Leikkauskoulutuksen ja simulaatio-opetuksen kehittäjä Ewa Hovi: ”yllätyn aina, kuinka paljon itse oppii, kun opettaa muita”

Jaa

Duodecimin lääkärikouluttaja -palkinto on myönnetty LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ewa Hoville. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Ewa Hovia kiitellään sydämelliseksi ja innostavaksi opettajaksi, joka on aidosti kiinnostunut oppimisesta. Hän ohjaa erikoistuvia lääkäreitä yksilöllisesti leikkaussimulaattoreiden avulla.
Ewa Hovia kiitellään sydämelliseksi ja innostavaksi opettajaksi, joka on aidosti kiinnostunut oppimisesta. Hän ohjaa erikoistuvia lääkäreitä yksilöllisesti leikkaussimulaattoreiden avulla. Kuva: Annika Rauhala

Palkinto myönnettiin Ewa Hoville leikkauskoulutuksen ja simulaatio-opetuksen määrätietoisesta kehittämisestä ja pioneerityöstä Suomessa. Hovin ansiosta kaikissa naistentautien opetussairaaloissa tarjotaan simulaatio-opetusta.

Ewa Hovi työskentelee HUS Naistenklinikan koulutus- ja osastonlääkärinä. Hän kehittää erikoistuvien lääkäreiden kirurgista koulusta, opettaa leikkaustaitoja päivittäin kliinisen työn rinnalla sekä leikkaussalin ulkopuolella kahtena päivänä viikossa.

Leikkaustaitoja voi harjoitella myös leikkaussalin ulkopuolella. Hovi ohjaa erikoistuvia lääkäreitä yksilöllisesti leikkaussimulaattoreiden avulla.

Simulaattoreilla voidaan opetella esimerkiksi leikkaustekniikoita, dissekointia tai leikkausrobotin käyttöä. Myös kokonaisen toimenpiteen opettelu on mahdollista.

”Leikkaustaitojen oppimisessa käytettävät simulaattorit voi jakaa kahteen ryhmään: niin sanottuihin ’bench’-malleihin ja endoskopiasimulaattoreihin. Ensin mainittua voidaan käyttää vaikkapa solmujen ja ompelun harjoitteluun tai esimerkiksi emättimen kautta tehtävän kohdunpoiston harjoitteluun. Endoskopiasimulaattoreilla voidaan opetella tähystyskirurgiassa tarvittavia taitoja.”

Ennen siirtymistään Naistenklinikalle vuonna 2017 Hovi kehitti erikoistuvien leikkauskoulutusta Hyvinkään sairaalassa 10 vuoden ajan.

”Aluksi tarkoituksena oli, että jokainen oman sairaalaan erikoistuva pääsisi harjoittelemaan leikkaustaitoja ennen leikkaussalijakson alkua. Koska systemaattisen koulutuksen järjestämisestä ei kenelläkään ollut kokemusta, aloimme järjestää kirurgisia kädentaitokursseja yhdessä Hyvinkään, Lahden ja Hämeenlinnan gynekologien kanssa.”

Sydämellinen ja innostava opettaja

Ewa Hovi valmistui lääkäriksi vuonna 1994 ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi 2004. Hän väitteli juuri ennen koronasulkuja vuonna 2020 gynekologisen kirurgian muutoksista ja kohdunpoistoleikkausten suuntauksista.

Työ Hyvinkään sairaalassa herätti kiinnostuksen kirurgisen koulutuksen ja erikoislääkärikoulutuksen kehittämiseen.

”Gynekologisessa kirurgiassa tapahtui tuolloin paljon muutoksia, jotka vaikuttivat erikoislääkäreiden työnkuviin sekä erikoistuvien lääkäreiden koulutukseen. Halusin olla mukana muutoksessa kehittämässä koulutusta rakenteisemmaksi ja systemaattisemmaksi. Oma erikoisalani on varsin laaja ja monipuolinen, joten mielestäni systemaattinen rakenne takaa parhaiten sen, että kaikki tarvittava tulee opittua.”

Palkintoperusteluissa Hovia kiitellään sydämelliseksi ja innostavaksi opettajaksi, joka on aidosti kiinnostunut erikoituvien oppimisesta. Palkinnon saajaksi häntä ehdotti muun muassa laaja erikoistuvien lääkäreiden joukko.

”Olen hyvin otettu ja kiitollinen saadessani näin hienon kunnianosoituksen! Yllätyn aina siitä, kuinka paljon itse oppii, kun opettaa muita. Lisäksi minusta on mahtavaa päästä seuraamaan nuorten kehityskaarta, ja tukea heitä ammatillisessa kasvussa ja kehityksessä.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Duodecimin lääkärikouluttaja -palkinto jaetaan vuosittain lääkärien perus-, jatko- tai täydennyskoulutusta tai tutkijakoulutusta ansiokkaasti ja pitkäjänteisesti kehittäneelle henkilölle. Palkinto jaettiin Lääkärikouluttajien kesäkoulussa 6.6.2023 Aulangolla, Hämeenlinnassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Uusi hoitosuositus edistää kehityksellisen koordinaatiohäiriön tunnistamista ja yhtenäistää diagnostiikkaa6.6.2024 07:08:00 EEST | Tiedote

Lapsilla ja nuorilla kehityksellinen koordinaatiohäiriö (Developmental Coordination Disorder, DCD) ilmenee muun muassa vaikeutena oppia uusia motorisia taitoja ja tuottaa sujuvasti karkea- tai hienomotorisia liikkeitä. Häiriö on Suomessa alidiagnosoitu. Uusi Käypä hoito -suositus on laadittu monialaisena yhteistyönä. Se antaa eväitä lasten ja nuorten parissa työskenteleville sekä yhtenäistää diagnostiikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye