Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan

Jaa

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Kuva: Lapin ELY-keskus

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa tänä vuonna kesäkuun 8. päivä ja päättyy 25. elokuuta. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi.   

Kesällä 2023 lohen nousu oli huomattavasti vähäisempää kuin aikaisempina vuosina. Koska on pelättävissä, että nousu jää heikoksi myös tulevana kesänä, kalastajia kehotetaan vastuulliseen kalastukseen.

Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Alkukaudesta nousevat isot lohet ovat erityisen arvokkaita, joten niiden kalastusta tulisi välttää.

Kalastusäännön mukaan Tornionjoella saa ottaa enintään yhden lohen päivässä. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden.  Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Vaikka pyydystä ja päästä -kalastus on sallittua, myös sitä tulisi välttää tänä kesänä. Varsinkin lämpimän veden aikaan siiman päässä väsyneet ja vahingoittuneet kalat eivät välttämättä selviä. Kalastuksen jatkuminen vapauttamisen jälkeen mahdollistaa yhä useamman kalan vahingoittumisen. ELY-keskuksen mielestä vapautetut lohet tulisikin jatkossa laskea mukaan saaliskiintiöön. Kalojen vahingoittumista vähentävät myös väkäsettömien koukkujen ja haavin käyttäminen nostokoukun sijaan. ELY-keskus huomauttaa myös harjuskannan heikentyneen alueella, missä vapakalastus on voimakasta.

Myös perinteisillä pyyntimuodoilla tapahtuvaa kalastusta tulisi tänä vuonna huomattavasti vähentää. Perinnepyyntiin ei ole saatu saaliskiintiöitä, vaikka tarve on tällä hetkellä laajalti tunnistettu.

Tornionjoen kalastusta säädellään rajajokisopimuksella

Tornionjoen kalastusta säädellään Suomen ja Ruotsin välisen rajajokisopimuksen kalastussäännöllä. Kalastusäännön määräyksiä voidaan muuttaa, jos se on kalakantojen suojelemisen ja hyödyntämisen kannalta välttämätöntä. Suomi ja Ruotsi käyvät vuosittain neuvottelut, joissa poikkeuksista sovitaan. 

Kalastusääntöön on tehty useita kalastusaikoja, kalastustapoja, pyydyksiä ja muita sääntöjä koskevia poikkeuksia. Esimerkiksi taimenen kalastus on ollut kiellettyä jo pitkään. Tornionjokea koskevat kalastussäädökset ja tehdyt poikkeukset löytyvät  ELY-keskuksen nettisivuilta .

Kalastuksen valvonnasta Tornionjoella vastaavat yhdessä Lapin ELY-keskus ja Norbottenin lääninhallitus. Valvojia on tulevana kesänä yhteensä seitsemän. Valvontaa tehdään yhteistyössä molemmin puolin rajaa. 

Kalastuslupia myydään useissa liikkeissä Tornionjoen varrella. Netistä lupia voi ostaa Eraluvat.fi -sivustolta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kalatalouspäällikkö Jermi Tertsunen
puh. 0295 038 423
jermi.tertsunen@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Decisions on special permissions in Teno have been made based on section 40, subsection 2 of the River Teno fishing rules, taking into account the status of the salmon stock.15.7.2024 15:21:35 EEST | Press release

The ELY Centre for Lapland has issued decisions based on section 40, subsection 2 of the Teno fishing rules, taking into account the status of the salmon stock and using consideration. 15 permits were approved, and 12 permits were declined. The ELY Centre for Lapland considers the preservation of Sámi culture related to fishing to be very important, but the number of salmon they are allowed to catch must be very moderate due to the very weak status of salmon.

Mearrádusat Deanu spiehkastatlobiin leat dahkkojuvvon Deanu guolástannjuolggadusa 40 § 2 momeantta vuođul luossanáli dili vuhtii váldimiin12.7.2024 09:18:17 EEST | Tiedote

Lappi EJB-guovddáš lea addán mearrádusaid Deanu guolástannjuolggadusa 40 § 2 momeantta vuođul luossanáli dili vuhtii váldimiin ja guorahallamin ášši dárkilit. Spiehkastatlobit mieđihuvvojedje oktiibuot 15 ja hilgojuvvon lobit ledje 12. Lappi EJB-guovddáš oaidná guolásteapmái laktáseaddji sápmelaš kultuvrra sirdašuvvama hui dehálažžan muhto duođaid heittogis luossadili dihtii luosaid oažžu goddit hui uhccán.

Päätökset Tenon poikkeusluvista on tehty Tenojoen kalastussäännön 40 § 2 mom. perusteella lohikannan tila huomioiden10.7.2024 14:38:03 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus on antanut päätökset Tenojoen kalastussäännön 40 § 2 mom. perusteella lohikannan tila huomioiden ja harkintaa käyttäen. Myönteisiä lupapäätöksiä annettiin 15 kpl ja kielteisiä 12 kpl. Lapin ELY-keskus näkee kalastukseen liittyvän saamelaisen kulttuurin siirtymisen erittäin tärkeäksi mutta todella heikon lohitilanteen vuoksi saaliiksi sallittavan lohimäärän on oltava hyvin maltillinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye