Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Hyvinvointialueen tutkimusjohtaja: lasten ja nuorten aivot kaipaavat kesällä lepoa

Jaa

Kirjojen tai sarjakuvien lukemista, katuliiduilla piirtelyä tai lähiympäristössä ulkoilua. Lapset ja nuoret tarvitsevat kouluvuodesta palautumiseen sekä lepoa että monipuolisia ärsykkeitä. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimusjohtaja Silja Kosola kannustaa vähentämään ruutuaikaa, jotta kasvavat aivot voivat palautua kuormituksesta.

– Tylsyys on tervettä. Sitä kautta voi löytyä joku oma luova idea: innostua piirtämään, tutkia lähiympäristöä tai ryhtyä lukemaan, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimusjohtaja ja nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola kannustaa. 

Moni lapsi ja nuori kaipaa kesälomalla tekemistä, kun vanhemmat ovat töissä. Tekemisen puute voi helposti lipsahtaa lisääntyneeseen ruutuaikaan ja somettamiseen.  

– Jotta kesäloma olisi sitä mihin se on tarkoitettu, eli lapsi tai nuori palautuisi kuormituksesta, on terveellistä vähentää ruutuaikaa. Kasvaville aivoille ei tee hyvää, jos koko kesä menee ruudulla. Kannustan huoltajia asettamaan selkeät rajat ja pysymään niissä. Viimeaikaisten selvitysten mukaan lapset ja nuoret toivovat vanhemmilta tiukempaa rajanvetoa älypuhelimien ja -laitteiden käyttöön. Ollaan lapsille ja nuorille lempeästi lujia, Kosola kannustaa.  

Kosola kehottaa lisäksi vanhempia liittoutumaan yhteen ja vuorottelemaan erityisesti alakouluiässä olevien lasten huoltamisessa. Lapsia voi myös rohkaista tekemään jotain hyödyllistä, vaikka pienen palkitsemisen voimalla.    

– Linnanmäkien ja korkeasaarien ei tarvitse olla automaatioita. Ne voisivat olla palkintoja asioista, joiden eteen lapsi tekee jotain hyödyllistä. Esimerkiksi lukee 10 kirjaa, auttaa isovanhempia ja tekee pieniä kotitöitä. Siitä tulee lapselle itsellekin hyvä mieli ja pätevyyden tunne, Kosola sanoo.  

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tekee yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja monien muiden toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Olemme koonneet vinkkejä lapsille ja nuorille tarkoitetuista Länsi-Uudenmaan kesäaktiviteeteista ja –tapahtumista verkkosivuillemme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

X: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Verkkosivut: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdet och organisationerna kom överens om löneförhöjningspotter – de framgångsrika förhandlingarna byggde på förtroende och en stark gemensam vilja4.7.2024 16:39:29 EEST | Tiedote

I Västra Nylands välfärdsområde har man under våren förhandlat om löneförhöjningspotterna i VÄLKA, SOTE-avtalets och Läkaravtalets, och dessa har betalats ut enligt de nationellt överenskomna tidtabellerna. – Genom goda framsteg i förhandlingarna och samarbete med de fackliga organisationerna har vi kunnat betala ut de överenskomna potterna för februari och juni. Det hjälper oss att se till att vårdpersonalen stannar kvar och att retroaktiva korrigeringar inte behöver göras, säger personaldirektör Kimmo Sarekoski. Förhandlingarna om de nya potterna fortsätter på hösten, och harmoniseringen framskrider enligt den planerade tidtabellen. I slutet av 2023 kom välfärdsområdet och Juko överens om att ta i bruk karriärstegssystemet i Tjänste- och arbetskollektivavtalet för läkare. Tidtabellen för beredningen av det nya lönesystemet var oerhört snäv, eftersom man på några månader skulle samordna lönesystemen i närmare tio kommunala organisationer, vars personal överfördes till välfärdsområdet.

Hyvinvointialue ja järjestöt sopivat palkankorotuseristä – onnistuneet neuvottelut perustuivat luottamukseen ja yhteiseen vahvaan tahtoon4.7.2024 16:35:18 EEST | Tiedote

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on kevään aikana neuvoteltu HYVTES:n, SOTE-sopimuksen ja Lääkärisopimuksen palkankorotuseristä ja ne saatiin maksuun valtakunnallisesti sovittujen aikataulujen mukaisesti. – Hyvin edenneillä neuvotteluilla ja yhteistyöllä ammattijärjestöjen kanssa olemme saaneet maksuun sovitut erät helmi- ja kesäkuulta. Tällä pystymme turvaamaan ammattilaisten pysyvyyttä eikä takautuvia korjauksia ole tarpeen tehdä, sanoo henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekoski. Neuvottelut jatkuvat syksyllä uusien erien osalta ja harmonisointi etenee suunnitellussa aikataulussa. Loppuvuodesta 2023 hyvinvointialueen ja Jukon välillä sovittiin Lääkäreiden virka- ja työehtosopimuksen uraporrasjärjestelmän käyttöönotosta. Uuden palkkausjärjestelmän valmisteluaikataulu oli äärettömän tiivis, sillä muutamassa kuukaudessa tuli yhteensovittaa samaan muottiin liki kymmenen hyvinvointialueelle henkilöstöään luovuttaneen kunnallisen organisaation palkkausjärjestelmät. Alkuvuodesta 2024 huomattiin,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye