Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen kirjastoautopäivillä verkostoidutaan ja pohditaan kirjastoautojen tulevaisuutta

Jaa

Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastot järjestävät Pohjois-Suomen kirjastoautopäivän Oulussa 14.6. Päivän aikana keskustellaan kirjastoautojen palveluista tulevaisuudessa, sillä kirjastoautojen määrä on vähentynyt ja myös pätevistä kuljettajista on pula.

Pohjois-Suomea palvelee tällä hetkellä 27 kirjastoautoa, joista 11 Pohjois-Pohjanmaalla, 10 Lapissa ja Kainuussa 5. Kirjastoautoista tehtiin viime vuonna yhteensä liki 900 000 lainaa, mikä on noin 8 prosenttia alueen kirjastolaitosten kokonaislainauksesta.  Kirjastoautolainojen osuus kokonaislainauksesta vaihtelee huomattavasti kuntien välillä - enimmillään kirjastoautosta lainataan jopa kolmasosa kunnan kokonaislainauksesta.

Kirjastoautojen huippuvuosi oli Suomessa vuonna 1992, jolloin kirjastoautoja oli 234. Nyt autoja on kaikkiaan 123. Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla on molemmissa ollut enimmillään 16 autoa, Kainuussa 11.

”Kirjastoautojen määrä on 30 vuodessa liki puoliintunut. Yhtenä syynä on se, etteivät kunnat saa enää auton hankintaan valtiontukea. Väki on myös vähentynyt haja-asutusalueilla, mikä on supistanut palvelua ”, kertoo kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Joka vuosi järjestettävillä Pohjois-Suomen kirjastoautopäivillä kirjastoautotyöntekijät voivat verkostoitua, sillä kollegoita on melko harvassa. Kummala-Mustosen mukaan pätevistä kuljettajista on pula, sillä kuljettajalla pitäisi olla sekä kirjastoalan tutkinto että kuljettajan ammattitutkinto.

”Kirjastoautohenkilöstö voi jakaa päivän aikana kokemuksiaan esimerkiksi lukutaidon edistämisestä sekä siitä, millaisia muita palveluita kirjastoautoissa tarjotaan. Kirjastoautoissa on ollut esimerkiksi kulttuuritapahtumia tai niissä on voinut äänestää”, kertoo Kummala-Mustonen.

Niukkenevassa taloustilanteessa osa kunnista on hankkinut autoja yhdessä tai ostanut naapurikunnalta palvelua. Suomen ensimmäinen kirjastoauto hankittiin Turkuun vuonna 1962. Ensimmäiset kirjastoautot tulivat myös Pohjois-Suomeen jo 1960-luvulla.

Kirjastoautopäivien ohjelma: 

09.30  Aamukahvit
10.00  Tilaisuuden avaus ja esittäytymiskierros, Merja Kummala-Mustonen,  
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
10.30  Kirjastoautotoiminnan trendejä ja tulevaisuudennäkymiä, Niina Kuusniemi, Kirjastoseuran kirjastoautotyöryhmän puheenjohtaja
10.50  Tauko
11.00  Yhteistä työskentelyä tapahtumatuotannon, sosiaalisen median ja  
reittisuunnittelun parissa
12.15  Lounas
13.15  Kirjastoautoihin tutustumista
14.45  Iltapäiväkahvit
15.15  Kirjailijavieras Pekka Juntti
16.00  Ohjelma päättyy 

Tilaisuus pidetään Maikkulan kartanossa, osoitteessa Maikkulanrinne 21, Oulu. 

Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen tutustumaan kirjastoautoihin sekä haastattelemaan henkilöstöä.

Lisätietoja:  

Kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 552, merja.kummala-mustonen@avi.fi 

Suunnittelija Tapio Taskinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 589, tapio.taskinen@avi.fi 

Avainsanat

Linkit

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ”kesäkirje” antoi virheellisen kuvan kotihoidosta kesällä – aluehallintoviraston valvontapäätös17.7.2024 10:38:24 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kotihoidon asiakkaille ja heidän läheisilleen lähettämän kirjeen sanamuodot antoivat virheellisen kuvan siitä, mitä asiakkaiden läheisiltä odotettiin. Läheisten ei ole saadun selvityksen mukaan odotettu ottavan kokonaisvastuuta asiakkaiden hoidosta. Kirjeen sisältö olisi tullut laatia kuvaamaan paremmin sitä, mitä läheisiltä todellisuudessa odotettiin ja pyydettiin.

Regionförvaltningsverket ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att se till att det finns tillräckligt med socialarbetare inom barnskyddet12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att för varje barn som är klient inom barnskyddet utse en socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter samt att se till att antalet klienter per socialarbetare som ansvarar för barnens angelägenheter senast den 15 januari 2025 överensstämmer med lagen. Om Egentliga Finlands välfärdsområde inte fullgör detta överväger regionförvaltningsverket att meddela ett nytt föreläggande som förenas med vite.

Aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävästä määrästä12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen nimeämään kaikille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille hänen asioistaan vastaavan sosiaalityöntekijän ja saattamaan lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät lain mukaiseksi 15.1.2025 mennessä. Mikäli Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei toteuta määräyksiä, aluehallintovirasto harkitsee uuden määräyksen antamista sakon uhalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye