SDP EDUSKUNTA

SDP:n Suhonen: Orpon hallitus repi rikki työmarkkinoiden luottamuksen, mutta ei onnistu luomaan Suomeen kasvun eväitä tai työpaikkoja

Jaa

"Orpon hallituksen kärkihanke, eli vuosikymmenten ajan rakennetun luottamuksen torpedoiminen suomalaisilla työmarkkinoilla, etenee suunnitellusti. Suunnitelman jatko-osa, jossa luottamuksen savuavista raunioista pitäisi kasvaa uusia työpaikkoja ja hyvinvointia, antaa odottaa edelleen itseään. Kukahan tämänkin sotkun siivoaa", pohdiskelee kansanedustaja Timo Suhonen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Suomen työmarkkinoilla on luotettu vuosikymmenten ajan toimivaan neuvottelukulttuuriin. Työnantaja- sekä työntekijäjärjestöjen kesken on neuvoteltu työntekijöitä koskevista pelisäännöistä. Ihmisoikeussopimuksen mukaiset lakko-oikeudet ovat olleet itsestään selvyyksiä. Nyt tämä kaikki on valumassa viemäristä alas.

Kokoomuksesta väitetään, että SDP:ssä haikaillaan tupojen aikaan. Tämä väite on täyttä pötypuhetta ja kokoomuksen omien, yhteiskuntarauhaa ja luottamusta repivän politiikan vähättelyä ja vääristelyä.

SDP:n vaatimus on koko ajan ollut, että hallitus lopettaisi työmarkkinaosapuolena toimimisen ja mahdollistaisi työmarkkinauudistusten tekemisen tasapuolisesti. Omalla ohjelmallaan hallitus kiistattomasti asettui työnantajaosapuolen tueksi, palkansaajaa vastaan. Hallituksen toimien myötä suomalaisten työntekijöiden oikeutta osoittaa mieltään hallituksen epäoikeudenmukaista ja eriarvoistavaa politiikkaa vastaan on rajoitettu. Tämä toimintamalli ei sovi länsimaiseen työelämään.

Lakko-oikeuden rajoittamisen jälkeen putkessa on esimerkiksi ansiosidonnaisen lisäleikkaus sekä porvarihallituksen ”taikaseinä” eli paikallisen sopimisen lisääminen. Suomessa on ollut erittäin hyvät mahdollisuudet eri työehtosopimuksissa sopia paikallisesti, mutta tämä ei riitä. Orpo-Purran hallitus haluaa että ”paikallinen sopiminen” laajennetaan ohi työehtosopimusten ja luottamusmiesjärjestelmän. Kysymys kuuluu: miksi näin? Vastaus on: siksi, koska hallitus haluaa heikentää duunarin asemaa työpaikoilla ja lisätä isäntävaltaa. Siinäpä nykyaikaista ajattelua kerrakseen.

Orpon mukaan työntekijöiden oikeuksien heikentämisestä piti seurata kasvua ja työpaikkoja, mutta suunta ei ole kääntynyt ja hallituksen 100 000 uuden työpaikan tavoitteesta puuttuu nyt 150 000 työpaikkaa. Historian korkeimman työllisyyden perinnöksi saanut hallitus on tärvellyt sen esimerkiksi laiminlyömällä rakennusalan kriisin hoitamisen ja todellisten kasvutoimien tekemisen. Ja toisin kuin kokoomuksessa kuvitellaan: työmarkkinaheikennys ei ole kasvutoimi.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan Mika Kari: eduskuntakuulemiset Ottawan sopimuksesta irtautumisesta aloitettava1.4.2025 15:12:48 EEST | Tiedote

Puolustushallinto ja ulkoministeriö ovat selvittäneet jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista. Arvio on, että sopimuksesta tulisi irtautua, jotta Suomi voi varata itselleen mahdollisuuden rakentaa jalkaväkimiinoihin perustuvaa suorituskykyä puolustuksensa vahvistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnassa vuodesta 2011 asti toiminut Mika Kari pitää selvityksen arviota irtautumisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa perusteltuna ja katsoo olevan tärkeää, että eduskunta aloittaa kuulemiset asiassa ja että eduskunnassa huolellisesti kuullaan Puolustusvoimia ja muita asiantuntijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye