Yritysjuristi

Innovaatiosetelin ehdot muuttuivat – asiantuntijatukea jatkossa myös pienille yrityksille

Jaa

Vuonna 2024 Business Finland on tehnyt merkittäviä muutoksia innovaatioseteliin. Innovaatioseteli on tarkoitettu tutkimus- ja kehitystoimintaan keskittyville pienille yrityksille, joilla on kansainvälistä potentiaalia omaava uusi tuote- tai palveluidea. Uudistukset koskevat erityisesti kohderyhmää, käyttökohteita sekä yrityksen omarahoitusosuuden ehtoja. Näiden muutosten tavoitteena on parantaa yritysten mahdollisuuksia kansainväliseen kilpailuun ja innovaatioiden kehittämiseen.

Innovaatioseteliä uusilla ehdoilla on voinut alkaa hakemaan 24.1.2024 alkaen.
Innovaatioseteliä uusilla ehdoilla on voinut alkaa hakemaan 24.1.2024 alkaen.

Uudistettu innovaatioseteli keskittyy uusien ja pienten yritysten avustamiseen

Uusi ehto innovaatioseteliin on yrityksen ikää koskeva rajoitus, eli enää yli 5-vuotiaat yritykset eivät voi saada tukea. Vain alle 5-vuotiaat, kokoluokaltaan alle 50 työntekijää työllistävät yritykset voivat hakea innovaatioseteliä. Yrityksen liikevaihto tai taseen loppusumma saa olla enintään 10 miljoonaa euroa. Aikaisemmin innovaatioseteliä saivat hakea myös pk-yritykset, mutta nyt avustuksen kohteeksi ovat valikoituneet vain pienet ja uudet yritykset.

Myös vaatimus päätoimisesta yrittäjyydestä tai kokoaikaisesta työntekijästä yrityksessä on poistettu. Aikaisemmin edellytettiin, että yrittäjä on työskennellyt yrityksessä päätoimisesti vähintään kolme kuukautta tai yrityksessä oli ollut vähintään yksi kokoaikainen työntekijä.

Uuden innovaatiosetelin avustuksen määrä on 75 % ostettujen asiantuntijapalvelujen arvonlisäverottomasta määrästä ja korkeintaan 4 500 euroa. Vuonna 2023 avustuksen määrä oli 6 000 euroa ja 100 % ostettujen palvelun arvonlisäverottomasta määrästä. Tänä vuonna yrityksen omavastuu on 1 500 euroa, kun taas viime vuonna omavastuuosuus oli nolla euroa.

Uudistetulla innovaatiosetelillä pyritään varmistamaan, että innovaatioseteli kohdentuu paremmin pienille ja uusille yrityksille, eli niille, joilla on suurin tarve ja potentiaali kasvaa.

Innovaatiosetelin käyttökohteet keskittyvät tutkimus- ja kehitystoimintaan, mikä lisää tarvetta asiantuntijoiden palveluille

Uudistettua innovaatioseteliä voidaan käyttää tuotteiden tai palvelutuotteiden prototyyppien kehittämiseen, teollisoikeuksien (patentit, hyödyllisyysmallit, mallisuojat ja tavaramerkit) suojattavuusselvityksiin ja näiden ensihakemusten hakuprosessiin, sekä innovaatiotoimintaan liittyviin mittaus- ja testauspalveluihin.

Erityisesti prototyyppien kehittäminen vaatii esimerkiksi teknologian lisensointiin liittyviä sopimuksia ja neuvontaa, missä juristin rooli nousee hyvin tärkeäksi. Yritysjuristin osakas Ramezan Puhto on erikoistunut yritysten sopimusoikeudellisiin strukturointeihin. Hän näkee innovaatiosetelin tärkeänä kannustimena, joka lisää pienten yritysten kilpailukykyä ja kansainvälistymistä.

“Koska innovaatioseteli on kohdistettu nimenomaan pienille ja tuoreille yrityksille, ei heillä välttämättä ole heti kaikkea tarvittavaa tietoa, jota uusien innovaatioiden patenttien ja sopimusten sekä esimerkiksi tavaramerkkien hakemusten tekeminen vaatii. Juristi auttaa yritystä kehitystyössä ja hakuprosesseissa, jotta kaikki tarvittavat sopimukset ovat juridisesti päteviä ja suojaavat uudet innovaatiot mahdollisimman hyvin.”

Yritys voi hakea innovaatioseteliä Business Finlandin asiointipalvelusta ja prosessi alkaa siitä, että yritys valitsee palveluntarjoajan. Tämän jälkeen tehdään hakemus ja se lähetetään Business Finlandille. Myönteisen päätöksen saamisen jälkeen yritys voi toteuttaa projektin palveluntarjoajan kanssa. Projekti tulee raportoida Business Finlandille ja loppuraportin perusteella se maksaa yritykselle innovaatiosetelin sen jälkeen, kun yritys on ensin maksanut ulkopuolisen palveluntarjoajan laskun.

Mihin yrityksen kannattaa käyttää innovaatioseteli?

Innovaatiosetelin käyttökohteen valitsemiseen voi myös hydödyntää juristin neuvontaa. Koska innovaatiosetelin ehdot ovat muuttuneet ja käyttökohteet kaventuneet, voi monella yrittäjällä herätä kysymyksiä, onko innovaatioseteli enää paras ratkaisu. Koska omavastuuosuus on 1 500 €, tulee innovaatiosetelin käyttökohde valita tarkkaan.

Asiantuntijapalveluiden hyödyntäminen laki- ja sopimusasioissa, kuten patenttien, hyödyllisyysmallien, mallisuojien ja tavaramerkkien suojattavuus-selvityksissä sekä näiden ensihakemusten hakuprosesseissa tarjoaa yritykselle turvaa ja pitkäaikaiset hyödyt.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Yritysjuristi - yritysjuridiikkaan erikoistunut lakitoimisto

Olemme liikejuridiikkaan erikoistunut lakitoimisto, jonka vahvin osaaminen on yhtiöoikeudessa ja riidanratkaisussa.

Pitkä ja vahva kokemuksemme liike-elämästä ja yritysjuridiikasta auttaa meitä ennakoimaan liiketoiminnan eri vaiheissa eteen tulevia, yllättäviäkin tilanteita. Pyrimme aina löytämään kustannustehokkaat ratkaisut, jotka edistävät parhaiten asiakkaidemme yritystoimintaa.  

Ymmärrämme yritysten arkipäivää ja perusajatuksenamme onkin toimia liiketoiminnan mahdollistajana, jotta asiakkaamme voivat keskittyä tuloksentekoon, ilman huolta juridiikasta. Tämä kaikki tekee meistä vahvan kumppanin yrityksellenne.

Palvelemme suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja kiinaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yritysjuristi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye