Suomen 4H-liitto

Ruokakoulu-päiväleirit tarjoavat lapsille elämyksiä ruoanvalmistuksen ja liikunnan parissa

Jaa

Kesäkuussa käynnistyvät 4H:n Ruokakoulu-päiväleirit. Ruokakoulussa lapset pääsevät kokkailun lisäksi tutustumaan ruuan alkuperään maatilavierailulla sekä valmistamaan päivällisen läheisilleen. Leirejä järjestetään ympäri Suomen yhteensä yli 60. Niiden järjestämisestä vastaavat paikalliset suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset. Toimittajat ovat tervetulleita vierailemaan Ruokakouluissa.

Kuva: Lapset pitävät esillä vihanneksia Nuorisojärjestö 4H:n Ruokakoulu-leirillä, jossa he valmistavat itse päivän ateriat.
Nuorisojärjestö 4H:n Ruokakoulu-leirillä lapset valmistavat itse päivän ateriat. Henri Korpi / Suomen 4H-liitto

Ruokakoulu on suunnattu 8–12-vuotiaille lapsille. Leiri tarjoaa hauskaa ja hyödyllistä toimintaa koulujen loma-aikoina. Osallistujat oppivat terveellisen ja monipuolisen ruokavalion perusteet sekä ruoan alkuperän ja kestävän ruoantuotannon merkityksen. 

Leirillä lapset pääsevät valmistamaan itse lähiruokateeman mukaisen aamiaisen, lounaan ja välipalan. Jokaiseen leiripäivään sisältyy myös liikuntatuokio. 

”Leirillä lapsi saattaa innostua ihan uudella tavalla kotitöistä, kuten ruuanlaitosta ja tiskaamisesta. Ruuan valmistamisen lisäksi leirillä leikitään, pelaillaan ja tavataan uusia kavereita. Lapsen kautta myös kotiin saattaa tulla uutta tietoa oman alueen lähiruokamahdollisuuksista”, kertoo toiminnanohjaaja Laura Helviö Ampun 4H-yhdistyksestä. 

Maatilavierailulla tutustutaan paikalliseen ruoantuotantoon

Ruokakoulut järjestetään yhteistyössä Finlands svenska 4H:n sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n ja SLC:n (Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund) kanssa.

Leiriohjelman huippuhetkiä on vierailu lähitilalle, missä lapset tutustuvat ruuan alkutuotantoon ja saavat käsityksen ruoan matkasta tilalta lautaselle. Leiriläisten maatilavierailuja tukee MTK. 

MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivosen mukaan leiriläiset ovat mieluisia vieraita maatilan arjen keskellä.  

”Yhdessä hoksataan, että suosikkileivän vilja, herkulliset perunat tai jugurtin maito tuleekin ihan läheltä, kenties jopa omalta kylältä! Suomalaisen ruuan tuottajat kertovat mielellään työstään ja suomalaisesta tavasta tuottaa laadukasta herkkuruokaa.”

Siivosen mukaan 4H-järjestö on MTK:n luotettava ja pitkäaikainen yhteistyökumppani, jolla on valtakunnallisesti hyvää osaamista lasten ja nuorten toiminnan järjestämisestä. 

Pöytä katetaan myös läheisille 

Toinen leirin kohokohdista on lasten läheisilleen valmistama päivällinen, joka tarjoaa tilaisuuden jakaa leirikokemuksia perheen kanssa.  

"Lasten ruokakasvatus, ruokailo ja yhdessä syöminen on ruokakoulun keskiössä. Lapset innostuvat saadessa valmistaa ruoan ja kattaa pöydän läheisilleen samalla kun jakavat kokemuksiaan Ruokakoulusta. Päivällinen mahdollistaa kestävää ruokapuhetta lasten perheiden kanssa", kiteyttää Finlands svenska 4H:n varatoiminnanjohtaja Bettina Lindfors.  

Moni leiriläisistä on sittemmin innostunut hakemaan Ruokakouluun ohjaajaksi tai apuohjaajaksi. Leirit tarjoavat vuosittain kesätyömahdollisuuksia kymmenille nuorille ympäri maan. Valtaosa 4H:n leireille työllistyvistä ohjaajista on alle 18-vuotiaita, joille kyseessä on ensimmäinen kesätyö. 

Lisätietoa Ruokakouluista sekä lista kaikista leireistä löytyy osoitteesta http://ruokakoulu.fi. Mikäli olet toimittajana kiinnostunut vierailemaan jossakin Ruokakoulussa, olethan yhteydessä kyseistä leiriä järjestävään 4H-yhdistykseen tai Suomen 4H-liittoon, niin autamme sinua löytämään sopivan leirin läheltäsi. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Lapset pitävät esillä vihanneksia Nuorisojärjestö 4H:n Ruokakoulu-leirillä, jossa he valmistavat itse päivän ateriat.
Nuorisojärjestö 4H:n Ruokakoulu-leirillä lapset valmistavat itse päivän ateriat.
Lataa
Kolme hymyilevää ihmistä ulkona, yhdellä on käsissään kori täynnä kasveja.
Ruokakoulut tarjoavat kymmenille nuorille ensimmäisiä kesätyökokemuksia leiriohjaajina.
Lataa
Kaksi hymyilevää lasta, joilla on vihreät paidat, pitävät kananmunia ja sekoituskulhoa ulkona.
Ruokakoulu-päiväleireillä vieraillaan maatilalla ja hyödynnetään lähellä tuotettuja ruoka-aineita.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 

Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.

4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 45 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Tutkimustulos: Tekemällä oppii parhaiten – vapaa-ajan yrittäjyys vahvistaa merkittävästi nuorten yrittäjyysvalmiuksia28.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

LUT-yliopisto tutki 4H-yrittäjyyttä laajan aineiston pohjalta. Ainutlaatuinen tutkimus vahvistaa käsitystä harrastusten merkityksestä nuorten yrittäjyyspotentiaalin kehittymisessä. Tutkimuksen mukaan 4H-järjestön nuoria vapaa-ajan yrittäjyyteen ohjaava prosessi tukee heitä oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. 4H-yrittäjät myös kasvattavat kuntien elinvoimaa tuottamalla paikallisia palveluita.

Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Harrastustoiminnassa ansioituneita nuoria palkitaan 4H-stipendeillä19.3.2024 08:03:00 EET | Tiedote

4H-säätiö myöntää vuosittain stipendejä ansioituneille nuorille sekä aktiivisesti 4H:n toiminnassa mukana oleville henkilöille. Nuorten 4H-stipendeissä palkitsemisperusteena on pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-harrastus. 4H-säätiön myöntämät 14 valtakunnallista stipendiä jaetaan Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tiistaina 2.4. kello 14.30. Media on tervetullut tilaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye