Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Saharov-voittajat kehottavat eurooppalaisia äänestämään ja puolustamaan demokratiaa

Jaa

Saharov-palkinnon saajat Svjatlana Tsihanouskaja, Oleksandra Matvijtšuk ja Lorent Saleh kehottavat kansalaisia äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa.

Käytä ääntäsi - ennakkoäänestys Suomessa 29.5.-4.6. Varsinainen vaalipäivä 9.6.
EU-vaalit käydään 9.6.2024

#UseYourVote-kampanjavideolla Saharov-palkinnon saajat kertovat EU-kansalaisille äänestämisen tärkeydestä ennen 6.–9. kesäkuuta pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja.

"Vapaus vähenee maailmassa jatkuvasti. Käytä ääntäsi demokratian puolustamiseen; äänestä niiden puolesta, jotka eivät voi itse käyttää ääntään", sanoi vuoden 2022 Saharov-palkinnon ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Oleksandra Matvijtšuk, joka on Venäjän armeijan Ukrainassa tekemiä sotarikoksia kirjaavan Center for Civil Liberties -ihmisoikeusjärjestön puheenjohtaja.

”Hyvät Euroopan kansalaiset, Euroopassa teillä on kallisarvoinen lahja: voitte valita johtajanne ja vaikuttaa tulevaisuuteenne”, korostaa Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja, joka on yksi vuoden 2020 Saharov-palkinnon saajista.

"Demokratia on järjestelmä, joka on vaikea luoda mutta erittäin helppo menettää", lisää Venezuelan demokraattista oppositiota edustava entinen poliittinen vanki Lorent Saleh, yksi vuoden 2017 Saharov-palkinnon saajista

Videolla puhuu myös Leonid Volkov, vuoden 2021 Saharov-palkinnon saajan Aleksei Navalnyin entinen henkilöstöpäällikkö. Navalnyi yksi Vladimir Putinin voimakkaimmista vastustajista, joka kuoli vankilassa Venäjällä 16. helmikuuta 2024. Viestinsä EU-kansalaisille antavat myös Saharov-stipendiaattiverkoston jäsenet, kuten muotisuunnittelija Louise Xin (Ruotsi).

Taustaa

Mielipiteenvapauden Saharov-palkinto on Euroopan unionin korkein kunnianosoitus ihmisoikeustyölle. Se annetaan henkilölle, ryhmälle tai organisaatiolle, joka on osallistunut merkittävästi mielipiteenvapauden suojelemiseen. Palkinnon ja siihen liittyvän verkoston kautta EU auttaa ja tukee palkinnonsaajia.

Lisätietoa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Käytä ääntäsi - ennakkoäänestys Suomessa 29.5.-4.6. Varsinainen vaalipäivä 9.6.
EU-vaalit käydään 9.6.2024
Lataa

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye