Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Vesienhoito- ja kunnostushankkeiden avustukset

Jaa

Vesienhoito- ja kunnostushankkeita avustetaan Pohjois-Pohjanmaalla tänä vuonna 280 000 €:lla (8 kpl). Pohjavesien suojelusuunnitelmiin avustusta myönnettiin yhteensä 21 000 euroa kolmelle hankkeelle. Vesistöjen käytön ja hoidon parantamiseen avustusta myönnettiin 180 000 euroa ELY-keskuksen, Oulujoen ja Oulujärven moninaiskäytön sekä Vattenfall-ympäristörahan puitesopimuksista yhteensä 13 hankkeelle. Valtio toteuttaa Helmi- purokunnostushankkeina neljän puron kunnostuksen.

Kuusinkijoen pienvoimalaitos kesällä.
Kuusinkijoki kuntoon -yhdistys osti Kuusinkijoen pienvesivoimalan. Voimalaitoksen sähköntuotanto on lakkautettu ja alueen vesistöalue entisöidään ja kunnostetaan. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Anne Korhonen.

Vesien- ja merenhoidon hankkeet sekä muut kunnostukset Pohjois-Pohjanmaalla 

Harkinnanvaraisia avustuksia myönnetään pääasiassa Oulujoen–Iijoen 2022–2027 -vesienhoitosuunnitelman mukaisille hankkeille, joissa vesistöjen ekologinen tila on hyvää huonompi tai riskissä heikentyä. Avustusta myönnettiin tänä vuonna suunnittelu- ja toteutushankkeisiin. 

Oulun kaupunki suunnittelee ja toteuttaa hankkeessaan Kaijonlahden ja sen valuma-alueen kunnostuksia. Kuivasjärven ekologinen tila on välttävä ja tilanne on heikoin Kaijonlahdella, jonka kautta tulee suurin osa järven vedestä. Kaijonlahteen laskevat Laholais-, Lopakka- ja Ruskonoja, joiden kautta tulee vesiä laajoilta teollisuusvaltaisilta valuma-alueilta. Kuivasjärven kunnostamisen osalta tärkein toimenpide on Kaijonlahden kautta järveen tulevan ravinnekuormituksen vähentäminen sekä pahoin liettyneen Kaijonlahden kunnostaminen.

Pudasjärven Saunajärvellä jatketaan hoitokalastusta, Taivalkoskella Tyrä- ja Koviojärvellä hoitokalastetaan ja suunnitellaan sekä toteutetaan vesiensuojelurakenteita valuma-alueelle. Niilesjärvellä Oulussa hoitokalastetaan sekä kunnostetaan ja ylläpidetään valuma-aluetoimenpiteitä, joilla vähennetään kiintoaine- ja ravinnekuormitusta. Raakkulahteen rakennetaan kosteikko Vahtolanlahden elinympäristön parantamiseksi. Ylivieskan kaupunki jatkaa Hamarin voimalaitoksen ohittavaa kaupunkipuron toteutusta ja alaosan suunnittelua sekä toteutusta.

Metsähallitus jatkaa Taivalkoskella nyt myönnetyllä avustuksella Mätäsojan sekä sen valuma-alueen kunnostamista ojitettuja kitu- ja joutomaita sekä lähteitä ja lähdenoroja ennallistamalla. Hanke on ennallistanut 131 ha suota, 50 lähdettä sekä kunnostanut 0,4 km puroa ja 6,5 km lähdenoroja. 

Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmia laaditaan Oulaisiin ja Utajärvelle. Pohjavesialueen suojelusuunnitelman päivitys tehdään Limingan Rantakylän pohjavesialueen osalta. Tarkoituksena on turvata pohjaveden laadun ja määrän säilyminen hyvänä tulevaisuudessa.

Mediahuomiota saavuttanut Kuusingin voimalaitoksen käytöstä poisto -hanke Kuusinkijoki kuntoon ry:n toimesta jatkaa Piilijoen ennallistamistoimenpiteitä. Pohjois-Suomen vesienhoito- ja vesistökunnostuspäivillä 4.–5.9.2024 Iso-Syötteellä kuullaan hankkeen eri vaiheista Kuusinkijoki kuntoon ry:n Matti Aikion johdolla, lämpimästi tervetuloa mukaan!

Save the date: Pohjois-Suomen vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaari 4.–5.9.2024 Iso-Syötteellä

Pohjois-Suomen vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaari tuo yhteen yhdistyksiä, osakaskuntia, kuntien henkilöstöä ja asiantuntijoita sekä muita vesistökunnostuksista kiinnostuneita.

Tapahtumassa kuullaan ajankohtaista tietoa vesienhoidosta ja vesistökunnostuksista pohjoisella otteella ja käydään linja-autokuljetuksella yhdessä tutustumassa paikallisiin kunnostuskohteisiin Loukusanjoella, Tyräjärvellä sekä Koviojärvellä. Tarjoamme lisäksi maksuttoman linja-autokuljetuksen keskiviikkoaamuna Oulusta Iso-Syötteelle ja torstai-iltana takaisin Ouluun, paikkoja rajoitetusti, jotka täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lounaat, illallinen ja yöpyminen ovat omakustanteisia. Seminaari järjestetään maksuttomana läsnäolotilaisuutena yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun ELY-keskusten kanssa. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautuminen on auki 10.6.–13.8.2024, jolloin ilmoittautumislinkki julkaistaan.

”Tällä kertaa avustuksen saajat olivat pääasiassa kokeneita vesistökunnostajia. Toivottavasti heidän esimerkkinsä kannustaa myös uusia hanketoimijoita mukaan ensi syksyn avustushakuun ja konkreettisiin vesistötekoihin. Tarjolla on tukea ja koulutusta hankevalmisteluun, rahoituksen hakuun ja toimenpiteiden toteutukseen. Nyt on hyvä tilaisuus vaikuttaa oman kotivesistön tilaan ” vesienhoitoryhmän päällikkö Jukka Tuohino Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoo.

Rahoitushaku käynnistyy syksyllä

Avustushaku käynnistyy loppusyksystä, tavoitteena on kohdentaa toimenpiteitä laajavaikutteisiin valuma-aluekunnostuksiin. Avustushausta tiedotetaan tarkemmin syksyllä. Avustusta myönnetään Oulujoen–Iijoen 2022–2027 -vesienhoitosuunnitelman mukaisiin hankkeisiin. Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa olla yhteydessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijoihin, joilta saa tarkempaa tietoa millaisiin toimiin avustusta voidaan myöntää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistökunnostukset:
Henri Vaarala, vesienhoidon asiantuntija, p. 0295 037 089
Anne Korhonen, ympäristöasiantuntija p. 0295 038414

Maa- ja metsätalouden vesienhallinta:
Markus Saari ympäristöasiantuntija, p. 050 351 3133

Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pohjois-Suomen vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaarin 2024 ilmoituskuva.
Save the date: Pohjois-Suomen vesienhoito- ja vesistökunnostusseminaari
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Oulun entinen kuulovammaisten koulu sekä Ahtelan ja Törmäsen tilat rakennuksineen tulee suojella kaavoituksen keinoin2.7.2024 13:02:53 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt olla suojelematta rakennusperintölailla Oulun entisen kuulovammaisten koulun sekä on hylännyt Ahtelan ja Törmäsen tiloja koskevan rakennussuojeluesityksen. Molemmat kohteet sijaitsevat Oulun kaupungin asemakaava-alueella. Asemakaava-alueella rakennussuojelu toteutetaan ensisijaisesti asemakaavoituksen keinoin.

Työttömyyden trendi Pohjois-Pohjanmaalla laskeva26.6.2024 08:15:05 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli toukokuun lopussa 21 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 800 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten, mutta vajaa pari tuhatta vähemmän kuin edelliskuussa. Kesää kohti tultaessa työttömien määrä perinteisesti vähenee ja kasvaa hetkellisesti kesäkuukausiksi. Isossa kuvassa työttömyyden trendi on laskeva. Toukokuussa lomautettuja oli 1 800. Toteutuneet lomautukset ovat kohdistuneet erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin sekä talonrakentajiin.

Sinileväseuranta käynnistyi – Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä, männyn siitepölyä paikoin runsaasti6.6.2024 11:08:52 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Seurannan ensimmäisellä viikolla Pohjois-Pohjanmaan vakiohavaintopaikoilla ei havaittu sinileviä. Havupuiden kellertävää siitepölyä esiintyy paikoin runsaasti veden pintakalvolla tai ranta-alueella veteen sekoittuneena. Toukokuun poikkeuksellisen lämmin sää on nostanut vesien pintalämpötilaa tavanomaista korkeammalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye