Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Arvonlisäveron korotus tulee liian pikaisesti

Jaa

Suomen Yrittäjät vaatii yleisen arvonlisäverokannan korotuksen voimaantulon lykkäämistä.

Hallitus esittää torstaina eduskunnalle antamassaan lakiesityksessä, että yleisen arvonlisäverokannan korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin tulisi voimaan 1. syyskuuta 2024. 

Suomen Yrittäjien mukaan alv-korotuksen voimaantulo jo syyskuun alussa on pienille yrityksille haasteellinen. Yrittäjät esittää voimaantulon lykkäämistä vähintään lokakuun alkuun. 

–  Kuukaudenkin myöhäisempi voimaantulo jo helpottaisi ja mahdollistaisi yrityksille hieman pidemmän ajan valmistautua ja sopeutua muutokseen, joka kuitenkin koskee lähtökohtaisesti kaikkia arvonlisäverovelvollisia toimijoita, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo. 

– Muutos edellyttää yrityksiltä lukuisia toimenpiteitä. Mitä nopeammin muutokset joudutaan toteuttamaan, sitä suuremmat kustannukset yrityksille. 

Alv-muutos aiheuttaa yrityksille hallinnollisia kustannuksia ja edellyttää päivityksiä tieto-, kirjanpito- ja hintajärjestelmiin. Oman lisähaasteensa tuo verokannassa käyttöön otettava desimaali. 

– Yksittäisille yrityksille muutosten toteuttaminen esitetyssä aikataulussa ei ole käytännössä mahdollista. Kivijalkarautakauppiaalla voi olla viisinumeroinen määrä myytävää liikkeessään eli hinnoiteltavaa riittää. Lisäksi 347 000 kalenterivuosi-ilmoittajalle ja 70 000 neljännesvuosi-ilmoittajalle voimaantulo syyskuun alusta lisää hallinnollista taakkaa, koska saman verokauden sisällä edellytetään operointia samojen hyödykkeiden osalta kahdella eri verokannalla, Kurki jatkaa.  

Hallituksen esitys alv-korotuksen aikataulusta etenee nyt eduskunnan käsittelyyn. 

– Jos laki saadaan valmiiksi kesäkuun lopulla, kesälomakauteen ajoittuvaan valmistautumiseen jää aikaa parisen kuukautta. Onko se kohtuullista, Kurki kysyy. 

Pienempiä uhkaa veronkorotus 

Pienimpiä yrityksiä uhkaa joka tapauksessa veronkiristys vuoden 2025 alusta, kun arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu, eikä hallitus esitä kompensaatioksi alv-alarajan korottamista. 

– Näiden kaikkien yhteisvaikutus osuu osin samoihin pk-yrityksiin, jotka jo valmiiksi voivat kärsiä maksuvaikeuksista. Lähitulevaisuudessa tiedossa on myös lisäkustannuksia alennettujen verokantojen ja ”karkki-alv”:n muutoksista, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman sanoo. 

– Arvonlisävero on kulutusvero, joka on tarkoitus vyöryttää hintoihin. Pienille työvoimavaltaisille palveluyrityksille tämä ei kuitenkaan välttämättä ole mahdollista. 

Lue myös Yrittäjät: Alv:n alarajahuojennuksen poisto kompensoitava

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjiltä viiden kohdan korjaussarja sote-kriisiin12.6.2024 09:49:01 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon kriisi on tosiasia. Yrittäjät esittää sote-kriisiin viiden kohdan korjaussarjaa: yksityiset yritykset ja järjestöt on valjastettava palvelutuotantoon lisäämällä monituottajuutta, palvelusetelijärjestelmää on laajennettava, inhouse-yhtiöt laitettava kuriin, ostolaskudata on avattava sekä hankintoja jaettava pienempiin osiin. Lisäksi alan kilpailua on lisättävä, jotta sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinat toimisivat paremmin.

Yrittäjät alv-korotuksen voimaantulosta: ”Vaikea ymmärtää, monen yrittäjän kesä pilalla”11.6.2024 15:24:48 EEST | Tiedote

Suomen Yrittäjät on pettynyt eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintöön, jossa esitetään arvonlisäkorotuksen voimaantuloa jo syyskuun alussa. – Olisimme odottaneet edes kuukauden lisäaikaa sopeutumiseen, joka koskee lähtökohtaisesti kaikkia arvonlisäverovelvollisia. Monen yrittäjän kesä on pilalla, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye