Mediakutsu: Tervetuloa kesän maistuvimmalle juttukeikalle tiistaina 11.6. - Luonnonlaidunpäivän mediaretki Kosken kartanolle Saloon
Tervetuloa Luonnonlaidunpäivän mediaretkelle tiistaina 11.6. klo 10-13 Kosken kartanolle Saloon. Retkellä pääset tutustumaan laajasti luonnonlaidunnukseen ja perinneympäristöihin sekä niiden merkitykseen luonnolle. Lisäksi tapaat luonnonlaidunnuksen asiantuntijoita tuottajista, järjestöistä ja julkiselta sektorilta. Paikalla on erinomainen mahdollisuus haastatella asiantuntijoita monipuolisesti ja kuvata Kosken kartanon Hereford-karjaa sekä lampaita elinympäristössään.

Tapahtuman järjestäjät tarjoavat osallistujille herkullisen lounaan, jonka valmistaa ravintola Smörin keittiömestari Mikko Pakola.
Mediaretki on osa Luonnonlaidunpäivän juhlintaa. Luonnonlaidunpäivää vietetään juhannusta edeltävänä lauantaina 15.6.2024, jolloin juhlistetaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Tilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia, ja teemapäivässä mukana olevat ravintolat tarjoavat luonnonlaidunlihaa.
Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia. Nykyisin Suomen perinneympäristöt ovat kaikki uhanalaisia luontotyyppejä, ja niillä elää neljäsosa maamme uhanalaisista lajeista.
Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia.
Mediaretken ohjelma ja saapumisohjeet:
Päivä: tiistaina 11.6.2024
Aika: 10-13
Paikka: Kosken kartano, Koskipolku 28, 25560 Koski as (Salo)
10:00 Kahvitarjoilu
10:15 Tervetuloa, Fredrik von Limburg Stirum, Kosken kartanon isäntä ja Luonnonlaidunlihan Tuottajat ry:n puheenjohtaja
10:30 Lähtö maastoon
10:45 Maastokohteen esittely, Fredrik von Limburg Stirum
11:00 Liisa Rohweder, WWF Suomen pääsihteeri
11:15 Heikki Aro, maaperä- ja ilmastoasioiden asiantuntija, MTK (Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto) ja Cecilia Nyholm, asiantuntija (kotieläin- ja sosiaalipolitiikka) SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund)
11:30 Keskustelua & kysymyksiä
11:45 Siirtyminen maastosta lounaalle
12:00 Johan Ekroos, apulaisprofessori, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
12:15 Lounas & keskustelua
Mikko Pakola, keittiömestari, Ravintola Smör
13:00 Tilaisuus päättyy
Ilmoittaudu mediaretkelle viimeistään torstaina 6.6.2024: Ilkka Numminen, Metsähallitus, ilkka.numminen(at)metsa.fi, 0406350325. Muista ilmoittaa erityisruokavaliosi.
Huom! Säänmukainen varustus, puheenvuorot pidetään maastossa.
Lue lisää Luonnonlaidunpäivästä ja perinnebiotoopeista sekä katso teemapäivänä avoinna olevat maatilat: https://luonnonlaidunlihantuottajat.fi/luonnonlaidunpaiva-2024/
Avainsanat
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme