tahtia, mistä aiheutuu myös sähkönsiirtoon rajoituksia ja keskeytyksiä. Fingrid ja Svenska kraftnät tekevät tiivistä yhteistyötä molemmin puolin rajaa, että välttämättömät keskeytykset aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa,” Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala sanoo.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Timo Kaukonen puh. 040 545 2124

Yksikön päällikkö Mikko Piironen puh. 050 599 0141

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Fingridin hallituksen KPMG:ltä tilaama selvitys johdon toiminnasta on valmistunut20.6.2024 10:47:50 EEST | Tiedote

Fingridin hallitus tilasi keväällä KPMG:ltä riippumattoman selvityksen yhtiön johdon toiminnasta liittyen sähköasemien valvontakameroiden laskutuksessa ilmenneisiin epäselvyyksien tutkintaan. Selvitys tehtiin tiedoksi tulleen väärinkäytösilmoituksen perusteella. Fingridin hallitus totesi riippumattoman selvityksen perusteella, että yhtiön johdon toiminta on ollut kameravalvonta-asian selvittämisessä riittävää ja asianmukaista. Yhtiössä oli jo ennen KPMG:n selvitystä tutkittu eri ulkopuolisten neuvonantajien avulla palvelutoimittaja Noatek Oy:n laskutusta tyyppivikaisten kameroiden korjaus- ja vaihtokustannuksista. Selvitykset osoittivat epäselvyyksiä laskutuksissa, minkä perusteella Fingrid irtisanoi palvelusopimuksen ja esitti reklamaatiovaatimuksen sopimuskumppanilleen. Osapuolet ovat neuvotelleet sopimuksesta asian ratkaisemiseksi. Lisätietoja: Fingridin hallituksen puheenjohtaja Hannu Linna, puh. 050 552 7120

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye