Varsinais-Suomen hyvinvointialue, VarhaVarsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Info om att förebygga sexuellt våld erbjuds i Åbos restauranger: det är okej att festa, men inte att trakassera

Dela

ÅUCS Seri-stödcenter ska tillsammans med arbetsgruppen för förebyggande av sexuellt våld i Åboregionen (SEVE) besöka Åbos nattklubbar den 5 juni 2024 för att inleda ett samarbete för tryggare festande. De kommer att förse restauranger med information och sätt att ta itu med situationer med sexuella trakasserier eller sexuellt våld och hänvisa personer som behöver stöd till professionell hjälp. 

Två lila grafiska element som liknar hjärtan eller V-bokstäver mot mörk bakgrund. I övre högra hörnet finns ÅUCS logo.

– Vi hoppas på samarbete från nattklubbar i Åboområdet för att förebygga sexuella trakasserier och sexuellt våld och för att sprida information om sexuellt våld. Vi strävar efter att dela ut brev och broschyrer om ämnet till så många aktörer som möjligt, säger Jenni Rautio, barnmorska och specialist vid ÅUCS Seri-stödcentret.

Seri-stödcentret och Koskis arbete mot sexuellt våld delar ut broschyrer till restaurangerna onsdagen den 5 juni 2024 på kvällen eller vid en annan tidpunkt under samma vecka. Restaurangerna ombeds lägga fram broschyrerna ”Festande är okej, sexuella trakasserier är det inte!” för kunderna. De kan vara till hjälp för kunder och personalen i situationer som rör sexuella trakasserier eller sexuellt våld.

– Kampanjen syftar till att säga nej till sexuella trakasserier och samtidigt uppmuntra till trevliga bekantskaper och trygga sexuella relationer, säger Hanna Mansikka-aho, regionchef för Brottsofferjouren i Sydvästra Finland.

– Oavsett vilka förväntningar och förhoppningar man har inför kvällen ska alla få känna sig trygga och ha roligt, fortsätter Mansikka-aho.

Offret känner ofta skuld och skam

Liknande kampanjer har redan förts i Tammerfors och Björneborg. I Åboregionen involverar kampanjen stödcentret ÅUCS Seri-stödcenter (Varha), organisationer som erbjuder stöd till offer för sexuellt våld i Åboregionen, Åbo yrkeshögskola och polisen.

Sexuellt våld definieras i THL som en kränkning av den sexuella självbestämmanderätten och integriteten. En känsla av trygghet är en viktig del av förtroendet, som kränks i våldshandlingar.

Sexuellt våld är särskilt traumatiskt eftersom det är en kränkning av en människas sexualitet som kränker hela mänskligheten. När det gäller sex är handlingarna frivilliga och njutningsfulla, men när det gäller sexuellt våld är de ofta makt- och tvångshandlingar som skapar rädsla.

– Sexuellt våld orsakar skuld och skam och därmed också hemlighetsmakeri, vilket gör att människor inte vågar söka och be om hjälp, säger Jenni Rautio.

ÅUCS Seri-stödcentret erbjuder kostnadsfri hjälp till alla som har upplevt sexuellt våld inom en månad efter händelsen, oberoende kön. Klienten behöver inte någon remiss, utan kan komma till Seri-stödcentret direkt själv eller via andra myndigheter. ÅUCS Seri-stödcentret öppnades i maj 2019.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fem kvinnor på Biblioteksbron i Åbo i vackert sommarväder med Aura å bakom sig.
På bilden från vänster Jenna Trogen och Elina Haasjoki från MIELI Kriscenter Åbo och Koski arbete mot sexuellt våld, Barnahus-projektarbetare Jenni Rautio från ÅUCS Seri-stödcenter och Elina Räty från ÅUCS ungdomspsykiatri och Hanna Mansikka-aho från Sydvästra Finlands Brottsofferjour på Biblioteksbron i Åbo.
Ladda ned bild

Egentliga Finlands välfärdsområde

”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi

Andra språk

Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Terrängen är torr och antänder lätt - midsommarbrasan får inte tändas då varning för terrängbrand råder18.6.2024 13:02:42 EEST | Tiedote

Egentliga Finlands räddningsverk uppmanar invånarna till särskild försiktighet på grund av risken för terrängbrand. Det är absolut förbjudet att göra öppen eld när det finns en varning för terrängbrand. Samma regler gäller för att bränna midsommarbrasan som för att göra någon öppen eld. Man får inte tända en lägereld, brasa eller annan öppen eld när det finns en varning för terrängbrand.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye