Astutko palvelukseen heinäkuussa? Hae sotilasavustusta nyt
Kela voi maksaa sotilasavustusta asepalvelusta tai siviilipalvelusta suorittavalle ja hänen omaiselleen. Sotilasavustusta kannattaa hakea noin kuukautta ennen palveluksen alkua.
Jos aloitat palveluksen heinäkuussa, kannattaa sotilasavustusta hakea nyt. Kela voi maksaa sotilasavustusta palveluksen ajalta asevelvolliselle eli ase- tai siviilipalvelusta suorittavalle. Sotilasavustusta voi saada myös asevelvollisen puoliso. Avopuoliso voi saada avustusta vain, jos asevelvollisella on hänen kanssaan yhteinen lapsi.
Voit hakea sotilasavustuksen asumisavustusta sekä avustusta opintolainan korkoihin. Asumisavustusta voidaan maksaa yleensä vain silloin, jos olet asunut itsenäisesti asunnossasi eli olet vuokrannut asuntosi viimeistään 3 kuukautta ennen palveluksen alkamista. Puoliso voi hakea sotilasavustuksen perusavustusta, asumisavustusta ja erityisavustusta.
Jos saat ennen palveluksen aloittamista yleistä asumistukea yksin tai esimerkiksi yhdessä puolisosi kanssa, asumistuki jatkuu palveluksen ajan. Yleisen asumistuen lisäksi Kela voi maksaa sotilasavustuksen asumisavustusta. Tarvittaessa yleisen asumistuen määrä tarkistetaan.
Lisäksi Puolustusvoimat tai siviilipalvelusvelvollisen palveluspaikka maksaa palveluksen ajalta päivärahaa.
Sotilasavustusta ei voi hakea jälkikäteen
Jos aloitat palveluksen 8.7.2024, kannattaa sotilasavustusta hakea nyt. Sotilasavustus myönnetään aikaisintaan palveluksen aloittamispäivästä alkaen. Sotilasavustusta ei voi hakea takautuvasti, eli voit saada avustusta aikaisintaan sen kuukauden alusta, jolloin hakemuksesi on saapunut Kelaan.
Jos haet avustusta opintolainan korkoihin, hae sitä viimeistään sen kuukauden aikana, jolloin koron eräpäivä on. Tee hakemus jokaisesta erääntyvästä korkoerästä erikseen.
Voit hakea sotilasavustusta helposti OmaKelassa. Saat sähköpostin tai tekstiviestin, kun päätös on luettavissa OmaKelassa etusivun Oma asiointi -kohdassa. Lisäksi saat päätöksen postitse, jos et ole ilmoittanut Kelaan, että et halua saada paperipostia.
Lisätietoja asiakkaille:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Rita LääkköläJuristiKela
Puh:020 634 2057etunimi.sukunimi@kela.fiKelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.
Puh:020 634 7745viestinta@kela.fiKansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA
Den sociala tryggheten förändras, utmanar och styr FPA:s verksamhet21.5.2025 06:15:00 EEST | Pressmeddelande
Av FPA:s verksamhetsberättelse och bokslut för 2024 framgår hur de förändringar i den sociala tryggheten som ingår i regeringsprogrammet och FPA:s produktivitetsprogram visar sig i verksamheten. År 2024 betalade FPA ut cirka 17,3 miljarder euro i förmåner.
Muuttuva sosiaaliturva haastaa ja ohjaa Kelan toimintaa21.5.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi). Kelan vuoden 2024 toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä selviää, miten hallitusohjelmaan kirjatut sosiaaliturvan muutokset ja Kelan tuottavuusohjelma näkyivät toiminnassa. Kela maksoi vuonna 2024 etuuksia 17,3 miljardia euroa.
Sjukfrånvaro på grund av depression har blivit klart vanligare bland studerande än bland förvärvsarbetande21.5.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Långvarig sjukfrånvaro bland studerande på grund av psykisk ohälsa har blivit klart vanligare sedan år 2010. Mest har frånvaro på grund av depression ökat, särskilt hos kvinnor. Men även för manliga studerande skiljer sig utvecklingen tydligt från dem som arbetar.
Opiskelijoiden masennusperusteiset sairauspoissaolot ovat yleistyneet huomattavasti enemmän kuin työssä olevien21.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden mielenterveysperusteiset pitkät sairauspoissaolot ovat yleistyneet selvästi vuodesta 2010. Eniten ovat lisääntyneet masennukseen perustuvat poissaolot, etenkin naisilla. Kuitenkin myös miespuolisilla opiskelijoilla kehitys eroaa selvästi työssä olevista.
Familjeledighetsreformen ökade pappors användning av föräldraledighet – men flexibiliteten utnyttjas fortfarande i liten utsträckning20.5.2025 09:45:00 EEST | Pressmeddelande
Pappor till barn födda efter föräldraledighetsreformen har tagit ut en nästan dubbelt så stor andel av föräldrapenningsdagarna som pappor till barn födda före reformen. De flesta pappor tar ut ledigheten också vid andra tidpunkter än samtidigt med barnets mamma. Endast få föräldrar använder deltidsledighet eller delar upp ledigheten i flera korta perioder.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme