Generatiivisen tekoälyn nopea kehitys yhdistää entistä vahvemmin finanssialan toimijat sekä alan opetusta tarjoavat oppilaitokset

Jaa
Generatiivisen tekoälyn nopea kehitys yhdistää entistä vahvemmin finanssialan toimijat sekä alan opetusta tarjoavat oppilaitokset
Generatiivisen tekoälyn nopea kehitys yhdistää entistä vahvemmin finanssialan toimijat sekä alan opetusta tarjoavat oppilaitokset DeepAi

Finanssiala kulkee edelläkävijänä generatiiviseen tekoälyyn liittyvässä murroksessa, joka vaikuttaa suuresti tulevaisuuden työhön toimialasta riippumatta. Tärkeimmäksi löydökseksi vuoden 2023 lopulla alkaneessa tulevaisuusvuoropuhelussa on noussut yritysten ja oppilaitosten yhteistyön tiivistämisen tärkeys. 

“FinanssiAkatemia-yhteistyöverkoston kautta oppilaitokset on otettu jo usean vuoden ajan vahvasti mukaan keskusteluun työelämän murroksesta. Yhteistyötä on tärkeää ylläpitää ja tiivistää jatkossa entisestään, jotta saamme kaiken potentiaalin irti työelämän uusista tuulista ja tässä tapauksessa erityisesti generatiivisesta tekoälystä, jonka synnyttämät osaamisen tarpeet tuovat uutta meille kaikille oppijoina”, toteaa FinanssiAkatemiaa koordinoiva kehitysjohtaja Katja Repo Finanssiala ry:stä.

Oppiminen ja kasvu tapahtuvat yhdessä

Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen finanssialan työtehtävissä on ennen kaikkea mahdollisuus, johon kannattaa tarttua avoimin mielin. Finanssialalla teemaa on lähestytty mahdollisuuksien kautta ja siitä on pyritty löytämään näkökulmia, joiden myötä työn teosta saadaan mielekkäämpää. Mahdollisten sudenkuoppien löytäminen on ollut myös osa prosessia.  

”Generatiiviseen tekoälyyn liittyy mahdollisten sudenkuoppien lisäksi runsaasti potentiaalia tehdä työtä mielekkäällä ja hyvinvointia tukevalla tavalla. Muutos on pysyvää, mutta määrätietoisella yhteistyöllä muutos voidaan kanavoida myönteiseen suuntaan” sanoo Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja Sara Mella Nordeasta. 

Lisäksi työpaikoilla tarvitaan osaamista edistävää organisaatiokulttuuria ja suomalaiselta työelämältä toimia, jotka lisäävät laajaa, eri toimijoiden välistä yhteistyötä, jossa oppeja ja hyviä käytänteitä voidaan jakaa. 

“Generaativisen tekoälyn käyttöönotto finanssialalla edellyttää avointa yhteistyötä henkilöstön kanssa. Yrityksen tekoälystrategian luominen, sovittujen sääntöjen läpikäyminen työntekijöiden kanssa sekä AI-koulutus ovat perusta onnistuneelle käyttöönotolle. Generatiivinen tekoäly on todennetusti seuraava askel teknologisessa kehityksessä alallamme. Positiivinen suhtautuminen uuteen murrokseen ja alan erityispiirteet huomioon ottaen, onnistumme tässäkin muutoksessa yhdessä”, toteaa Ammattiliitto Pron edunvalvonnan yhteyspäällikkö Liisa Halme Vuori.

Yhteistyö erityisesti oppilaitosten kanssa on ollut tulevaisuusvuoropuhelussa silmiä avaavaa. Finanssialalla toimivan FinanssiAkatemia-verkoston kautta yhteistyötä oppilaitosten kanssa on tehty aikaisemminkin, mutta generatiivisen tekoälyn kohdalla kyse on niin suuresta työtä muuttavasta teemasta, että oppilaitoksilla on prosessissa välttämätön ja tärkeä rooli, jos halutaan saavuttaa suurin mahdollinen potentiaali. 

Generatiivisen tekoälyn murros on vasta alussa

Oppilaitoksilla on keskeinen rooli varmistaa, että opetetut asiat kohtaavat työelämän tarpeet ja opiskelijat ovat valmiita astumaan työelämään. Lisäksi jo työelämässä olevat tarvitsevat päivitettyä osaamista. Generatiivisen tekoälyn käytölle on tärkeää löytää yhteinen suunta, jota kohti kuljetaan alan toimijoiden ja oppilaitosten kanssa. Syksyllä 2024 FinanssiAkatemiaan kuuluvien oppilaitosten opiskelijat kokoontuvat hackathoniin ratkomaan generatiiviseen tekoälyyn liittyviä haasteita finanssialalla. Ottamalla opiskelijat mukaan ratkomaan tekoälyyn liittyviä kysymyksiä varmistetaan, että myös heidän äänensä saadaan kuuluviin.

Tulevaisuusvuoropuhelu generatiivisesta tekoälystä on jatkoa Finanssiala ry:n, Palvelualojen työnantajat Paltan, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Ammattiliitto PRO:n väliselle jo kymmenen vuotta kestäneelle yhteistyölle. Alan toimijat olivat edelläkävijöinä mukana tulevaisuusvuoropuhelu-menetelmän muotoilussa suomalaisen työelämän kehittämiseksi. 

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara näkee toimialojen yhteistyössä paljon hyvää niin ennakoinnin ja jatkuvan oppimisen, kuin työmarkkinoiden toimivuudenkin näkökulmasta. “Työn murrosta ja sen ilmiöitä, kuten generatiivista tekoälyä käsittelevien tulevaisuusvuoropuheluíden avulla lisäämme tietoa ja ymmärrystä työelämän muutoksista ja parannamme yhteistä päätöksentekoa eri tasoilla. Vuoropuheluiden myötä meillä on koko ajan enemmän ihmisiä, jotka tietävät, minkälaista osaamista tulevaisuudessa kaivataan ja miten omia mahdollisuuksia työelämässä voi parantaa. Samaan aikaan vastakkainasettelun määrä vähenee.”  

Vuoden 2023 joulukuussa käynnistynyt finanssialan tulevaisuusvuoropuhelu generatiivisesta tekoälystä päättyi kaikille avoimeen webinaariin 3.6.2024. Tilaisuudessa osallistujille esiteltiin yhteistyön tuotoksia sekä käytiin niistä keskustelua asiantuntijoiden ja yritysten edustajien kesken.

Lisää generatiivisen tekoälyn tulevaisuusvuoropuhelusta voit lukea  täältä.

Kutsu medialle: seuraa päätöswebinaaria 3.6. klo 10 alkaen

Tervetuloa mukaan kaikille avoimeen webinaariin 3.6. klo 10-12, jossa käydään läpi niitä oppeja ja oivalluksia, joita finanssiala tulevaisuusvuoropuhelusta on saanut. Mukaan pääset tämän linkin kautta: Myötätuulta ja kompastuskiviä: Tulevaisuusvuoropuhelun loppuwebinaari 3.6.2024 kello 10 (youtube.com)

Webinaarin ja parikeskustelut fasilitoi Saku Tuominen.

Ohjelma:

10:00 Tervetuloa webinaariin! Sara Mella, Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja. 

Löydöksiä generatiivisen tekoälyn tuomaan murrokseen finanssialalla: myötätuulta ja kompastuskiviä. Katja Repo, Finanssiala ry ja Liisa Halme Vuori, Ammattiliitto Pro ry. 

Inspiraatiopuheenvuoro: Yhteistyön, kokeilujen ja uuden oppimisen välttämättömyydestä. Elämme valtavien mahdollisuuksien aikaa! Saku Tuominen

Dialogi 1: Generatiivisen tekoälymuutoksen johtamisen elementit. Tuomas Syrjänen, Futurice ja Riitta Suonpää, OP

Dialogi 2: Generatiiviseen tekoälyyn liittyvä osaamisen muutoksen kehittäminen ja jatkuva oppiminen. Ari-Matti Erjansola, Aalto EE & asiantuntija Haaga-Heliasta

Miksi suomalaiselle työelämälle on tärkeää, että eri tahot yhdessä keskustelevat työelämän eri ilmiöistä? Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara

12:00 Webinaari päättyy

Lisätiedot

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta TYÖ2030 | Työterveyslaitos

TYÖ2030-ohjelman Työkaverikysely paljastaa: Työkaveruus vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta - nuorten kohdalla etätyö on heikentänyt pysyvästi tai hetkellisesti 18-24-vuotiaiden työkaverisuhteita14.2.2023 07:58:24 EET | Tiedote

Työpaikat ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja kaverisuhteiden solmimiselle. Suomalaiset arvioivat, että noin kolmannes kaverisuhteista on lähtenyt liikkeelle työpaikalta. Työkavereiden tuomaa yhteenkuuluvuuden tunnetta pidetään tärkeä asiana elämässä. Etätyö on jättänyt jälkensä työkaveruuksiin: kyselyn mukaan etätyö on heikentänyt ainakin hetkellisesti nuorten työkaveruuksia.

TYÖ2030-ohjelman MEADOW-tutkimus selvitti: Luottamuksesta menestysresepti kilpailukyvyn vahvistamiseen2.2.2023 09:11:28 EET | Tiedote

Johdon ja henkilöstön välinen luottamus on organisaatioille tärkeä kilpailutekijä. Vuoden alussa valmistunut MEADOW-raportti avaa luottamuksen etuja ja antaa tuoretta tietoa sen merkityksestä organisaatioille. Etenkin taantuman uhatessa luottamuksella voi olla merkittävä rooli organisaatioiden selviytymiseen – parhaimmillaan se toimii myönteisenä vastavoimana haastavina aikoina. Tutkimuksen mukaan luottamus korreloi vahvasti henkilöstön osallistumiseen. Mitä korkeampi luottamus on, sitä enemmän henkilöstö osallistuu kehittämistyöhön ja sen tuloksellisemmaksi sekä hauskemmaksi se koetaan. Aiemmin julkaistun Meadow-tutkimuksen mukaan sellaiset yritykset, joissa vähintään 30 prosenttia henkilöstöstä osallistuu säännöllisesti toiminnan kehittämiseen, reilu kolmannes (35 %) kertoo tuottaneensa markkinoille kokonaan uuden tuotteen tai palvelun. Vahvan luottamuksen on myös havaittu ruokkivan yhteistyötä yrityksissä ja yhteisöissä. ”Havaintojemme mukaan organisaatioiden väliset erot olivat suu

TYÖ2030-ohjelman MEADOW-tutkimus selvitti: Digitalisaation vaikutukset työelämässä jakautuvat epätasaisesti21.11.2022 12:25:13 EET | Tiedote

Digitalisaatio koskee kaikkia toimialoja ja työorganisaatioita, ja sen merkitys on korostunut entisestään koronapandemian myötä. Tuoreen TYÖ2030-ohjelman MEADOW-raportin mukaan digitalisaatio etenee eri toimialoilla ja organisaatioissa eri vauhtia ja saa niissä erilaisia muotoja. Työntekijöiden kokemukset digitalisaation vaikutuksesta ovat varsin myönteisiä, mutta ristiriitaisempia kuin työnantajan edustajilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye