Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Hyvinvointialueen tutkimusjohtaja: lasten ja nuorten aivot kaipaavat kesällä lepoa

Jaa

Kirjojen tai sarjakuvien lukemista, katuliiduilla piirtelyä tai lähiympäristössä ulkoilua. Lapset ja nuoret tarvitsevat kouluvuodesta palautumiseen sekä lepoa että monipuolisia ärsykkeitä. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimusjohtaja Silja Kosola kannustaa vähentämään ruutuaikaa, jotta kasvavat aivot voivat palautua kuormituksesta.

– Tylsyys on tervettä. Sitä kautta voi löytyä joku oma luova idea: innostua piirtämään, tutkia lähiympäristöä tai ryhtyä lukemaan, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimusjohtaja ja nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola kannustaa. 

Moni lapsi ja nuori kaipaa kesälomalla tekemistä, kun vanhemmat ovat töissä. Tekemisen puute voi helposti lipsahtaa lisääntyneeseen ruutuaikaan ja somettamiseen.  

– Jotta kesäloma olisi sitä mihin se on tarkoitettu, eli lapsi tai nuori palautuisi kuormituksesta, on terveellistä vähentää ruutuaikaa. Kasvaville aivoille ei tee hyvää, jos koko kesä menee ruudulla. Kannustan huoltajia asettamaan selkeät rajat ja pysymään niissä. Viimeaikaisten selvitysten mukaan lapset ja nuoret toivovat vanhemmilta tiukempaa rajanvetoa älypuhelimien ja -laitteiden käyttöön. Ollaan lapsille ja nuorille lempeästi lujia, Kosola kannustaa.  

Kosola kehottaa lisäksi vanhempia liittoutumaan yhteen ja vuorottelemaan erityisesti alakouluiässä olevien lasten huoltamisessa. Lapsia voi myös rohkaista tekemään jotain hyödyllistä, vaikka pienen palkitsemisen voimalla.    

– Linnanmäkien ja korkeasaarien ei tarvitse olla automaatioita. Ne voisivat olla palkintoja asioista, joiden eteen lapsi tekee jotain hyödyllistä. Esimerkiksi lukee 10 kirjaa, auttaa isovanhempia ja tekee pieniä kotitöitä. Siitä tulee lapselle itsellekin hyvä mieli ja pätevyyden tunne, Kosola sanoo.  

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tekee yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja monien muiden toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Olemme koonneet vinkkejä lapsille ja nuorille tarkoitetuista Länsi-Uudenmaan kesäaktiviteeteista ja –tapahtumista verkkosivuillemme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.

X: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Verkkosivut: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdesstyrelsen godkände ekonomiplanen för 2025–2027 och handlingsdirektivet för HUS-sammanslutningens stämma10.6.2024 17:30:25 EEST | Tiedote

Välfärdsområdets planeringsram för 2025–2027 möjliggör balansering av ekonomin fram till slutet av 2026, helt som lagstiftningen förutsätter. Välfärdsområdet måste fortsätta att balansera ekonomin och anpassa verksamheten ännu under 2025. Under 2023 uppstod ett underskott på sammanlagt 122 miljoner euro, och av summan kan sammanlagt ca 92 miljoner euro täckas 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye