Varsinais-Suomen hyvinvointialue, VarhaVarsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Tietoa seksuaaliväkivallan ehkäisystä tuodaan Turun ravintoloihin: biletys on OK, seksuaalinen häirintä ei

Jaa

Tyks Seri-tukikeskus on yhdessä Turun alueen seksuaaliväkivallan ehkäisytyöryhmän (SEVE:n) kanssa jalkautumassa Turun yöravintoloihin 5.6.2024 aloittaaksensa yhteistyötä turvallisemman bilettämisen puolesta. He tarjoavat ravintoloille tietoa ja keinoa puuttua tilanteisiin, joissa on ilmennyt seksuaalista häirintää tai seksuaaliväkivaltaa ja ohjaavat avun tarvitsijoita tuen piiriin.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa yläkulmassa on Tyksin logo.

– Toivomme yhteistyötä Turun alueella toimivilta iltaravintoloilta seksuaalisen häirinnän ja -väkivallan ehkäisyyn sekä tiedon levittämiseen seksuaaliväkivallasta. Pyrimme jakamaan mahdollisimman monelle toimijalle kirjettä sekä aiheeseen liittyviä esitteitä, Tyks Seri-tukikeskuksen asiantuntija, kätilö Jenni Rautio sanoo.

Seri-tukikeskus ja Koski-seksuaaliväkivaltatyö jakavat esitteitä ravintoloihin keskiviikkona 5.6.2024 illan aikana tai muuna ajankohtana samalla viikolla. Ravintoloitsijat saavat laitettavaksi ”Biletys on OK, seksuaalinen häirintä EI!” -esitteet esille asiakkaille. Niistä voi olla apua asiakkaille sekä henkilökunnallenne tilanteissa, joihin liittyy seksuaalinen häirintä tai seksuaaliväkivalta.

– Kampanjalla halutaan samaan aikaan sanoa ei seksuaaliselle häirinnälle ja kannustaa iloa tuovaan tutustumiseen ja turvallisiin seksisuhteisiin, sanoo Lounais-Suomen Rikosuhripäivystyksen aluejohtaja Hanna Mansikka-aho.

– Riippumatta siitä, millaisin odotuksin ja toivein illanviettoon on lähtenyt, tulisi jokaisen voida kokea olevansa turvassa ja pitää hauskaa, Mansikka-aho jatkaa.

Uhri tuntee usein syyllisyyttä ja häpeää

Tämän kaltainen toimintamalli on ollut jo Tampereella ja Porin alueella käytössä. Turun alueella kampanjassa ovat mukana Tyks Seri-tukikeskus (Varha), Turun alueella seksuaaliväkivallan uhreille tukea tarjoavat järjestöt, Turun AMK sekä poliisi.

Seksuaaliväkivalta määritetään THL:n mukaan seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja yksityisyyden loukkauksesta. Turvallisuuden tunteeseen kuuluu keskeisesti luottamus, joka rikotaan väkivallan teoissa.

Seksuaaliväkivalta on erityisen traumatisoivaa, koska ihmisen seksuaalisuutta loukattaessa loukataan koko ihmisyyttä. Seksissä teot perustuvat vapaaehtoisuuteen ja tuottavat mielihyvää, mutta seksuaalisessa väkivallassa teot ovat usein vallan- ja voimankäyttöä ja aiheuttavat pelkoa.

– Seksuaaliväkivalta aiheuttaa syyllisyyttä ja häpeää ja siten myös salailua, jonka vuoksi apua ei uskalleta hakea ja pyytää, Jenni Rautio sanoo.

Tyks Seri-tukikeskus tarjoaa apua maksuttomasti kaikille kuukauden sisään seksuaaliväkivaltaa kokeneille ilman sukupuolirajoja. Asiakas ei tarvitse lähetettä, vaan hän voi tulla Seri-tukikeskukseen suoraan itse tai viranomaisen ohjaamana. Tyks Seri-tukikeskus avattiin toukokuussa 2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa viisi naista Kirjastosillalla Turussa kauniina aurinkoisena päivänä, Aurajoki taustalla.
Kuvassa vasemmalta Jenna Trogen ja Elina Haasjoki MIELI Kriisikeskus Turun Koski seksuaaliväkivaltatyöstä, Barnahus-hanketyöntekijät Jenni Rautio Tyks Seri-tukikeskuksesta ja Elina Räty Tyksin nuorisopsykiatrialta sekä Hanna Mansikka-aho Lounais-Suomen Rikosuhripäivystyksestä Kirjastosillalla Turussa.
Lataa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Terrängen är torr och antänder lätt - midsommarbrasan får inte tändas då varning för terrängbrand råder18.6.2024 13:02:42 EEST | Tiedote

Egentliga Finlands räddningsverk uppmanar invånarna till särskild försiktighet på grund av risken för terrängbrand. Det är absolut förbjudet att göra öppen eld när det finns en varning för terrängbrand. Samma regler gäller för att bränna midsommarbrasan som för att göra någon öppen eld. Man får inte tända en lägereld, brasa eller annan öppen eld när det finns en varning för terrängbrand.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye