SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Hallitukselta jälleen uusi koulutusleikkaus

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta harmittelee, että hallitus on jälleen tuonut uuden koulutusleikkauksen eduskunnan päätettäväksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Tällä kertaa kyseessä on hallituksen esitys EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksujen täyskatteellisuudesta, jonka voi katsoa olevan piilotettu koulutusleikkaus. Esityksen mukaan opiskelijoiden maksuja nostetaan. Samalla korkeakouluilta leikataan ennakoituja lisätuottoja vastaava summa. Tämä vaikuttaa haitallisesti koulutuksen ja kansainvälisten opiskelijoiden opetuksen kehittämiseen, ja voi johtaa rahoituksen vähenemiseen. Ennen kaikkea se tulee vaikuttamaan negatiivisesti maamme tulevaisuudelle tärkeiden kansainvälisten opiskelijoiden määrään.

- Tämä hallituksen esitys lisää opiskelijoiden taloudellista taakkaa ja kasvattaa korkeakoulujen markkinariskiä. Leikkaukset vaikuttavat haitallisesti sekä koulutuksen että kansainvälisten opiskelijoiden opetuksen kehittämiseen. Yliopistot sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat arvioineet, että lukukausimaksujen täyskatteellistaminen vaikuttaa negatiivisesti kansainvälisten opiskelijoiden määrään. Ennakoidut tuotot ovat spekulatiivisia ja johtavat todennäköisesti rahoituksen ja toiminnan vähenemiseen, Eeva-Johanna Eloranta sanoo.

- Ei myöskään pidä unohtaa, että hallitus aikoo nostaa myös avointen korkeakoulujen maksujen kattoa ja tämäkin lisää korkeakoulujen markkinariskiä. On selvä, että korkeammat maksut vähentävät koulutustarjonnan houkuttelevuutta, Eloranta jatkaa.

Eloranta muistuttaa, että Suomi tarvitsee kansainvälisiä osaajia muuttuvan ikärakenteen ja alhaisen syntyvyyden takia. Jo tällä hetkellä Suomella on haasteita saada kansainvälisiä opiskelijoita jäämään valmistumisen jälkeen. Hallituksen linjaus tulee vaikuttamaan negatiivisesti maamme tulevaisuudelle tärkeiden kansainvälisten opiskelijoiden määrään.

- Jos maksujen nostamisen seurauksena tulijoita on entistä vähemmän, jää Suomeen yhä vähemmän osaajia. Sen sijaan, että maksuja nostetaan, pitäisi löytää keinoja, joilla valmistuneet kansainväliset osaajat jäisivät Suomeen. Kilpailu opiskelijoista ja kansainvälisistä osaajista on kovaa. Suomen tulisi vahvistaa asemiaan tässä kilpailussa, ei heikentää niitä, Eloranta tiivistää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye