Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Alkukesällä 2024 tehdään jättisukeltajan ja isolampisukeltajan inventointeja Ähtärissä, Kruunupyyssä ja Uudessakaarlepyyssä (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Alkukesällä 2024 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kartoittaa kahden sukeltajakovakuoriaislajin vanhat esiintymäpaikat Ähtärin Ouluvedessä, Kruunupyyn Tastgölenissä ja parissa lammessa Vexalan kylässä Uudessakaarlepyyssä. Kartoitukset tehdään toukokuun-kesäkuun vaihteessa, syöttirysän avulla. Kartoitusten syy on luontodirektiivissä mainittujen lajien suojelutason arvioinnin raportointi EU-komissiolle.

Inventointialueet. Vasemmalta oikealle: Ouluvesi (Ähtäri), Tastgölen (Kruunupyy) ja lammet Vexalan kylässä (Uusikaarlepyy)
Inventointialueet. Vasemmalta oikealle: Ouluvesi (Ähtäri), Tastgölen (Kruunupyy) ja lammet Vexalan kylässä (Uusikaarlepyy) Maanmittauslaitos, 2022

Luontodirektiivi suojelee Euroopan yhteisön tärkeinä pitämiä lajeja ja niiden elinympäristöjä. EU:n jäsenmaat raportoivat kuuden vuoden välein lajien suojelutasosta. Suojelutason arviointi tehdään lajien levinneisyyden, populaation tilan, elinympäristön tilan sekä suojelutason odotettavan kehityksen perusteella. Raportoinnin taustatietoihin tarvitaan tuoreet esiintymistiedot, siksi kaikki yli 10 vuotta vanhat esiintymät tarkistetaan uudelleen. Kaikkien kartoitettavien paikkojen lajihavainnot on tehty ennen vuonna 2010.

Jättisukeltaja (Dyticus latissimus) on yksi Suomen suurimmista kovakuoriaislajeista. Laji on luokiteltu elinvoimaiseksi ja mainittu luontodirektiivin II- ja IV-liitteissä. Jättisukeltaja elää tyypillisesti kirkasvetisissä ja vähäravinteisissa järvissä, mutta myös lammissa ja lammikoissa. Useimmiten laji löytyy tiheän vesikasvillisuuden reunoilta. Sekä aikuinen että toukka ovat akvaattisia petoja. 

Isolampisukeltaja (Graphoderus bilineatus) on luokiteltu elinvoimaiseksi ja mainittu luontodirektiivin II- ja IV-liitteissä. Laji elää matalissa ja rehevissä makeavetisissä vesistöissä, joissa on runsaasti vesikasvillisuutta. Esiintymispaikkoja ovat lammet ja reheväkasvuisten järvien osat, joita ympäröi tiheä rantakasvillisuus. Sekä aikuinen että toukka ovat akvaattisia petoja.

Kartoittavat%20lajit.%20Vasemmalla%3A%20j%E4ttisukeltaja.%20Oikealla%3A%20isolampisukeltaja.
Kartoittavat lajit. Vasemmalla: jättisukeltaja. Oikealla: isolampisukeltaja. Jättisukeltaja: Luomus. Isolampisukeltaja: Sippola Ella, Luomus

Faunatica Oy suorittaa kartoitukset ELY-keskuksen toimeksiannosta. Paras kartoitusaika on keväällä-alkukesällä, kun molemmat lajit ovat helpoiten havaittavissa. Käytännössä työt tehdään toukokuun-kesäkuun vaihteessa. Jättisukeltajan kartoitukset tehdään Ouluvedessä (Ähtäri) ja Perhojoen Tast-gölenissä (Kruunupyy). Isolampisukeltajan kartoitukset tehdään kahdessa lammessa Vexalan kylässä (Uusikaarlepyy).

Inventoinneissa käytetään sukeltajakuoriaisille suunniteltua syöttirysää, johon asetettu syötti
houkuttelee niitä pyydykseen. Elävänä pyytävät rysät asetetaan tukikepin varaan pohjaan vesikasvillisuuden joukkoon, osittain vedenpinnan yläpuolelle, jotta sukeltajat saavat happea pyydyksessä. Yksilöt palautetaan löytöpaikkaansa välittömästi tunnistamisen jälkeen. Kartoituksen aikana merkitään muun muassa seuraavat tiedot: havaintopaikkojen koordinaatit, kuvaus lajien esiintymien runsaudesta, elinympäristön laatu (kuten arvio veden laadusta, ilmaversoiskasvien runsaudesta, rannan kasvillisuus jne.) sekä hoito- ja suojelusuositukset lajien elinympäristövaatimusten perusteella.

Lähteet:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Luonnonsuojeluasiantuntija, Ann-Sofie Åstrand, puh. 0295 027 972, ann-sofie.astrand@ely-keskus.fi.

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten har i egenskap av kontaktmyndighet vid förfarandet för miljökonsekvensbedömning gett utlåtande om Energiequelle Oy:s program för miljökonsekvensbedömning för Kivine kraftledningsprojekt (Österbotten, Södra Österbotten)11.7.2025 08:10:18 EEST | Pressmeddelande

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett sitt utlåtande om miljökonsekvensbedömningsprogrammet för Energiequelle Oy:s Kivine kraftledningsprojekt. En cirka 33 km lång 400 kV kraftledning planeras byggas inom fem kommuner i Österbotten och Södra Österbotten.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Winda Energy Oy:n Siltanevan tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (Etelä-Pohjanmaa)10.7.2025 10:38:57 EEST | Tiedote

Winda Energy Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Teuvan kunnan koillisosiin Kurikan kaupungin rajalle. Hankkeessa suunnitellaan rakennettavaksi 8–9 tuulivoimalaa, jotka ovat kokonaiskorkeudeltaan enintään 300 metriä ja yksikköteholtaan on enintään 10 megawattia. Sähkönsiirto suunnitellaan tehtäväksi 2,2 km maakaapelilla. Hankealueen kokonaispinta-ala on 1133 hehtaaria.

ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Perhon Honkahuhdan tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ja sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta9.7.2025 15:46:11 EEST | Tiedote

Perhon Tuuli Oy suunnittelee tuuli- ja aurinkovoiman sekä sähkönsiirron hanketta Perhoon, Honkahuhdan alueelle. Hankkeessa rakennetaan enintään 10 tuulivoimalaa ja enintään 250 hehtaarin aurinkovoima-alue pinta-alaltaan noin 3400 hehtaarin alueelle. Arvioinnissa tarkastellaan kokonaiskorkeudeltaan 320 metrin tuulivoimaloita, joiden yksikköteho on enintään 14 MW. Aurinkovoimalan enimmäisteho on 260 MWp. Sähkönsiirtovaihtoehtoja on neljä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye