Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan

Jaa

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Kuva: Lapin ELY-keskus

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa tänä vuonna kesäkuun 8. päivä ja päättyy 25. elokuuta. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi.   

Kesällä 2023 lohen nousu oli huomattavasti vähäisempää kuin aikaisempina vuosina. Koska on pelättävissä, että nousu jää heikoksi myös tulevana kesänä, kalastajia kehotetaan vastuulliseen kalastukseen.

Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Alkukaudesta nousevat isot lohet ovat erityisen arvokkaita, joten niiden kalastusta tulisi välttää.

Kalastusäännön mukaan Tornionjoella saa ottaa enintään yhden lohen päivässä. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden.  Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Vaikka pyydystä ja päästä -kalastus on sallittua, myös sitä tulisi välttää tänä kesänä. Varsinkin lämpimän veden aikaan siiman päässä väsyneet ja vahingoittuneet kalat eivät välttämättä selviä. Kalastuksen jatkuminen vapauttamisen jälkeen mahdollistaa yhä useamman kalan vahingoittumisen. ELY-keskuksen mielestä vapautetut lohet tulisikin jatkossa laskea mukaan saaliskiintiöön. Kalojen vahingoittumista vähentävät myös väkäsettömien koukkujen ja haavin käyttäminen nostokoukun sijaan. ELY-keskus huomauttaa myös harjuskannan heikentyneen alueella, missä vapakalastus on voimakasta.

Myös perinteisillä pyyntimuodoilla tapahtuvaa kalastusta tulisi tänä vuonna huomattavasti vähentää. Perinnepyyntiin ei ole saatu saaliskiintiöitä, vaikka tarve on tällä hetkellä laajalti tunnistettu.

Tornionjoen kalastusta säädellään rajajokisopimuksella

Tornionjoen kalastusta säädellään Suomen ja Ruotsin välisen rajajokisopimuksen kalastussäännöllä. Kalastusäännön määräyksiä voidaan muuttaa, jos se on kalakantojen suojelemisen ja hyödyntämisen kannalta välttämätöntä. Suomi ja Ruotsi käyvät vuosittain neuvottelut, joissa poikkeuksista sovitaan. 

Kalastusääntöön on tehty useita kalastusaikoja, kalastustapoja, pyydyksiä ja muita sääntöjä koskevia poikkeuksia. Esimerkiksi taimenen kalastus on ollut kiellettyä jo pitkään. Tornionjokea koskevat kalastussäädökset ja tehdyt poikkeukset löytyvät  ELY-keskuksen nettisivuilta .

Kalastuksen valvonnasta Tornionjoella vastaavat yhdessä Lapin ELY-keskus ja Norbottenin lääninhallitus. Valvojia on tulevana kesänä yhteensä seitsemän. Valvontaa tehdään yhteistyössä molemmin puolin rajaa. 

Kalastuslupia myydään useissa liikkeissä Tornionjoen varrella. Netistä lupia voi ostaa Eraluvat.fi -sivustolta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kalatalouspäällikkö Jermi Tertsunen
puh. 0295 038 423
jermi.tertsunen@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye