Merikarvian kunta

Merikarvian kunta kutsuu taas kuntalaisia mukaan talousarviosuunnitteluun

Jaa

Talousarvion ja -suunnitelman valmistelu on Suomen kunnissa vuosittain toistuva prosessi, johon osallistuvat kunnan toimielimet, viranhaltijat ja osa työntekijöistä. Kuntalaisilla ei ole aikaisemmin ollut suoraa mahdollisuutta osallistua tähän työskentelyyn. Viime vuonna (2023) Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra) tarjosi mahdollisuuden suomalaisille kunnille hakea mukaan yhteistyöprojektiin, jossa muotoiltiin mallia siitä, miten kaikki asiasta kiinnostuneet voisivat osallistua kunnan talousarvion ts. budjetin tekoon. Tässä ei ole kyse osallistavasta budjetoinnista vaan kokonaisvaltaisesti uudesta ajatusmallista.

Koska tiedettiin, että kuntalaisilla ja Merikarvian kesäasukkailla on erinomaisia ideoita kunnan kehittämiseksi, Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi kokeiluun, joka on käynnistyi yhteistyössä Sitran ja Pieksämäen kaupungin kanssa. Talousarvio muodostettiin täysin uudella tavalla näissä kahdessa kunnassa. Keskustellen käytiin läpi erilaisia vaihtoehtoisia näkökulmia ja ideoita – mistä voitaisiin säästää ja mihin käytettävissä olevat varat kohdennetaan.

Viime vuonna Merikarvialla kaikki ilmoittautuneet pääsivät mukaan – paneelikeskusteluihin osallistujia oli yhteensä 14. Mikäli tänä vuonna hakijoita on viime vuotta runsaammin, osallistujat valitaan siten, että kaikkien ryhmien edustus toteutuu mahdollisimman laajasti. Huomioimme valinnoissa mm. kylien edustuksen, sukupuolten välisen tasa-arvon, eri ikäryhmät, nykyiset ja entiset kuntalaiset, vapaa-ajan asukkaat, kielivähemmistöt, työlliset, työttömät ja yrittäjätaustaiset, eläkeläiset, opiskelijat ja Merikarvialle muuttaneet, Merikarvialla syntyneet sekä kesäasukkaat.

RatkaisuTorien 2024 tavoitteena on synnyttää kaksi asiaa

  • lista konkreettisia ehdotuksia Merikarvian kunnan virallisen päätöksenteon tueksi talousarviosuunnitteluun.
  • kehittää edelleen paremmaksi toimintamallia siitä, miten kaikilla kuntalaisilla on tasa-arvoinen mahdollisuus osallistua kuntansa kehittämiseen talousarviosuunnittelun kautta
Viime vuonna kaikki ilmoittautuneet pääsivät mukaan RatkaisuTori-keskusteluihin
Viime vuonna kaikki ilmoittautuneet pääsivät mukaan RatkaisuTori-keskusteluihin

Mitä RatkaisuTori-kuntalaispaneeleissa tapahtuu ja miten siihen pääsee mukaan?

Alla on linkki ilmoittautumislomakkeeseen, jota jaetaan myös paperisena mm. kunnanvirastolla ja kirjastossa. Osallistuminen keskusteluun ei vaadi älypuhelinta, tietokonetta eikä sähköpostia. Se, että olet kiinnostunut Merikarvian kunnan taloussuunnittelusta, riittää.

Keskusteluja käydään elokuusta 2024 alkaen RatkaisuToreilla – tapaamisia tulee olemaan todennäköisesti kolme tai neljä kertaa.

  1. Ensin tutustutaan nykytilanteeseen: kuntastrategiaan ja tietoon kunnan nykyisestä taloudellisesta tilanteesta.
  2. Keskustelujen kautta kootaan lista ehdotettavista toimenpiteistä ja niiden vaikutuksista (lyhyt aikaväli) ja vaikuttavuudesta (pitkä aikaväli). Vaikutuksia ja vaikuttavuutta arvioidaan talouden tasapainon, työllisyyden, hyvinvoinnin ja kunnan elinvoiman kehittämisen näkökulmista. Ehdotuksia voi syntyä investointiohjelmaan tai talousarvion käyttötalousosaan tai pitemmälle aikavälille taloussuunnitelmaan vaikuttavuusarvointeineen tai näihin kaikkiin.
  3. Kunnanvaltuusto keskustelee ehdotuksista ja hyväksyy lopullisen talousarvion vuodelle 2025 sekä taloussuunnitelman tuleville vuosille viimeistään joulukuussa 2024.  Osa ehdotuksista voi siis toteutua ensi vuoden budjetissa samaan tapaan kuin viime vuonnakin kävi. Raportti viime vuoden toteutuksesta alla olevasta linkistä.

Tule siis mukaan vaikuttamaan Merikarvian kunnan tulevaisuuteen ja ilmoittaudu mukaan alla olevasta linkistä! Ohjelma tarkentuu kesän aikana, pidätämme oikeuden muutoksiin.

https://link.webropol.com/s/ratkaisutori2024

Lisätietoja: Sari Hatanpää – sari.hatanpaa@merikarvia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Talousarvio on kunnan toiminnan peruspilari - sen rakentamiseen Merikarvian kunta kutsuu asukkaansa jo toista kertaa
Talousarvio on kunnan toiminnan peruspilari - sen rakentamiseen Merikarvian kunta kutsuu asukkaansa jo toista kertaa
Lataa
Viime vuonna kaikki ilmoittautuneet pääsivät mukaan RatkaisuTori-toimintaan
Viime vuonna kaikki ilmoittautuneet pääsivät mukaan RatkaisuTori-toimintaan
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Merikarvian kunta

Merikarvian kunta kutsuu yhdistystoimijat illanviettoon 3.9.2024 - teemana kiitokset ja yhteinen tulevaisuuskeskustelu25.6.2024 17:09:52 EEST | Tiedote

Merikarvian kunta kutsuu kaikki uudet ja vanhat yhdistystoimijat yhteiseen illanviettoon syyskuun alussa 2024. Tavoitteena on kiittää Merikarvian kunnan poikkeuksellisen aktiivisia yhdistyksiä sen tekemästä arvokkaasta yhteiskunnallisesta työstä. Samalla voidaan jakaa ajatuksia siitä, miten voisimme yhdessä viedä tärkeää työtämme eteenpäin uusin raikkain ideoin. Tilaisuudessa Merikarvian kunnan lisäksi Satakunnan Yhteisökeskus, Commu-palvelu ja Leader Pohjois-Satakunta tuovat terveisensä alueen yhdistystoimijoille. Tämä on tilaisuus tuoda esiin jo tehdyn työn hedelmiä ja yhdistää uudet ja vanhat voimat sekä ideat yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhdessä saatamme siirtää vaikka vuoria, jos sille päälle satumme, Merikarvian kunnan kehittämispäällikkö toteaa.

Vaihtoehto vaaleilla valitulle edustukselliselle demokratialle - RatkaisuTori-toiminta19.6.2024 11:17:23 EEST | Tiedote

Merikarvian kunnan Ratkaisu-Tori toiminta on kokeilevaa toimintaa, joka vahvistaa kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua asuinseutunsa kehittämiseen. RatkaisuTori-toiminta tarkoittaa käytännössä keskustelua siitä, mihin kunnan hallinnossa käytettävissä olevat varat sijoitetaan. Toiminta perustuu siis yhteistyölle. Panelistit saavat kommentoitavakseen kunnan talousarvion luonnoksen. He esittävät ideoita itselleen tärkeistä teemoista kunnanvaltuustolle, jolla on lopullinen päätösvalta siihen, mihin kunnan varat käytetään. Osallistujahaku on parhaillaan käynnissä ja pari vapaata paikkaa on jäljellä. Viime vuonna toimintamallia kokeiltiin ensi kertaa ja tänä vuonna jatketaan tämän uudenlaisen toimintamallin kehittämistä.

Onkohan maalle muutto ollut koskaan ennen näin helppoa?18.6.2024 13:26:48 EEST | Tiedote

Sinäkin olet saattanut haaveilla maalle muuttamisesta ja etsit sitä oikeaa. Onko unelmiesi koti maaseudun rauhassa, palvelut ja luonto lähellä ja etätyötkin onnistuu? Merikarvialla tilat etätyöhön löytyy myös kunnanvirastolta jos kaipaat mukavaa työyhteisöä, jonka kanssa jutella kahvitunnilla. Meillä asuminen on edullista, varhaiskasvatus maksutonta ja edullisia harrastusmahdollisuuksiakin riittää. Kansalaisopisto räätälöi sinulle tekemistä, jos lempipuuhasi ei löydy jo valmiiksi kurssilistalta tai melkein loputtamasta valikoimasta liikuntapalveluja tai yhdistystoimintaa. Olemme huomanneet, että joskus haaveet ei toteudu kun on hankalaa löytää sopiva asunto. Yhdistimme voimamme ja käynnistimme yhdeksän kunnan yhteistyöhankkeen ratkaisemaan tämän pulman. Jos etsit uutta elämänvaihetta maalta tai jos sinulla on tyhjillään oleva maaseudulla sijaitseva asunto, huoneisto tai vakituiseksi asunnoksi soveltuva mökki, joka odottaa uutta elämää ja uusia asukkaita - nyt on sinun tilaisuutesi.

Pohjois-Satakunnan kunnat kysyvät kuntalaistensa mielipiteitä sote-palveluverkkosuunnitelmasta FCG:n laatiman kyselyn avulla10.6.2024 14:34:30 EEST | Tiedote

Satakunnan maakunnassa Satakunnan hyvinvointialue on järjestänyt alueen sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut 2023 alusta alkaen. Pohjois-Satakunnan kunnat (Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Pomarkku, Merikarvia ja Siikainen) keräävät nyt tietoa kuntalaistensa mielipiteistä hyvinvointialueen palveluverkkoselvitykseen liittyen. Tietoja käytetään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kehittämiseen kuntalaisten toiveita vastaaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye