Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan
Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa tänä vuonna kesäkuun 8. päivä ja päättyy 25. elokuuta. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi.
Kesällä 2023 lohen nousu oli huomattavasti vähäisempää kuin aikaisempina vuosina. Koska on pelättävissä, että nousu jää heikoksi myös tulevana kesänä, kalastajia kehotetaan vastuulliseen kalastukseen.
Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Alkukaudesta nousevat isot lohet ovat erityisen arvokkaita, joten niiden kalastusta tulisi välttää.
Kalastusäännön mukaan Tornionjoella saa ottaa enintään yhden lohen päivässä. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.
Vaikka pyydystä ja päästä -kalastus on sallittua, myös sitä tulisi välttää tänä kesänä. Varsinkin lämpimän veden aikaan siiman päässä väsyneet ja vahingoittuneet kalat eivät välttämättä selviä. Kalastuksen jatkuminen vapauttamisen jälkeen mahdollistaa yhä useamman kalan vahingoittumisen. ELY-keskuksen mielestä vapautetut lohet tulisikin jatkossa laskea mukaan saaliskiintiöön. Kalojen vahingoittumista vähentävät myös väkäsettömien koukkujen ja haavin käyttäminen nostokoukun sijaan. ELY-keskus huomauttaa myös harjuskannan heikentyneen alueella, missä vapakalastus on voimakasta.
Myös perinteisillä pyyntimuodoilla tapahtuvaa kalastusta tulisi tänä vuonna huomattavasti vähentää. Perinnepyyntiin ei ole saatu saaliskiintiöitä, vaikka tarve on tällä hetkellä laajalti tunnistettu.
Tornionjoen kalastusta säädellään rajajokisopimuksella
Tornionjoen kalastusta säädellään Suomen ja Ruotsin välisen rajajokisopimuksen kalastussäännöllä. Kalastusäännön määräyksiä voidaan muuttaa, jos se on kalakantojen suojelemisen ja hyödyntämisen kannalta välttämätöntä. Suomi ja Ruotsi käyvät vuosittain neuvottelut, joissa poikkeuksista sovitaan.
Kalastusääntöön on tehty useita kalastusaikoja, kalastustapoja, pyydyksiä ja muita sääntöjä koskevia poikkeuksia. Esimerkiksi taimenen kalastus on ollut kiellettyä jo pitkään. Tornionjokea koskevat kalastussäädökset ja tehdyt poikkeukset löytyvät ELY-keskuksen nettisivuilta .
Kalastuksen valvonnasta Tornionjoella vastaavat yhdessä Lapin ELY-keskus ja Norbottenin lääninhallitus. Valvojia on tulevana kesänä yhteensä seitsemän. Valvontaa tehdään yhteistyössä molemmin puolin rajaa.
Kalastuslupia myydään useissa liikkeissä Tornionjoen varrella. Netistä lupia voi ostaa Eraluvat.fi -sivustolta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kalatalouspäällikkö Jermi Tertsunen
puh. 0295 038 423
jermi.tertsunen@ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Lapissa levätilanne rauhallinen4.7.2025 10:57:25 EEST | Tiedote
Lapin levätilanne on rauhallinen viileän alkukesän takia. Vähäisiä määriä sinilevää on havaittu Kemijärven Pöyliöjärvessä ja Rovaniemen Norvajärvessä. Lapissa on kymmenen valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikkaa. Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnitetään erityistä huolellisuutta.
Myöhäisen jälleenrakennuskauden kämppärakentamista edustava esimerkki on suojeltu1.7.2025 15:30:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus on suojellut Posiolla Kuorikkilammen rannalla sijaitsevan Kuorikin uittokämpän piha-alueineen. Simon Maksniemen kylän vanhaa koulurakennusta koskeva suojeluesitys on hylätty.
Peltovalvonnat alkavat Lapissa - valvonnalla varmistetaan tukien oikeudenmukaisuus25.6.2025 12:28:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskuksen tarkastajat aloittavat peltovalvonnat 1.7.2025. Kesän aikana Lapin alueella kiertää kuusi valvojaa. Valvonta kohdistuu EU:n peltotukia hakeneille tiloille. Valvonnassa tarkastetaan peltojen viljelytapa ja pinta-ala.
Työttömyyden kehitys jatkui Lapissa koko maata myönteisempänä25.6.2025 08:47:57 EEST | Tiedote
Toukokuussa työttömien määrä laski tyypillisen kausivaihtelun mukaisesti. Työttömiä oli kuitenkin 590 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on vähentynyt. Kaupunkipaikkakuntien työttömyys on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut myös Lapissa ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Työmarkkinatorille viime vuotta vähemmän.
Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote
Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme