Lempeä

Kangasniemen kaukolämpölaitosta modernisoidaan - teho kasvaa ja päästöt vähenevät

Jaa

Kangasniemen kaukolämpölaitoksella on käynnistetty kattava KPA-kattilan (KPA=kiinteän polttoaineen kattila) peruskunnostus huhtikuun 2024 aikana. Lisäksi samalla asennetaan savukaasupesuri ja sähkökattila. Kangasniemen projekti tähtää päästöjen vähentämiseen ja käyttökustannusten pienentämiseen sekä öljyn käytöstä luopumiseen.

Kaukolämpöä tuotetaan Kangasniemellä nykyisin noin 80 prosenttisesti metsähakkeella ja palaturpeella. Lisäksi talviaikaan pakkaskeleillä kasvaneeseen lämmön tarpeeseen lämmöntuotannossa käytetään polttoaineena kevytpolttoöljyä. Öljyä on jouduttu käyttämään myös kesäkaudella KPA-kattilan ollessa pois käytöstä. KPA-kattilassa ei voida polttaa ”liian pientä tulta”, joka vastaisi kesäajan pienempää lämmöntarvetta. Kattilalaitoksen peruskunnostuksessa ja modernisoinnilla pyritään tehostamaan biolämmöntuotantoa, jolloin kovilla pakkasilla tai kesäkaudella ei tarvita öljyä.

Yhteistyökumppanina peruskunnostuksessa ja laajennuksessa toimii Termode Oy. Kunnostuksen yhteydessä kasvatetaan KPA-kattilan polttotehoa sekä asennetaan laitokselle sähkökattila. Lisäksi laitokselle asennetaan savukaasupesuri, jolla KPA-kattilan kuumista ja kosteista savukaasuista otetaan talteen energia, joka hyödynnetään kaukolämpöverkossa. Savukaasupesurin avulla päästöjä minimoidaan ja lisätään laitoksen energiatehokkuutta. Savukaasupesuri pystyy tuottamaan noin 15 prosenttia Kangasniemen lämmöntarpeesta. Savukaasupesurin toimittaa Condens Heat Recovery Oy.

null

”Tämä investointi on monessakin mielessä pelkkää voittoa. Sähkökattilan ansiosta ei enää tarvitse käyttää öljyä lämmöntuotantoon kesäkaudella, jolloin KPA-kattila ei ole käytettävissä. Savukaasupesuri estää hukkalämmön karkaamisen harakoille vähentäen polttoaineen tarvetta. Voimme näin kamppailla energiahintojen nousua vastaan, ja samalla päästä ympäristötavoitteisiimme”, iloitsee Lempeä Lämmön tuotantopäällikkö Harri Karhu.

Kangasniemi 2024 -projekti etenee ripeällä aikataululla. Kangasniemen laitoksella työt aloitettiin huhtikuussa perustusten tekemisellä ja uusittavien laitteiden purkamisella sekä sähkökattilan asennuksella. Tavoitteena on saada sähkökattila toimintakuntoiseksi kesälle 2024 ja koko projekti käyttövalmiiksi syys-lokakuussa. Uudistettu kaukolämpölaitos on tarkoitus ottaa uudelleen tuotantokäyttöön loppusyksystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lempeä

Lämmöstä sähköä - Juvan kaukolämpökeskuksella investoidaan uuteen teknologiaan11.6.2024 08:42:00 EEST | Tiedote

Lempeä Lämpö investoi uuteen ORC-teknologiaan (ORC= Organic Rankine Cycle), jonka avulla pystytään tuottamaan lämmöstä sähköä. Lämpökeskukset ovat riippuvaisia sähköverkon toiminnasta, koska toimiakseen laitokset tarvitsevat sähköä. ORC-laitteiston avulla pyritään tuottamaan Juvan lämpökeskuksen omakäyttösähkö. Investoinnilla parannetaan lämpölaitoksen energiatehokkuutta. ORC-laitteiston toimittaa ruotsalainen yhtiö Againity. Juvan lämpölaitoksen ORC-laitteisto tulee olemaan toinen Suomessa sijaitseva laitteisto. Ruotsissa laitteistoja on käytössä jo yli 50:ssä lämpö- ja teollisuuslaitoksessa.

Tekoäly tehostaa kaukolämpöä – jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöt18.8.2023 07:09:00 EEST | Tiedote

Lempeä Lämpö Oy on saavuttanut Savonlinnassa ja Juvalla hyviä tuloksia tekoälyn käytöstä kaukolämmön tuotannon tehostamisessa. Juvan lämpölaitoksella ja Savonlinnan Pääskylahden voimalaitoksella otettiin vuoden 2021 lopussa käyttöön järjestelmät, jotka auttavat optimoimaan kaukolämpöveden lämpötilaa tekoälyn tekemien ennusteiden perusteella. Optimoinnilla saavutettiin kymmenien tuhansien eurojen rahalliset hyödyt edellisvuoden aikana.

Tekoälyllä ohjattua tuotantoa Savonlinnassa ja Juvalla - Kaukolämmön tuotannon optimoinnista entistä tehokkaampi8.11.2021 10:50:33 EET | Tiedote

Lempeä Lämpö ottaa vielä tämän vuoden aikana käyttöön tekoälyyn perustuvan kaukolämpöveden optimoinnin kahdessa suurimmassa lämpölaitoksessaan, Savonlinnan Pääskylahdella ja Juvalla. Tekoälyennusteiden tarkkuus parantaa merkittävästi Lempeän tuotannon ennustamista: malli paransi pilottivaiheessa kaukolämmön käytön ennustamisen tarkkuutta yli 50 % verrattuna aiemmin käytössä olleeseen menetelmään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye