Momentum Kirjat

Liljankukka – esikoisromaani menetetyn kotiseudun kaipuusta

Jaa

”Minusta tuntui kuin olisin neljän tien risteyksessä. Yhdessä viitassa luki ”Aarne ja perhe”, toisessa ”Villiruusu”, kolmannessa ”Ikuinen yksinäisyys”, neljännessä oli kuva, jossa oli pääkallon alla luut ristissä.”

Kansi: Jari Mattila (kannen kuva: Laitinen, T./Museovirasto, Historian kuvakokoelma ja Karjalan Liiton kuvakokoelma)
Kansi: Jari Mattila (kannen kuva: Laitinen, T./Museovirasto, Historian kuvakokoelma ja Karjalan Liiton kuvakokoelma)

Kari Kitusen historiallinen romaani Liljankukka on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana.

Liian paljon, liian varhain joutuu Aino sodan aikana ja sen jälkeen kokemaan. Vaarallinen evakkomatka 12-vuotiaana Viipurista Tampereelle. Äidin yllättävä kuolema. Lukio-opintojen tyssääminen, kun isä uuden vaimonsa painostamana lähettää 17-vuotiaan tyttärensä kesällä 1944 VR:n liikenneoppilaaksi Viipurin lähelle Johanneksen asemalle. Sieltä Aino ja nuori postivirkailija Helmi joutuvat pakenemaan aivan viime tipassa venäläisten suurhyökkäyksen alta matkaten kaatuneita sotilaita kuljettaneen auton lavalla löyhkäävien ruumiiden seassa joutuakseen vielä pahempaan paikkaan: keskelle Simolan aseman rajua pommitusta. Johanneksessa Helmin kanssa vietetty viimeinen yö sytyttää kokemattomassa Ainossa kiellettyjä, mutta myös kiihottavia tunteita. Tuo yö jättää nuoreen Ainoon pysyvän jäljen.

Avioliitto asemamies Aarnen kanssa ja muutto Tampereelta rautatiepaikkakunta Haapamäelle sekä lasten syntymä vaikuttavat Ainon omiin urahaaveisiin. Ikävät kokemukset tulevat Ainon uniin. Asiat tuntuvat kaatuvan päälle ja kun kaiken lisäksi Helmi katoaa, näkee Aino vain yhden ainoan ratkaisun.

Liljankukka on Ainon tarina vuoden 1939 marraskuusta vuoden 1952 syksyyn asti. Liljankukka kertoo menetetyn kotiseudun kaipuusta. Se on myös rakkauskertomus ja epätavallinen kolmiodraama ainaisen puutteen sävyttämänä sodan jälkeisenä vanhoillisena, tiukkanormisena aikana.

Kari Kitunen on Lahdessa asuva eläkkeellä oleva kunnanjohtaja, joka on työuransa aikana toiminut myös toimittajana. Hän on kirjoittanut neljä näytelmää, joista yhden, Seiväsmatkat, yhdessä Kansallisteatterin näyttelijän Petri Liskin kanssa. Lisäksi hän on kirjoittanut vuonna 2022 ilmestyneen omaelämänkertateoksen Sattuma kuljetti miestä sekä Lahden Lauantainäyttämön 40-vuotishistoriikin.

Kitunen on Salpausselän Kirjailijoiden jäsen ja on toiminut harrastajanäyttelijänä lähes 30 vuoden ajan. Liljankukka on hänen esikoisromaaninsa.

KITUNEN, KARI: Liljankukka
309 sivua
Nidottu, pehmeäkantinen
ISBN 9789527584446
Ilmestymisaika: Kesäkuu 2024

Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt

Lähetämme pyynnöstä arvostelukappaleen teoksesta joko painettuna tai sähköpostitse. Arvostelukappalepyynnöt, haastattelupyynnöt sekä tiedustelut pressikuvista voi lähettää osoitteeseen info@momentumkirjat.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansi: Jari Mattila (kannen kuva: Laitinen, T./Museovirasto, Historian kuvakokoelma ja Karjalan Liiton kuvakokoelma)
Kansi: Jari Mattila (kannen kuva: Laitinen, T./Museovirasto, Historian kuvakokoelma ja Karjalan Liiton kuvakokoelma)
Lataa
Kari Kitusen kuva © Antti Mäkijärvi
Kari Kitusen kuva © Antti Mäkijärvi
Lataa

Linkit

Momentum Kirjat

Suotie 15
05200 Rajamäki

Momentum Kirjat on kotimainen kirjankustantamo. Julkaisemme elämäkertoja, historiikkeja sekä kauno- ja tietokirjallisuutta kustanteina ja palvelukustanteina.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Momentum Kirjat

Satiirinen uutuusromaani asiantuntijavallasta4.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Matti Reinikan romaani G.B. Ryynäsen erinomainen ratkaisutoimisto on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana. Eräänä tavallisena perjantaina matematiikanopettaja Gunnar Beowulf Ryynänen kuulee niin syvän loukkauksen opettajille luennoivan asiantuntijan suusta, että poistuu huoneesta ja saman tien koko koulusta. Hän muuttaa korpeen, Pahkaputaan kuntaan, ja perustaa sinne ikioman toimistonsa. Ei ole inhimillistä ongelmaa, johon Ryynäseltä ei löytyisi ratkaisua – kunnes neuvokkuus menee liian pitkälle. Matti Reinikan (s. 1981) hersyvä satiiri ravistelee lempeän kirpeästi nyky-yhteiskunnalle ominaista asiantuntijavaltaa, sitä samaa, jonka kyseenalaisten hedelmien keskellä kirjailijan hyvin tuntema oikea koulumaailmakin kipuilee. REINIKKA, MATTI : G.B. Ryynäsen erinomainen ratkaisutoimisto 290 sivua Nidottu, pehmeäkantinen ISBN 9789527584293 Ilmestymisaika: Toukokuu 2024 Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt Lähetämme pyynnöstä arvostelukappaleen teoksesta joko painettuna t

Uusi tietoteos von Wright -suvun vaiheista3.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Atte von Wrightin, suvun nykyisen päämiehen kirjoittama Kartano Kuopion takana -teos esittelee taiteilijaveljeksistään tunnetun suvun henkilöitä ja heidän elämänvaiheitaan 140 vuoden ajalta, 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun, jolloin suvulle kuulunut Haminalahden kartano siirtyi uusille omistajille. Kartanon viimeiseksi von Wright -suvun omistajaksi jäi Adolf von Wright nuorempi, jolla oli merkittävä vaikutus Suomen meijeritalouden kehityksessä.

Uutuusromaani Murha Töölössä sijoittuu 1960-luvun Töölöön30.5.2024 15:45:00 EEST | Tiedote

Simo Katramon romaani Murha Töölössä on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana. Teoksessa 13-vuotiaat pojat kolkkaavat Manageriksi kutsutun tuttavansa kuolettavasti. Kohtalo heittää pojat kokemaan kaksi erilaista tulevaisuutta. Romaanin tapahtumat pohjautuvat monilta osin tositapahtumiin, joiden alkupiste on 1960-luvun Töölössä. Murha Töölössä tutkii elämän sattumanvaraisuutta, mitä teoksen kollaasimaisuus ja kaleidoskooppinen rakenne korostavat. Romaani on kirjoittajansa, ympäristöalalla elämäntyönsä tehneen Simo Katramon toinen kaunokirjallinen teos. KATRAMO, SIMO : Murha Töölössä 325 sivua Nidottu, pehmeäkantinen ISBN 9789527553510 Ilmestymisaika: Toukokuu 2024 Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt Lähetämme pyynnöstä arvostelukappaleen teoksesta joko painettuna tai sähköpostitse. Arvostelukappalepyynnöt, haastattelupyynnöt sekä tiedustelut pressikuvista voi lähettää osoitteeseen info@momentumkirjat.fi.

Runokokoelma "Syvempään päätyyn – luuppirunoja" kuvaa elämän iloja ja haasteita lapsenomaisen leikkisellä otteella24.5.2024 11:30:00 EEST | Tiedote

Vilja Kerolan runokokoelma Syvempään päätyyn – luuppirunoja on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana. Lapsenomaisen leikkisä, väläyksittäin vakaviakin sävyjä saava runokieli tempaa mukaansa kokeneimmankin lukijan. Vilja Kerolan esikoiskokoelma näyttää maailman milloin hulvattoman absurdina, milloin taas vakavan asiallisena. Tunnelma vaihtuu hetkessä ilosta suruun ja päinvastoin, kuten elämässä niin usein. Helminauhamaisesti rakennettu runojen jatkumo kietoo taitavasti alun ja lopun yhteen, ja kohta lukija huomaa lukevansa kokoelmaa uudelleen – kannesta kanteen. Vilja Kerola asuu Kirkkonummen Veikkolassa ja työskentelee päivisin "puuseppäartenomimerkonomina" – kuten hän ammatikseen mainitsee. KEROLA, VILJA: Syvempään päätyyn – luuppirunoja 92 sivua Nidottu, pehmeäkantinen ISBN 9789527584767 Ilmestymisaika: Huhtikuu 2024 Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt Lähetämme pyynnöstä arvostelukappaleen teoksesta joko painettuna tai sähköpostitse. Arvostelukappalepyynnöt, haa

Tietoteos Tarinoita AKT:n käytäviltä ja kabineteista 1989–2012 taustoittaa ajankohtaista lakkokeskustelua21.5.2024 13:30:00 EEST | Tiedote

Pertti Sulasalmen tietoteos Tarinoita AKT:n käytäviltä ja kabineteista 1989–2012 on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana. Pertti Sulasalmi on eläkkeellä oleva AKT:n työsuojelusihteeri. Hän toimi liiton eri tehtävissä 30-vuoden ajan. Lisäksi hän on ollut liittonsa edustaja erilaisissa valtion hallinnon työryhmissä, joissa valmisteltiin lainsäädäntöä raskaaseen liikenteeseen. Liikenneturvan hallituksessa hän istui 2000–2011. Teoksessa Tarinoita AKT:n käytäviltä ja kabineteista 1989–2012 Sulasalmi valottaa tapahtumia aitiopaikalta henkilökohtaisesta näkökulmasta. Teos on julkaistu painettuna kirjana vuonna 2013. Maantiekiitäjä-nimeä kantanut teos sai mediassa kiittävän vastaanoton. Sulasalmi opiskeli 1990-luvulla työn ohessa kirjallisuutta Kriittisessä korkeakoulussa sekä viestintää Voionmaan opistolla Ylöjärvellä. Sulasalmi on kirjoittanut myös ahkerasti kolumneja. Hänellä oli säännöllinen palsta sanomalehti Pohjalaisessa kymmenen vuoden ajan. Lisäksi häneltä syntyi lukusia lehtijutt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye