Tulli

Lomalla ulkomaille? Katso tästä Tullin vinkit sujuvaan kotiinpaluuseen

Jaa

Tuliaisiksi kukkia ja kinkkua, itselle hieman tupakkaa ja timantteja, sekä mukana lemmikki ja lääkkeitä. Saako tuoda, pitääkö tullata? Kannattaa selvittää, ja mielellään etukäteen, koska ulkomailta ei voi tuoda Suomeen mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa. Useiden eri tavaroiden maahantuonti Suomeen on rajoitettua, luvanvaraista tai jopa kiellettyä. Merkitystä on myös sillä, mistä Suomeen tulee.

– Ohjeemme Suomeen tulijalle on yksinkertainen ja helppo toteuttaa: tutustu aina etukäteen tuontirajoituksiin esimerkiksi Tullin verkkosivuilla. Näin voit välttyä yllätyksiltä, neuvoo tulliylitarkastaja Niina Taimela.

Tuontirajoitukset ja -ehdot kannattaa tarkistaa etukäteen ainakin näistä:

 • Lääkkeet

  Lääkkeiden maahantuonnin rajoitukset riippuvat siitä, onko kyseessä suomalaisen luokittelun mukaan itsehoitovalmiste, reseptilääke, huumausainelääke vai eläinlääke ja oletko tulossa Eta-maasta tai Eta-alueen ulkopuolelta. Voit esimerkiksi tuoda mukanasi lääkevalmisteita omaan käyttöösi Eta-alueen ulkopuolelta enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Muista myös reseptit ja kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa.
 • Tupakkatuotteet

  Tupakkatuotteiden matkustajatuonnin rajoitukset vaihtelevat tuotteittain ja sen mukaan, onko kyse verollisesta vai verottomasta tuonnista. Tuontiin voi liittyä myös aika- ja matkustustaparajoituksia.
 • Maito-, liha- ja kalatuotteet

  Suomeen ei voi tuoda liha- tai maitotuotteita EU:n ulkopuolelta. Kielto koskee myös eväsleipiä ja lemmikkieläinten ruokia. Lisäksi EU:n alueella sian ja villisian lihan tuontia on rajoitettu niistä maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa.
 • Kasvit, hedelmät ja vihannekset

  Useimpia kasveja ja kasvituotteita ei saa tuoda EU:n ulkopuolelta Suomeen ilman kasvinterveystodistusta. Ei siis edes yhtä omenaa ilman todistusta. Rajoitus koskee myös Norjaa.
 • Lemmikit

  Kun kissan tai koiran kanssa tulee Suomeen, tarvitaan erilaisia asiakirjoja, todistuksia ja rokotuksia. Maahantulovaatimukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, mistä maasta lemmikin kanssa tullaan Suomeen. Jopa EU-maiden ja Pohjoismaiden välillä on eroja.
 • Uhanalaiset lajit ja niistä valmistetut tuotteet, kuten kaviaari, korallit ja kaktukset

  CITES-tuotteiden tuonti Suomeen on kiellettyä tai vaatii luvan sekä lähtömaasta että mahdollisesti myös Suomen ympäristökeskukselta. Lisäksi tuotteita voi tuoda vain tiettyjen rajanylityspaikkojen kautta.
 • Käteinen raha

  Käteisvarojen tuonti Suomeen EU:n ulkopuolelta ei ole kiellettyä tai rajoitettua, mutta jos mukana on 10 000 euroa tai enemmän, täytyy tehdä ilmoitus Tullille. Sama koskee vientiä Suomesta EU:n ulkopuolelle.

Rajoituksiin vaikuttaa, mistä Suomeen tulee. Rajoituksiin tutustuessaan matkailijan täytyy siis kiinnittää erityistä huomioita, tuleeko hän Suomeen EU:sta, EU:n ulkopuolelta, EU:n tulli- tai veroalueelta vai Eta-alueelta? Esimerkiksi Pohjoismaissakin on EU-maita ja EU:n ulkopuolisia maita.

Pitääkö tuliaiset ja tuomiset tullata?

Jos saapuu Suomeen EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta lentäen, saa ostoksia, kuten elektroniikka ja vaatteita tuoda enintään 430 euron arvosta tullitta ja verotta. Oikeus on henkilökohtainen. Tämä arvoraja ei koske alkoholia tai savukkeita, vaan näiden tuotteiden tuonnille on omat aikarajat ja määrälliset rajoitukset, jotka pitää tarkistaa.

EU:n tulli- ja veroalueelta saa tuoda Suomeen omaan käyttöön ostettuja tavaroita ilman, että niistä joutuu maksamaan tullia tai veroa. Joidenkin tavaroiden, kuten lääkkeiden ja tupakkatuotteiden, tuonti on kuitenkin rajoitettua.

Mitä jos matkalaukkuun unohtui jotain sopimatonta?

Jos matkustajalla on mukanaan liikaa tavaroita, joiden tuontia on rajoitettu, tai tavaroita, joiden tuonti on kokonaan kielletty, voi ne luovuttaa oma-aloitteisesti Tullille. Tällöin valitaan punainen kaista.

Jos matkustaja on valinnut vihreän tai sinisen kaistan ja häneltä löydetään tullitarkastuksessa sellaisia tavaroita, joista pitää maksaa veroa tai joiden tuonti on rajoitettua tai kiellettyä, Tulli voi ottaa tavarat haltuun tai takavarikoida ne. Tavaroista voi joutua maksamaan kaksinkertaisen veron, tai matkustajaa voidaan jopa epäillä tullirikoksesta, joten kaistanvalinnassa kannattaa olla tarkkana.

– Tullin työntekijöiltä voi aina kysyä neuvoa. Jos on epävarma, esimerkiksi lentokentällä voi valita punaisen kaistan, josta tavoittaa Tullin henkilökunnan, Taimela vinkkaa.

Lisätietoa

Mitä saan tuoda tai tilata Suomeen? Katso rajoitukset Tullin verkkosivuilta

Tarkista Tullin verkkosivuilta, mitkä maat kuuluvan EU:n tulli- ja veroalueeseen

Katso Tullin verkkosivuilta Eta-maat

Ulkomaille koiran kanssa? Huolehdi lemmikin passi ja rokotus kuntoon, niin paluu Suomeen onnistuu ongelmitta (tiedote 23.4.2024)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tulliylitarkastaja Niina Taimela. Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Viranomaiset valvovat veneilyä yhteistyössä – huolehdi tarvittavat varusteet veneeseen ja liiku turvallisesti vesillä18.6.2024 10:35:00 EEST | Tiedote

Poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos toimivat yhteistoiminnassa myös vesialueilla ja valvovat veneilijöiden turvallisuutta. Kaikki viranomaiset tarkastavat vesillä muun muassa veneen yleisen kunnon, pakolliset varusteet ja asiakirjat. Huomiota kiinnitetään myös kuljettajan ajotapaan ja -kuntoon. Kaikilta PTR-toimijoilta saa tarvittaessa apua ongelmatilanteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye