Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä: Jäädytettyjen venäläisten varojen luovuttamista Ukrainalle tulee selvittää myös Suomessa

Jaa

Viron parlamentti on hyväksynyt lain, jonka mukaan maassa jäädytettyjä venäläisten varoja voitaisiin luovuttaa Ukrainalle etukäteiskompensaationa Venäjän sotarikosten aiheuttamista vahingoista. Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä pitää tärkeänä, että toimisimme kaikkialla samoin.

Pauli Aalto-Setälä. Kuvaaja: Kimmo Falck.
Pauli Aalto-Setälä. Kuvaaja: Kimmo Falck.

Viron parlamentti eli Riigikogu hyväksyi toukokuun puolivälissä lain, jonka mukaan maassa kansainvälisten pakotteiden nojalla jäädytettyjä venäläisiä varoja voitaisiin luovuttaa Ukrainalle etukäteiskompensaationa Venäjän sotarikosten aiheuttamista vahingoista. Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä toteaa, että Viron parlamentin päätöksestä tulee ottaa mallia Suomessa.

”Virossa hyväksytty laki mahdollistaa sen, että yksityishenkilöiden ja yritysten Virossa jäädytettyjä varoja voitaisiin käyttää etukäteen Ukrainalle maksettavana kompensaationa Venäjän sotarikoksista, jos kyseiset jäädytettyjen varojen omistajat ovat todennetusti myötävaikuttaneet Venäjän laittomiin sotatoimiin”, Aalto-Setälä selventää.

Aalto-Setälän mukaan Virossa hyväksytty laki toimii tärkeänä ennakkotapauksena, joka tulisi huomioida myös Itämeren pohjoispuolella. Aalto-Setälän mukaan asiasta tulisi käynnistää selvitystyö, joka arvioisi aloitetta kansallisen lainsäädäntömme ja kansainvälisten velvoitteidemme näkökulmasta.

”On selvää, että asiaan liittyy vaikeita juridisia kysymyksiä omaisuudensuojasta ja yksilöiden oikeusturvasta alkaen. Siksi perinpohjainen selvitys Suomen oikeusjärjestelmän näkökulmasta on paikallaan. Vaikealta näyttävä tilanne ei kuitenkaan ole syy jättää tekemättä. Aina on vaihtoehtoja”, Aalto-Setälä painottaa.

Aalto-Setälän mukaan asiassa tulee ottaa huomioon myös tilanne EU:n neuvottelupöydissä. Tällä viikolla uutisoitiin, että Unkari on estämässä unionin suunnitelman ohjata Venäjän keskuspankin jäädytettyjä varoja Ukrainan aseapuun.

”On tärkeää, että jäädytettyjen varojen luovuttamiseen liittyvä prosessi on käynnissä EU:ssa. Samaan aikaan tarvitaan kuitenkin myös kansallinen selvitys. Viron esimerkki on tärkeä ennakkotapaus, jolla kasvatetaan painetta löytää kestäviä ratkaisuja jäädytettyjen varojen luovuttamiseksi. Tähän työhön myös Suomen on ryhdyttävä, Aalto-Setälä toteaa.

”Ukraina ansaitsee kaiken tukemme”, Aalto-Setälä päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho Otkesin raportista: Nuorten huumekuolemiin on puututtava12.6.2024 14:30:46 EEST | Tiedote

On­net­to­muus­tut­kin­ta­kes­kus on julkistanut tänään raportin alle 25-vuo­tiai­den nuor­ten ta­pa­tur­mai­sisten huumekuolemien teematutkinnasta, tavoitteenaan tuottaa tietoa ja antaa suosituksia alle 25-vuotiaiden nuorten tapaturmaisten huumekuolemien ehkäisemiseksi. Otkesin mukaan palvelujärjestelmää on kehitettävä niin, että nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut kulkevat yhdessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye