ELY-keskukset

Vääränlainen tienvarsimainonta voi vaarantaa liikenneturvallisuuden

Jaa

Tänä kesänä tienvarsimainonnan valvonnasta vastaavat ELY-keskukset tulevat puuttumaan erityisesti tiealueella olevaan luvattomaan mainontaan, jolla pyritään takaamaan, että tienvarret pysyvät turvallisena ja siistinä.

Väärinsijoitetut mainokset voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
Väärinsijoitetut mainokset voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Kuva Eeva Osa / Pirkanmaan ELY-keskus

Tienvarsimainonnan sijoittamista maanteiden varsille ohjaa määräys, joka tähtää ennen kaikkea liikenneturvallisuuden varmistamiseen kaikille tienkäyttäjille. Tavoitteena on kertoa selkeästi, miten ja minne mainoksen saa sijoittaa ja näin helpottaa myös mainoksen tai opasteen asettajan työtä.

Valvonta ja luvat takaavat tasapuolisen kohtelun 

Maanteiden varret ovat toisinaan täynnä mainoksia, jotka vievät autoilijoiden huomion jopa risteysalueella. Mainosten joukosta voi olla suorastaan vaikea erottaa liikennemerkkejä ja pahimmillaan ne estävät näkemistä ja vaarantavat näin liikenneturvallisuuden.

Yksittäisestä mainoksesta ei välttämättä suoraan ole haittaa liikenneturvallisuudelle, mutta mainosten asettamista maastoon ohjaa laki, jota viranomaistahojen on valvottava. Toiminnan on oltava yhdenmukaista ja tähän tähdätään puuttumalla väärin sijoitettuihin mainoksiin.

Tienvarsien mainosten valvonta kuuluu alueellisille ELY-keskuksille. Kylttien sijoittelua ohjaavat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin monikohtaiset säännöt. Niiden mukaan mainokset eivät saa olla näköesteinä, eikä palveluopastemerkkeihin saa lisätä omia lisäkylttejä esimerkiksi aukioloajoista. Tarvittaessa ELY-keskus voi poistaa sääntöjen vastaisesti kiinnitetyt tai liikenneturvallisuutta vaarantavat mainokset. Jos mainoksesi tai opasteesi on poistettu tien varresta, voit ottaa yhteyttä Liikenteen asiakaspalveluun asian selvittämiseksi.

Turvallista mainostamista 

Mainokset eivät saa häiritä muun liikenteen ja liikenneympäristön havainnointia kiinnittämällä kuljettajan huomiota mainokseen, eli toisin sanoen mainoksia ei saa olla tiealueella eikä niitä saa kiinnittää liikennemerkkeihin tai risteysalueelle.

Ohjeet parantavat myös muiden kuin autoilijoiden turvallisuutta. Mainoksia ei saa sijoittaa jalkakäytävän ja pyörätien alku- tai ylityskohdan läheisyyteen. Myös mainoksen materiaalien ja kiinnitysten tulee olla sellaiset, että kovakaan tuuli ei vaurioita tai irrota niitä aiheuttaen ympäristön roskaantumista tai haittaa liikenneturvallisuudelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petteri Pietilä
lupapäällikkö
Pirkanmaan ELY-keskus
petteri.pietila@ely-keskus.fi

Liikenteen asiakaspalvelu
• Palauteväylä (etsi tietoa, jätä palaute tai kehitysehdotus, kysy neuvoa)
• Neuvonta 0295 020 600 ma-pe klo 9–15 (pvm/mpm)
• Chat-palvelussa asiakasneuvoja paikalla ma-pe klo 9–15 (muuna aikana virtuaalineuvoja)
• Sähköposti: liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Riksomfattande understöd för miljöfostran, särskilt för projekt som rör våra vatten18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Hur hör en å och dess avrinningsområde samman? Hur mycket mikroplaster finns det i vår närliggande sjö och varifrån kommer de? Hurudant liv finns det i vattnet? Hur kan vi få människor att engagera sig ännu mer för att göra bästa möjliga talkoarbete för småvatten? Bland annat dessa frågor möter man i projekt inom miljöfostran och -upplysning som i år får projekttunderstöd för miljöfostran och -upplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland. Ansökan om understöd var riksomfattande.

Valtakunnallisia ympäristökasvatuksen avustuksia erityisesti vesiimme liittyviin hankkeisiin18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Miten joki ja sen valuma-alue liittyvät toisiinsa? Miten paljon lähijärvessämme on mikromuoveja ja mistä ne tulevat? Millaista elämää vedessä on? Miten saadaan ihmiset entistä innokkaammin mukaan talkoilemaan pienvesien parhaaksi? Muun muassa näiden kysymysten äärellä ollaan ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeissa, jotka saavat tänä vuonna ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Avustushaku oli valtakunnallinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye