Varsinais-Suomen ELY-keskus

Tutkimus kurtturuusun biologisesta torjunnasta purppuranahakkasienellä alkaa Varsinais-Suomessa

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Liikenne-vastuualue ja Kaarinan kaupunki osallistuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimukseen, jossa haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua kurtturuusua (Rosa rugosa) torjutaan biologisesti. Luonnonvarakeskuksessa (aiemmin Metsäntutkimuslaitoksessa) on tutkittu biologista vesakontorjuntaa jo 15 vuoden ajan.

Kurtturuusukasvustoa ja työntekijöitä maantien varrella.

Kurtturuusua esiintyy mm. teiden ja katujen varsilla, kaupunkien viheralueilla, metsissä ja merenrannoilla. Kyseistä lajia on pyritty torjumaan mekaanisesti kaivamalla kasvustot maasta, mutta ongelmaksi on muodostunut se, että ruusu pystyy kasvattamaan tehokkaasti uusia versoja maahan jääneistä kasvin osista. Koska kurtturuusu on vaikea torjuttava mekaanisesti, voi biologinen menetelmä olla hyödyllinen, sillä sieni pystyy leviämään myös kasvien maanalaisiin osiin ja lahottamaan ne.

Biologinen torjuntamenetelmä perustuu Suomen luonnossa yleisenä esiintyvän purppuranahakkasienen (Chondrostereum purpureum) käyttöön. Kyseinen sieni kykenee lahottamaan tehokkaasti lehtipuita, joissa on tuore vaurio, ja tällöin lehtipuiden vesominen estyy.

Kurtturuusututkimus toteutetaan vuosien 2024–2028 aikana. Tutkimuksessa ovat mukana Varsinais-Suomen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskukset sekä Helsingin, Espoon, Lahden ja Kotkan kaupungit. Mukana olevat tahot ovat osoittaneet tutkimukseen sopivia kurtturuusukasvustoja omilta alueiltaan. Kohteet sijaitsevat liikenneväylien varsilla ja merenrannoilla.

Kurtturuusuja torjutaan ensi viikolla Kaarinassa, Piikkiössä ja Paimiossa

Tutkimusalojen käsittely tehdään maantie 110 Uudenmaantien varren kurtturuusupensaille Kaarinan kaupungissa keskiviikkona 5.6.2024, Uudenmaantiellä Piikkiössä bussipysäkin vieressä ja Hadvalantiellä Kirismäessä. Käsiteltäviä pensaita on myös Paimiossa Alvar Aallontie (2343) ja Kaaritie (2352) kiertoliittymässä jalankulku- ja pyöräilyväylän varrella. Käsittely toistetaan osassa kurtturuusukasvustoja keväällä 2026.

Työn aikana on välillä Piispanristi–Saaristotien risteys toinen kaista ajoliikenteeltä suljettuna työmaan kohdalla. Autoilijoilta pyydetään varovaisuutta työn kohdalla. Pyörätieltä käsin tehtävissä kohteissa pyörätien käyttäjiä ohjaa liikenteenohjausmerkit.

Tutkimukseen valitut kurtturuusukasvustot katkaistaan raivaussahalla ja katkaisupinnoille ruiskutetaan vesiliuoksessa olevaa purppuranahakan sienirihmastoa. Osa kurtturuusupensaista katkaistaan ainoastaan verrokiksi, mutta kantopinnoille ei levitetä purppuranahakkasienen rihmastoa. Biologisen vesakontorjunnan tehoa kurtturuusukasvustoissa seurataan syksyisin 2024–2028.

Yhteystiedot

Erikoistutkija Leena Hamberg, Luonnonvarakeskus, leena.hamberg@luke.fi, p. 029 532 5400

Liikenteen ympäristöasiantuntija Niina Anttila (29.5.–31.5. ajalla) ja maanteiden hoidon projektipäällikkö Markus Salminen (3.6.–7.6. ajalla), yhteydenotot Liikenteen asiakaspalvelun kautta, p. 0295 020 600

Viheraluepäällikkö Terho Marttila, Kaarinan kaupunki, terho.marttila@kaarina.fi, puh. 02 588 2143

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Kuusiston kartanon rakennuksista ja ympäristöstä sekä Kuusiston linnanraunioiden vahtituvasta tehty uusi rakennussuojelupäätös19.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) määrännyt 12.6.2024 tekemällään päätöksellä Kuusiston kartanon rakennukset (päärakennus, liiteri ja vilja-aitta) ja ympäristön sekä Kuusiston linnanraunioiden vahtituvan suojeltaviksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) nojalla.

Tammiaisten sillan pintarakenteet uusitaan Loimaalla maantiellä 12727, liikenne ohjataan kiertotielle18.6.2024 10:06:24 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Loimaalla maantiellä 12727 (Tammiaistentie) sijaitsevan Tammiaisten sillan pintarakenteiden uusimistyöt heinäkuun alussa. Liikenne sillalla joudutaan katkaisemaan pintarakennetöiden ajaksi ja liikenne ohjataan 19 kilometrin pituiselle kiertotielle 1.7.–11.8.2024 välisenä aikana. Jalankululle ei pystytä järjestämään väliaikaista kulkuyhteyttä siltapaikan läpi.

De som beger sig till skärgården ska reservera tillräckligt med restid för midsommartrafiken17.6.2024 08:53:31 EEST | Tiedote

I början av Skärgårdsvägen är trafikmängderna stora året runt. Sommartid ökar trafikmängden ytterligare när stugägarna och turisterna beger sig till skärgården. Det lönar sig att beakta trafikarrangemangen på Skärgårdsvägen i resornas tidtabeller. När det gäller midsommartrafiken planerar NTM-centralen inga specialarrangemang för trafikarrangemangen på Rävsundsbron, eftersom trafiken har förlöpt bra. På väntområdena för tunga fordon har hastighetsbegränsningen höjts till 50 km/h.

Saaristoon suuntaavien kannattaa varata riittävästi matka-aikaa juhannusliikenteeseen17.6.2024 08:53:31 EEST | Tiedote

Saaristotien alkupäässä liikennemäärät ovat suuret ympäri vuoden. Kesäaikaan liikennemäärä lisääntyy entisestään, kun mökkiläiset ja turistit suuntaavat saaristoon. Saaristotien liikennejärjestelyt kannattaa huomioida matkojen aikataulutuksessa. ELY-keskuksella ei ole suunnitteilla Kirjalansalmen sillan liikennejärjestelyjen osalta mitään erityisjärjestelyjä juhannusliikenteen osalta, sillä liikenne on sujunut hyvin. Raskaiden ajoneuvojen odotusalueiden kohdalla nopeusrajoitusta on nostettu 50 km:iin/h.

Tunnetko olosi turvalliseksi Porin seudun liikenteessä? Osallistu asukaskyselyyn ja vaikuta alueesi turvallisuuteen!17.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori ja Ulvila sekä Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat aloittaneet yhteistyön Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelman laatimiseksi. Suunnitelmassa määritellään toimenpiteet, joilla parannetaan sekä seudun asukkaiden että alueen läpi kulkevan liikenteen turvallisuutta. Keskeisenä lähtökohtana ovat asukkaiden mielipiteet ja kokemukset liikenneturvallisuudesta ja liikkumisolosuhteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye