Räjähdysherkkä ROR-taiteilijaryhmä tekee paluun!
1990–2000-luvuilla maineeseen noussut ROR (Revolutions on Request) -taiteilijakollektiivi on taas täällä! Paluunäyttelyn (Serlachius Kartano) yhteydessä julkaistu TURBO ROR -lehti esittelee taiteilijaryhmän nykymuodossaan ja taustoittaa sen värikästä historiaa.

Tilasiko joku vallankumouksen? ROR is Back! Mutta mikä ihme on ROR? Miltä ROR näyttää, tuntuu, kuulostaa? Onko se taidetta vai sirkushuveja? Vuonna 2000 ROR tuli, näki ja valloitti maailmaa, kunnes eksyi omaan tähtipölyynsä. Serlachiuksen tilauksesta se palaa tulevaisuudesta mukanaan ihmeelliset aakkoset, joista syntyy uusi ROR-maailma.
Näyttelyjulkaisu TURBO ROR jatkaa ROR-kollektiivin räiskyvän röyhkeällä linjalla. Takavuosien legendaarisimman nuorisolehden Suosikin muotokieltä lainaavassa teoksessa on mukana ryhmän jäsenten haastatteluita, minifanipokkareita, jättiturbojuliste, sarjakuva ja tarra-arkki.
ROR-taiteilijaryhmä perustettiin vuonna 1998. Mukana oli aluksi vaihteleva määrä jäseniä, joista muodostui vähitellen pienempi, kokoonpanoltaan vaihteleva taiteilijaryhmä. Läpimurtonsa ROR-ryhmä teki UTOPIA-näyttelyllä Kiasmassa vuonna 2001, ja se esiintyi merkittävissä näyttelyissä eri puolilla maailmaa (mm. Manifesta 4, Royal College of Art, Mori Art Museum). Vuosina 2003–2004 ROR-ryhmä ylläpiti Helsingin Kalliossa ROR-galleriaa, johon se kuratoi näyttelyitä. Ryhmän viimeinen julkinen esiintyminen oli 2008.
Serlachiuksella 23.3.2024 avautuneen ROR ABC -näyttelyn myötä ryhmä on tehnyt paluun. Näyttelyn kuraattoreina ja TURBO ROR -julkaisun toimittajina ovat ryhmän jäsenet Petri Ala-Maunus, Jiri Geller ja Ilse Rossander.
ROR-julkaisussa ovat mukana taiteilijat Riikka Hyvönen, Juho Juntunen, Nikolo Kerimov, Isto Kotavuopio, Sanna-Mari Liukkonen, Mr. Lordi, Painter Jude, Paula Pääkkönen, Pekko Vasantola, Vilunki 3000, Sheung Yiu ja Ro Zahir.
TURBO ROR
Kirjoittajat: Jarkko Jokelainen, Juho Juntunen, Jessica Leino, Jaakko Lindgren, Anneli Nygren, Panu Puolakka, Eeropekka Rislakki, Ilse Rossander, Janne Saarikivi, Taina Saarikivi, Pauli Sivonen (Esipuhe), Oda Ivanka Tšupukka
Toimittajat: Petri Ala-Maunus, Jiri Geller, Ilse Rossander
Parvs ja Serlachius 2024, 112 sivua
Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: Hanna Karppanen, kustantaja, Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätietoa näyttelystä: Susanna Yläjärvi, tiedottaja, Serlachius, susanna.ylajarvi@serlachius.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat




















Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta23.4.2025 11:29:08 EEST | Tiedote
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 Maire Gullichsenin aloitteesta. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Vapaa Taidekoulu on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa taidehistoriassa ja merkittävä vaikuttaja Suomen taide-elämässä. Nyt julkaistava historiateos valottaa koulun rikasta historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme