Reilu kauppa ry

Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit ratkaisuksi marjanpoiminnan ongelmiin

Jaa

Suomen Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit luonnonmarjanpoimintaan ihmisoikeusongelmien ratkaisemiseksi. Uudet kriteerit vähentävät poimijoiden taloudellisia riskejä, lisäävät marjayritysten vastuuta ja vaativat muun muassa työsuhteisuutta. Kriteerit edellyttävät läpinäkyvyyttä ja reiluutta koko toimitusketjulta, mikä lisää alan vastuullisuutta.

Mustikoita metsässä.
Suomen Reilu kauppa on julkaissut luonnonmarjoja koskevat sertifiointikriteerit vastaamaan marja-alan ongelmiin Suomessa. IStock

Reilu kauppa ry on julkaissut luonnonmarjoja koskevat sertifiointikriteerit vastaamaan marja-alan ongelmiin Suomessa. Laajan kriteerityön tuloksena on 61 Reilun kaupan luonnonmarjojen sertifiointikriteeriä, joilla ehkäistään alan ihmisoikeusriskejä puuttumalla poimijoiden työoloihin ja rekrytointikäytäntöihin.

Marjanpoiminta-alan epäkohtiin on puuttunut myös ulkoministeriö, joka keskeytti maaliskuussa Suomeen pyrkivien luonnonmarjanpoimijoiden Schengen-viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa. Työ- ja elinkeinoministeriö on puolestaan kertonut lainsäädäntövalmistelusta, jonka myötä luonnonmarjanpoimijat tulevat Suomeen työsuhteiseen kausityöhön satokaudesta 2025 lähtien.

Reilun kaupan kriteerit edellyttävät luonnonmarjanpoimintaan työsuhteisuutta ja työehtosopimuksen noudattamista, reiluja rekrytointikäytäntöjä, poimijoiden perehdytystä, säällisiä työ- ja asuinoloja sekä järjestäytymisen mahdollistamista. Reilun kaupan toimintamalli vähentää haavoittuvassa asemassa olevien, kausityöhön saapuvien poimijoiden taloudellisia riskejä ja lisää marjayritysten vastuuta sekä ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuutta. Uudet kriteerit mahdollistavat läpinäkyvyyden ja reilun kustannusten jakamisen kaikkien toimitusketjun yritysten kesken.

”Noudattamalla Reilun kaupan yksityiskohtaisia kriteereitä ja ohjeistusta yritykset voivat päivittää marjanpoimijoiden kohtelun tasolle, johon muilla toimialoilla Suomessa on totuttu – ja jota Reilu kauppa edellyttää yrityksiltä myös esimerkiksi Afrikassa”, sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Työ- ja elinkeinoministeriö pitää tärkeinä luonnonmarja-alan konkreettisia askeleita kohti vastuullisempaa toimintaa.

"Ulkomaisten marjanpoimijoiden hyväksikäytön lopettaminen vaatii lakimuutosten lisäksi marjayritysten omaa vastuullisuustyötä. Me viranomaiset tuemme alaa vastuullisuuden vahvistamisessa työperäisen hyväksikäytön vastaisen toimenpideohjelman mukaisesti" erityisasiantuntija Ariann Grandell työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Kriteerit kitkevät pakkotyötä

Yksi ongelmista on ollut ulkomaalaisten poimijoiden velkaantuminen jo ennen Suomeen saapumista rekrytointi- ja matkakulujen vuoksia. Reilu kauppa ry ei hyväksy tätä kansainvälisten normien vastaista käytäntöä vaan edellyttää, että työnantaja maksaa kaikki rekrytoinnista aiheutuvat kustannukset. Kyseessä on niin sanotun Työnantaja maksaa -periaatteen (Employer Pays Principle) noudattaminen, joka sisältyy kansainvälinen työjärjestö ILOn ohjeisiin ja muun muassa suomalaisyritysten laajasti käyttämiin Amfori BSCI -periaatteisiin.

Marjakriteerityössä yhtenä neuvonantajana toimineen Euroopan kriminaalipolitiikan Instituutti HEUNIn mukaan Reilun kaupan marjakriteeristö on konkreettinen aloite, joka tarjoaa käytännön toimenpiteitä luonnonmarja-alan rakenteellisten ihmiskauppa- ja pakkotyöriskien ehkäisemiseksi.

”Toteutuessaan Työnantaja maksaa -periaate vähentäisi tehokkaasti poimijoiden haavoittuvaista asemaa ja riippuvuutta, kun työnantaja kattaisi poimijan rekrytointiin liittyvät kulut”, toteaa HEUNIn vastuullisuusasiantuntija Saara Haapasaari.

Koko toimitusketjulta odotetaan muutoksia

Reilu kauppa järjesti uusista marjakriteereistä kansainvälisen konsultaatiokierroksen. Sertifiointikriteerien luomisessa kuultiin laajaa ja monialaista sidosryhmäjoukkoa aina poimijoista yrityksiin ja viranomaisiin, jotta toimitusketjun haasteita voitaisiin pyrkiä ratkomaan mahdollisimman kattavasti.

Vastuullinen toimintamalli edellyttää marjayrityksiltä suuria muutoksia ja kasvattaa niiden kustannuksia.

”On tärkeää, että myös vähittäiskauppa ja elintarviketeollisuus päivittävät hankintakäytäntöjään ja -hintojaan sellaisiksi, että ne mahdollistavat poimijoiden oikeuksien toteutumisen. Tähän toimitusketjun ihmisoikeuksia koskevaan huolellisuuteen yrityksiä velvoittaa vastikään EU:ssa säädetty yritysvastuudirektiivi”, Janne Sivonen muistuttaa.

Luonnonmarjoille laadituille kriteereille on suunniteltu rajattua käytännön testaamista jo tämän kesän aikana, mutta testaamisen toteutuminen ei ole vielä varmaa. Vuonna 2025 kriteerit päivitetään, ja ne tulevat kaikkien vaatimukset täyttävien yritysten saataville.

Uudet sertifiointikriteerit julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkona 5.6. Reilun kaupan verkkosivuilla: www.reilukauppa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 75 maassa ja myydään yli 140 maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry

Reilu kauppa ratkomaan kotimaisen marjanpoiminnan haasteita7.3.2024 07:32:00 EET | Tiedote

Suomen Reilu kauppa on käynnistänyt yhteistyössä yritysten kanssa pilottihankkeen, jossa on mukana koko luonnonmarja-alan toimitusketju. Pilotin tavoitteena on luoda luonnonmarjoille paikalliset sertifiointikriteerit, joilla pyritään ratkomaan marjanpoiminnan haasteita Suomessa. Reilu kauppa työskentelee nyt ensimmäistä kertaa kotimaisten tuotteiden kriteerien parissa. Pilotilla haetaan vaikuttavuutta jo tulevan kesän poimintakaudeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye