Tulli

Rusinat ja kuivatut chili ja yrtit sisälsivät useiden eri torjunta-aineiden jäämiä, raja-arvot eivät ylittyneet – Kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan

Jaa

Tulli valvoo kaupallisten elintarvikkeiden turvallisuutta muun muassa torjunta-aineiden jäämiä tutkimalla. Vuosien 2021-2023 aikana suoritetuissa valvonnoissa useampien torjunta-aineiden jäämiä löytyi erityisesti rusinoista, kuivatusta chilistä ja yrteistä, teestä sekä ruohosipulista.

Elintarviketurvallisuustutkimusta Tullilaboratoriossa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli
Elintarviketurvallisuustutkimusta Tullilaboratoriossa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli

Yksi Tullin perustehtävistä on Suomeen tuotavien elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun valvonta. Jos tuotteista löytyy liikaa torjunta-ainejäämiä, Tulli kieltää erän pääsyn Suomen markkinoille. Jos ainetta löytyy, mutta sen määrä ei ylitä lainsäädännön mukaista enimmäismäärää, Tulli huomauttaa toimijaa. Vaikka yksittäisten torjunta-aineiden raja-arvot eivät ylity, niin tuotteissa voi olla useampia eri torjunta-aineiden jäämiä.

− Viranomaisvalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että Suomessa voi edelleen käyttää huoletta tuontielintarvikkeita. Esimerkiksi torjunta-aineiden jäämistä eri tuotteissa on hyvä tietää, mutta huolissaan ei tarvitse olla. Käytännössä sallitut enimmäismäärät on asetettu huomattavasti matalammalle tasolle kuin kuluttajien turvallisuus edellyttäisi. Toivottavasti EU:ssa saadaan yhteisiä käytänteitä esimerkiksi torjunta-aineiden yhteisvaikutusten valvontaan, sanoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Vuosien 2021-2023 aikana Tulli tutki yli 5 000 tuote-erää torjunta-aineiden osalta. Tulli valvoo riskiperusteisesti ja kohdentaa valvonnan tiettyihin tuote-eriin. Elintarvikkeiden turvallisuuden kannalta toimijan omavalvontavastuu on olennainen.

− Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta on aina niiden tuotannosta ja myynnistä vastaavalla yrityksellä, sanoo Neffling.

Elintarvikevalvonnan tuloksia: Viisi eniten torjunta-aineiden jäämiä sisältänyttä tuotetta

Vuosina 2021-2023 viisi eniten torjunta-aineiden jäämiä sisältäneitä tuotteita olivat rusinat (jäämiä 27 eri torjunta-aineesta, keskimäärin tutkituissa erissä oli jäämiä 9 eri torjunta-aineesta), kuivattu chili (22, 7) ja kuivatut yrtit (erityisesti tilli) (20, 4) sekä tee ja vastaavat (17, 4) ja ruohosipuli (16, 5).

Eniten hylkäyksiä saaneet tuoteryhmät vuosina 2021-2023 olivat riisi (39 hylättyä tuote-erää), tee ja siihen verrattavissa olevat tuotteet (30), passionhedelmä (11), ruohosipuli (9), pavut ja linssit (9) sekä appelsiinit (6).

− Esimerkiksi rusinoista on löydetty jopa 20 eri torjunta-aineen jäämiä samasta erästä. Yksittäisen torjunta-aineen raja-arvo ei ole tuotteessa ylittynyt, mutta kemikaalien määrä on moninkertainen verrattuna muihin tuoteryhmiin, sanoo jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Torjunta-aineet jaetaan kasvinsuojeluaineisiin ja muihin torjunta-aineisiin. Ne ovat yhdisteitä, joita käytetään suojelemaan kasveja tai kasvituotteita tuhohyönteisiltä tai kasvitaudeilta. Niitä käytetään myös torjumaan rikkakasveja tai vaikuttamaan kasvien ominaisuuksiin.

Kasvinsuojeluaineiden myrkyllisyys vaihtelee yhdisteestä riippuen. Hedelmistä, vihanneksista ja marjoista voi löytyä kasvinsuojeluaineiden jäämiä, ja näille on EU:ssa asetettu yhdistekohtaiset enimmäismäärät.

Lue aiheesta enemmän

Tutustu Tullilaboratorion toimintaan ja elintarvikkeiden tuoteturvallisuustutkimuksiin verkkosivuillamme osoitteessa Etusivu - Tullilaboratorio - Tulli ja Tullin elintarvike- ja kulutustavaravalvonta .

Tulli valvoo kaupallisesti maahantuotavien, ei-eläinperäisten elintarvikkeiden ja ns. yhdistelmäelintarvikkeiden turvallisuutta ja määräystenmukaisuutta sekä tuoreiden hedelmien ja vihannesten kasvinterveyttä ja kasvisten kaupan pitämisen vaatimusten täyttymistä.

EU:n ulkopuolelta kaupallisesti tuotavien elintarvikkeiden turvallisuutta Tulli valvoo muun muassa torjunta-aineiden osalta. Torjunta-aineet ovat moninainen joukko yhdisteitä, joita käytetään suojelemaan kasveja tai kasvituotteita tuhohyönteisiltä tai kasvitaudeilta. Vuosittain noin 3–6 prosenttia tutkituista näytteistä sisältää jäämiä yli asetetun sallitun enimmäismäärän. Valvontanäytteet tutkitaan Tullilaboratoriossa, ja tuloksista raportoidaan säännöllisesti esimerkiksi Ruokavirastolle, maa- ja metsätalousministeriölle ja EU-komissiolle.

Elintarvikkeiden lisäksi Tulli valvoo Suomeen tuotavien kulutustavaroiden tuoteturvallisuutta.

Aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia: Kuvamateriaali Tullin mediatiedote 29.5.2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling ja jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Kuvat

Elintarviketurvallisuustutkimusta Tullilaboratoriossa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli
Elintarviketurvallisuustutkimusta Tullilaboratoriossa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Viranomaiset valvovat veneilyä yhteistyössä – huolehdi tarvittavat varusteet veneeseen ja liiku turvallisesti vesillä18.6.2024 10:35:00 EEST | Tiedote

Poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos toimivat yhteistoiminnassa myös vesialueilla ja valvovat veneilijöiden turvallisuutta. Kaikki viranomaiset tarkastavat vesillä muun muassa veneen yleisen kunnon, pakolliset varusteet ja asiakirjat. Huomiota kiinnitetään myös kuljettajan ajotapaan ja -kuntoon. Kaikilta PTR-toimijoilta saa tarvittaessa apua ongelmatilanteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye