Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo vuokraa toimistotontin Kiviruukista NCC:lle – Cleantech Gardenin rakentuminen etenee

Jaa

Espoon kaupunki vuokraa toimistotontin osto-oikeudella NCC Property Development Oy:lle. Tontin vuokraus on osa Cleantech Garden -hanketta, jossa Kiviruukkiin rakennetaan ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä. Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päättää vuokraamisesta kokouksessaan maanantaina 3.6.

Havainnekuva. Kuvassa etualalla näkyy uusi rakennettava rakennus, teitä ja puita. Kuvan taustalla näkyy Kivenlahden metroasema.
Cleantech Garden sijoittuu Kivenlahden metroaseman ja Länsiväylän läheisyyteen. VTT Bioruukki näkyy kuvassa oikealla. NCC

Tontti sijoittuu Kivenlahdessa Länsiväylän pohjoispuolella sijaitsevan Kiviruukin alueelle, joka rajautuu Ruukinmestarintiehen ja Ruukintiehen.

Kiviruukkiin perustettiin vuonna 2015 VTT Bioruukki pilotointikeskus, joka on Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden prosessiteknologioiden tutkimus- ja innovaatioalusta. Bioruukki toimii myös biopohjaisten tuotteiden pilotointikeskuksena ja innovointialustana. Bioruukin tiloissa erikokoiset yritykset ja organisaatiot voivat kehittää omia kiertotalousratkaisujaan.

VTT on parhaillaan laajentamassa Bioruukin tiloja vähähiilisen liikenteen ja vetytalouden tutkimuksen tarpeisiin. Yhdessä viereen rakentuvan Cleantech Garden -hankkeen kanssa alue kokoaa yhteen puhtaaseen teknologiaan keskittyvät yritykset, tutkimuksen ja opetuksen. Tontin vuokraaminen NCC:lle on osa tätä hanketta, jonka myötä Kiviruukkiin valmistuu ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymä.

Cleantech Gardenissa panostetaan tulevaisuudessa hiilineutraaliin energiatalouteen, tulevaisuuden liikkumiseen, kestävään ruokajärjestelmään ja biomassaan pohjautuvaan kiertotalouteen.

Kampusalue sijoittuu Kivenlahden metroaseman ja Länsiväylän välittömään läheisyyteen, eli alue on helposti saavutettavissa niin julkisilla kulkuvälineillä kuin autolla.

Vuokrattavalle tontille on ensivaiheessa rakennettava noin 4 500 kerrosneliömetrin suuruinen toimistorakennus. Vuokrattavan tontin kokonaisrakennusoikeus on 14 500 kerrosneliömetriä.

Tontin vuokra-aika on 30 vuotta. Vuokralaisella on myös oikeus ostaa tontti.

Kiviruukin vanhasta teollisuusalueesta kehittyy monipuolinen kaupunkikeskus

Kiviruukin alue kehittyy tulevien vuosikymmenten aikana monipuoliseksi asuin-, opiskelu- ja työpaikka-alueeksi. Vuoteen 2040 tähtäävän Kiviruukin osayleiskaavan mukaan alueelle arvioidaan tulevan 3 000 työpaikan lisäksi myös 9 000 uutta asukasta.

”Espoo tunnetaan koulutukseen ja tutkimukseen panostava kaupunkina. Kiviruukin rakentumisen myötä Espoo vahvistaa asemaansa kansainvälisesti kiinnostavana innovaatiokaupunkina”, toteaa Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo.

Cleantech Garden -hankkeessa on yhtenä toimijana mukana myös Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, joka suunnittelee Kiviruukkiin uusia opetustiloja. Tilat tulevat sijoittumaan osaksi suunniteltua kokonaisuutta.

Kampusalueelle on suunnitteilla myös uusi, 1 200 oppilaan Länsi-Espoon lukio, jonka toiminnan on suunniteltu alkavan syksyllä 2027. Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi lukion hankesuunnitelman tammikuussa 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Havainnekuva. Kuvassa etualalla näkyy uusi rakennettava rakennus, teitä ja puita. Kuvan taustalla näkyy Kivenlahden metroasema.
Cleantech Garden sijoittuu Kivenlahden metroaseman ja Länsiväylän läheisyyteen. VTT Bioruukki näkyy kuvassa oikealla.
Lataa

Linkit

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunginjohtajan innovaatiokilpailussa huikea osallistujamäärä18.6.2024 16:50:28 EEST | Tiedote

Espoon kaupunginjohtajan innovaatiokilpailu on ollut tänä vuonna osallistujamäärältään menestys. Kilpailuun saatiin 57 hakemusta. Suuri osallistujamäärä kielii Espoon kehitysmyönteisyydestä ja halusta jatkuvasti parantaa kaupungin toimintoja asukaslähtöisesti. Innovaatiokilpailuun haettiin uudistuksia, jotka ovat kehittäneet kaupungin palveluita tai toimintatapoja. Kaupungin henkilöstön lisäksi osallistua saivat espoolaisyritykset. Kilpailun palkinnot jaetaan lokakuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye