Fingrid Oyj

Uusi pääsiirtolinja vahvistaa kantaverkon siirtokapasiteettia länsirannikolta Etelä-Suomeen

Jaa

Fingrid rakentaa Kalajoelta Jämsään uuden 400 kilovoltin kantaverkon pääsiirtolinjan, joka edistää länsirannikolle voimakkaasti keskittyneen tuulivoimatuotannon siirtämistä kulutukseen. Lakeuslinjaksi nimetty, vuonna 2027 valmistuva siirtoyhteys helpottaa siirtokeskeytyksiä, mahdollistaa uusia asiakasliityntöjä kantaverkkoon ja parantaa koko sähköjärjestelmän käyttövarmuutta.

Kuvan lähteenä mainittava Fingrid Oyj.

Sähkön tuotannon sijoittuminen Pohjanmaalle lisää pohjois-eteläsuuntaista sähkön siirtotarvetta. Tuulivoimatuotanto on kasvanut voimakkaasti länsirannikolla, jonne on rakentumassa noin 5000 megawattia tuulivoimaa. Alueelle on rakennettu huomattava määrä puhdasta, uusiutuvaa sähköntuotantoa samaan aikaan kun fossiilinen sähkön tuotanto on vähentynyt Etelä-Suomessa. 

Uusi 400 kilovoltin Lakeuslinja (Jylkkä-Alajärvi-Toivila) kasvattaa siirtokapasiteettia länsirannikolta Etelä-Suomeen. Siirtoyhteyden lisäksi hankkeessa rakennetaan kolme uutta sähköasemaa, jotka mahdollistavat uusiutuvan sähköntuotannon rakentamisen alueille, joissa ei aikaisemmin ole ollut mahdollisuutta kantaverkon liitynnälle. Vahvistamalla pohjois-eteläsuuntaista siirtokapasiteettia tehostetaan myös sähkömarkkinoiden toimintaa ja mahdollistetaan Suomen säilyminen yhtenä sähkömarkkinan hinta-alueena.

Investoinnit vahvistavat Suomen asemaa kilpailukykyisenä puhtaan energian investointimaana

Länsirannikkoa vahvistava Lakeuslinja-pääsiirtoyhteys on yksi Fingridin tulevien vuosien tärkeimmistä investointihankkeista.

Hanke valmistuu vaiheittain. Voimajohto-osuus Jylkästä Alajärveen valmistuu vuoden 2027 aikana ja osuus Alajärveltä Toivilaan valmistuu vuoden 2028 aikana. Eteläistä länsirannikkoa suunnitellaan vahvistettavan puolestaan Åback–Nokia -voimajohdolla, jonka osalta tavoitellaan myös valmistumista vuoden 2028 aikana.

Fingrid suunnittelee investoivansa kantaverkkoon arviolta noin neljä miljardia euroa seuraavan kymmenen vuoden aikana vihreän siirtymän edistämiseksi. Suunnitellut hankkeet perustuvat ennusteisiin sähkön tuotanto- ja kulutusrakenteen kehittymisestä Suomessa. Lisäksi investointiohjelman toteuttaminen edellyttää kantaverkkoinvestointeja tukevaa luvitus- ja sääntely-ympäristöä.

Kantaverkkoa vahvistamalla lisätään Suomen sisäistä sähkön siirtokykyä, vahvistetaan rajasiirtoyhteyksiä sekä mahdollistetaan uusien asiakashankkeiden liittäminen kantaverkkoon.

Lisätiedot:

Timo Kiiveri, varatoimitusjohtaja, Fingrid Oyj, +358 30 395 5136  

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Fingridin hallituksen KPMG:ltä tilaama selvitys johdon toiminnasta on valmistunut20.6.2024 10:47:50 EEST | Tiedote

Fingridin hallitus tilasi keväällä KPMG:ltä riippumattoman selvityksen yhtiön johdon toiminnasta liittyen sähköasemien valvontakameroiden laskutuksessa ilmenneisiin epäselvyyksien tutkintaan. Selvitys tehtiin tiedoksi tulleen väärinkäytösilmoituksen perusteella. Fingridin hallitus totesi riippumattoman selvityksen perusteella, että yhtiön johdon toiminta on ollut kameravalvonta-asian selvittämisessä riittävää ja asianmukaista. Yhtiössä oli jo ennen KPMG:n selvitystä tutkittu eri ulkopuolisten neuvonantajien avulla palvelutoimittaja Noatek Oy:n laskutusta tyyppivikaisten kameroiden korjaus- ja vaihtokustannuksista. Selvitykset osoittivat epäselvyyksiä laskutuksissa, minkä perusteella Fingrid irtisanoi palvelusopimuksen ja esitti reklamaatiovaatimuksen sopimuskumppanilleen. Osapuolet ovat neuvotelleet sopimuksesta asian ratkaisemiseksi. Lisätietoja: Fingridin hallituksen puheenjohtaja Hannu Linna, puh. 050 552 7120

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye