Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

EU-valet 2024: praktisk information för journalister om valdagarna och valnatten

Dela

Parlamentet stöder medier i hela Europa i deras bevakning inför EU-valet den sjätte-nionde juni. Journalister kommer också att kunna rapportera direkt från plenisalen i Bryssel.

 • Information om den preliminära sammansättningen av det nya Europaparlamentet offentliggörs cirka klockan 21.30 (finsk tid)
 • Det första preliminära valresultatet väntas offentliggöras cirka klockan 00.30 (finsk tid)
 • De politiska gruppernas ledare och toppkandidaterna till posten som EU-kommissionens ordförande talar till journalister under kvällen
 • Dagliga inofficiella mediebriefingar från torsdagen den sjätte juni till måndagen den tionde juni

Huvudfokus kommer att ligga på valnatten söndagen den nionde juni, då de preliminära valresultaten offentliggörs, men journalister är välkomna till Europaparlamentet före och efter detta datum.

Dagliga genomgångar för medierna under valdagarna

Parlamentets presstjänst kommer att anordna informationsmöten för medierna, på plats och online via interactio, för att ge bakgrundsinformation om EU-valet, inklusive fakta och siffror om institutionen.

Journalister kommer också att få information om den metod som parlamentet använt för att räkna ut resultatet, om åtgärder för att garantera valets integritet och om de viktigaste politiska ögonblicken efter valet. Europaparlamentets presstjänst kommer också att informera om övergången till nästa mandatperiod, bland annat vad som gäller för pågående lagstiftningsarbete, om valet av kommissionens ordförande och om förfarandet för att utse nästa EU-kommission.

Här är schemat för dessa informationsmöten:

 • Torsdagen den sjätte juni klockan 12.00 (finsk tid): EU-valet i korthet
 • Fredagen den sjunde juni klockan 12.00 (finsk tid): Allt du behöver veta om parlamentet
 • Lördagen den åttonde juni klockan 12.00 (finsk tid): Valnatten
 • Söndagen den nionde juni klockan 12.00 (finsk tid): Allt du behöver veta om parlamentet och valnatten (endast för journalister som närvarar på plats)
 • Söndagen den nionde juni klockan 18.30 (finsk tid): sista-minuten-briefing med information inför valnatten
 • Måndagen den tionde juni klockan 12.00 (finsk tid): Preliminära valresultat och nästa steg (endast för journalister som närvarar på plats)

På söndagen den nionde juni offentliggörs preliminära valresultat

Preliminära resultat från EU-valet publiceras först efter klockan 00.00 (finsk tid), när de sista vallokalerna i Italien har stängt. Innan dess kommer parlamentet att publicera prognoser baserade på opinionsundersökningar före och efter valet.

Plenisalen i Bryssel kommer att omvandlas till ett pressrum med en scen och arbetsytor för TV-sändningar. Tillträde kommer att vara begränsat till ackrediterade medierepresentanter och nödvändig personal från Europaparlamentet. Det kommer också att finnas multimedieplatser för stand-up-tagningar på Karamanlis gångväg och på Rue Wiertz.

På valnatten kommer det att finnas ett särskilt program på EbS. Aktiviteterna direktsänds också via Europaparlamentets multimediecenter med start klockan 18.30 (finsk tid). Det planerade programmet innehåller:

 • En första uppsättning nationella prognoser som publiceras cirka klockan 19.15 (finsk tid)
 • Den första prognosen om det nya parlamentet, som väntas offentliggöras cirka klockan 21.15-21.30 (finsk tid, preliminär tid), även den baserad på nationella beräkningar och opinionsundersökningar före valet, och
 • Det första preliminära resultatet från vissa EU-länder och prognoser för övriga samt en andra prognos för det totala antalet platser i Europaparlamentet, som publiceras cirka klockan 00.15-00.30 (finsk tid, preliminär tid)


Uppdaterade prognoser kommer att tillhandahållas i takt med att Europaparlamentet får information från nationella myndigheter. Den sista prognosen väntas offentliggöras cirka klockan 02.00 (finsk tid) på måndagen den tionde juni.

Ett detaljerat schema för prognoser och preliminära resultat kommer att publiceras under de kommande dagarna.

All information kommer att finnas tillgänglig på den officiella hemsidan för resultatet i EU-valet.

Ledarna för de politiska grupperna i Europaparlamentet och toppkandidaterna till posten som EU-kommissionens ordförande kommer att tala med journalister under kvällen. De politiska grupperna kommer också att ha sina pressansvariga tillgängliga för att svara på frågor från journalister och underlätta kontakter. Du hittar deras kontaktuppgifter här.

Landspecifik information om EU-valet

Här finns information om hur EU-valet går till i varje EU-land och om de politiska kandidater som ställer upp, listor och tidigare valresultat.

Pressackreditering och tillträde på valnatten

Alla journalister som har EU:s interinstitutionella passerkort och Europaparlamentets årsackreditering ges tillträde till valvakan på parlamentet genom att visa passerkorten, och behöver inte begära någon separat ackreditering.

Alla andra journalister som vill närvara under valvakan måste ansöka om tillfällig ackreditering via det elektroniska ackrediteringssystemet JOUREG. Om du redan har Europaparlamentets ackrediteringskort aktiveras det så fort ansökan har godkänts i registreringsportalen. Om du inte har något ackrediteringskort från Europaparlamentet kommer du, när din begäran har godkänts i Joureg, att kunna hämta ut ett sådant från måndagen den tredje juni till söndagen den nionde juni på ackrediteringscentret mitt emot parlamentet (Esplanade Solidarność, kontor 01F035).

Endast de journalister som har tilldelats en plats i plenisalen kommer att kunna arbeta därifrån. Mötesrummet framför plenisalen (3C050 i SPAAK-byggnaden) kommer också att tillhandahållas som ett arbetsrum för medierepresentanter. Dessutom kommer journalister att kunna arbeta i pressrummet på bottenvåningen i SPAAK-byggnaden.

Mer information

Kontakter

Andra språk

Följ Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye