ELY-keskukset

Nuojuankangas-Seitenoikea voimajohtohankkeen arviointiselostus nähtäville (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa

Fingrid Oyj:n Nuojuankangas-Seitenoikea voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä 30.5.-29.7.2024. Voimajohtoreitin kokonaispituus on noin 81 kilometriä.

Kuvassa on luonnonmaisema, jossa etualalla on vettä, joka näyttää olevan järvi tai lampi. Vesi heijastaa sinistä taivasta ja joitakin pilviä. Keskellä on korkeita, keltaisia ruokoja tai heiniä, jotka kasvavat vedessä ja johtavat puuriviin, jotka muodostavat taustan yhdessä voimalinjojen ja pylväiden kanssa puurivin yläpuolella.
Keskinen, Puolanka. Sitowise Oy 2022

Fingrid Oyj on aloittanut Vaalan Nuojuankankaalta Seitenoikealle Hyrynsalmen ja Ristijärven rajalle ulottuvan uuden linjan suunnittelun. Linjan YVA-ohjelma on ollut nähtävillä keväällä 2023. Ohjelman mukaiset selvitystyöt ovat valmistuneet ja ympäristövaikutusten selvitys on nähtävillä 30.5.-29.7.2024. 

Pääosin nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon rinnalle suunniteltu voimajohto kulkee Vaalan, Puolangan, Paltamon sekä Ristijärven kuntien alueella, sekä toteutustavasta riippuen, osin myös Hyrynsalmen kunnassa. Samaan maastokäytävään on huomioitu sijoitettavan myös Vaalassa Turkkiselän tuulivoimahankkeen 2 x 110 kilovoltin voimajohtoa. Ristijärvellä samaan maastokäytävään sijoittuu Leppikoski-Seitenoikea 110 kilovoltin voimajohto.  

Uudessa maastokäytävässä 400+110 kilovoltin voimajohtoalueen leveys on noin 62 metriä. Voimajohtoreitin kokonaispituus on noin 81 kilometriä. Lisäksi selostuksessa on tarkasteltu teknisiä vaihtoehtoja asutuksen sekä Natura 2000 -alueen kohdalla. 

Hanke ja sen toteuttamisvaihtoehdot 

Ympäristövaikutusten selostuksessa on esitetty selvitykset kolmelle vaihtoehtoiselle reitille. 

Vaihtoehdossa 1 (VE1): uusi 400+110 kilovoltin voimajohto rakennetaan uuteen maastokäytävään Nuojuankankaan sähköasemalta Lassinkankaalle asti. Lassinkankaalta uusi voimajohto sijoittuu nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon sekä Turkkiselän voimajohtovarauksen pohjoispuolelle. 

Vaihtoehdossa 2 (VE2): Nuojuankankaan sähköasema-Rauhala -välillä on kaksi eri vaihtoehtoa, etelä ja pohjoinen. 

  • VE2 Etelä: 400 kilovoltin voimajohto sijoitetaan Turkkiselän 2x110 kilovoltin voimajohdon kanssa samaan maastokäytävään ja 110 kilovoltin johto sijoitetaan nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon paikalle. Rauhalassa uusi 400+110 kilovoltin voimajohto yhdistyy nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon kanssa samaan johtokäytävään.  
  • VE2 Pohjoinen: uusi 400+110 kilovoltin voimajohto sijoitetaan yhteispylväsratkaisuna uuteen maastokäytävään Nuojuankankaan sähköasemalta lähes Rauhalaan asti (maastokäytävä kuten VE 1). Rauhalassa uusi 400+110 kilovoltin voimajohto kulkee nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon rinnalla. Rauhalasta Lassinkankaalle VE2 kulkee nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon eteläpuolella. Lassinkankaalla uusi voimajohto sijoittuu nykyisen 220 kilovoltin sekä Turkkiselän 2x110 kilovoltin voimajohtovarauksen eteläpuolelle Soidinaholle asti.


Ohjelmavaiheessa saadun palautteen perusteella voimajohdon reittivaihtoehtoihin on lisätty kolmas vaihtoehto (VE3).  

Vaihtoehdossa 3 (VE3): 400 ja 110 kilovoltin voimajohdot lähtevät Nuojuankankaan sähköasemalta joko yhtä tai kahta maastokäytävää pitkin. Voimajohto sijoittuu yhteen käytävään Rauhalaan asti tai vaihtoehtoisesti 400 kilovoltin voimajohto kulkee edellä mainitussa maastokäytävässä ja 110 kilovoltin voimajohto nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon paikalla Rauhalan tuntumaan yhtyen siinä 400 kilovoltin voimajohtoon. Rauhalasta uusi voimajohto rakennetaan uuteen maastokäytävään kiertäen Järvikylän viereiset Järvenjärven ja Keskijärven niiden pohjoispuolitse Otermantielle ja edelleen Soidinaholle asti. 

Yleisötilaisuudet 

Hanketta ja sen YVA-selostusta esitellään kahdessa samansisältöisessä yleisötilaisuudessa, jotka järjestetään Paltamossa ja Vaalassa seuraavasti:

  • ke 5.6. klo 18.00–20.00 Paltamon kunnantalolla, Salmelankuja 1, Paltamo sekä
  • to 6.6. klo 18.00–20.00 Vaalan koulukeskuksessa, Niskantie 10, Vaala.

Ovet avautuvat 17.30, jolloin on mahdollisuus saapua paikan päälle tutustumaan karttoihin ja suunnitelmiin.  

Lausuntojen antaminen ja mielipiteiden esittäminen 

YVA-selostuksesta voi antaa lausuntoja ja esittää mielipiteitä kirjallisesti. Lausunnot ja mielipiteet voi toimittaa viimeistään 29.7.2024 sähköpostilla kirjaamo.kainuu(at)ely-keskus.fi tai Kainuun ELY-keskus, PL 115, 87101 Kajaani. Viitteeksi diaarinumero KAIELY/226/2022. Sähköisen lausunnon toivotaan olevan kopioitavassa muodossa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankevastaava Fingrid Oyj

vanhempi asiantuntija, maankäyttö ja ympäristö, Tiina Seppänen
erikoisasiantuntija, voimajohtojen reittisuunnittelu, Eeva Paitula
etunimi.sukunimi@fingrid.fi, puh. 030 395 5000


YVA-konsultti Sitowise Oy
YVA-projektipäällikkö Lauri Erävuori
etunimi.sukunimi@sitowise.com, puh. 020 747 6000


YVA-menettelyn yhteysviranomainen Kainuun ELY-keskus
ympäristöasiantuntijat Mari Isojärvi ja Jenni Väisänen
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, puh. 0295 023 810

Kuvat

Kuvassa on luonnonmaisema, jossa etualalla on vettä, joka näyttää olevan järvi tai lampi. Vesi heijastaa sinistä taivasta ja joitakin pilviä. Keskellä on korkeita, keltaisia ruokoja tai heiniä, jotka kasvavat vedessä ja johtavat puuriviin, jotka muodostavat taustan yhdessä voimalinjojen ja pylväiden kanssa puurivin yläpuolella.
Keskinen, Puolanka.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Riksomfattande understöd för miljöfostran, särskilt för projekt som rör våra vatten18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Hur hör en å och dess avrinningsområde samman? Hur mycket mikroplaster finns det i vår närliggande sjö och varifrån kommer de? Hurudant liv finns det i vattnet? Hur kan vi få människor att engagera sig ännu mer för att göra bästa möjliga talkoarbete för småvatten? Bland annat dessa frågor möter man i projekt inom miljöfostran och -upplysning som i år får projekttunderstöd för miljöfostran och -upplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland. Ansökan om understöd var riksomfattande.

Valtakunnallisia ympäristökasvatuksen avustuksia erityisesti vesiimme liittyviin hankkeisiin18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Miten joki ja sen valuma-alue liittyvät toisiinsa? Miten paljon lähijärvessämme on mikromuoveja ja mistä ne tulevat? Millaista elämää vedessä on? Miten saadaan ihmiset entistä innokkaammin mukaan talkoilemaan pienvesien parhaaksi? Muun muassa näiden kysymysten äärellä ollaan ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeissa, jotka saavat tänä vuonna ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Avustushaku oli valtakunnallinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye