Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Aluehallitus 4.6.2024: Varha uudistaa organisaatiotaan

Jaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) aluehallitus päätti tiistaina uudistavaa organisaatiota kolmella tulosalueella. Valtuustolle esitetään joidenkin investointien myöhentämistä ja yta-aluesopimuksen hyväksymistä.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Ensihoitopalvelut ja kiireelliset päivystysluonteiset kotiin vietävät palvelut aluehallitus päätti keskittää pelastuspalveluihin. Uudistuksen tarkoituksena on syventää palveluintegraatiota lähipalveluna sekä turvata pelastustoimen ja ensihoidon yhteistyö. Toistaiseksi ensihoidosta on huolehdittu Tyks-sairaalapalveluissa ja pelastuspalveluissa hyvinvointialueuudistusta edeltäneen työnjaon mukaisesti.

Sote-palveluiden väliaikaiseksi tarkoitetusta aluemallista luovutaan. Toimintaa ja taloutta siirrytään johtamaan linjassa matriisin sijaan. Paikallinen ja alueellinen osaaminen säilytetään, ja muutoksen tavoitteena on asiakaslähtöisyys. Käytännössä Sote-palvelut organisoidaan asiakkaiden ja potilaiden palvelujen mukaisesti. Uudistuksella tavoitellaan myös esihenkilö- ja alaismäärien yhdenmukaistamista ja kustannusrakenteen keventämistä. 

Aluehallitus päätti vauhdittaa myös ikääntyneiden palveluiden yhtenäistämistä uudelleen organisoitumalla.  Uusi organisaatio vähentää hallinnon kerroksia, suoraviivaistaa johtamisrakennetta, siirtää päätöksenteon lähemmäs asiakastyötä sekä vahvistaa talouden hallintaa. Organisaatio rakentuu maantieteellisten palvelualueiden sijaan palvelulähtöisesti.

Tyks-sairaalapalvelujen organisaatiouudistus palautettiin valmisteluun.

Organisaatioiden muutos on osa Varhan vaiheittaista muutosta kohti entistä paremmin palvelevaa organisaatiota ja muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta.

Aluehallitus pienensi valtuustoryhmien palkkioita

Aluevaltuustoryhmille maksetaan nykyisen hallintosäännön mukaisesti tukea 6 000 euroa valtuutettua kohden vuodessa.  Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle tuen laskemista 5 000 euroon vuodessa valtuustokauden loppuun. Jos valtuusto hyväksyy esityksen, päätöksestä syntyy 79 000 euron kokonaissäästöt vuodessa.   

Joitakin investointeja myöhennetään

Varhan aluehallitus esittää aluevaltuustolle hyväksyttäväksi päivitettyä investointisuunnitelmaa. Päivitetyssä investointisuunnitelmassa kerrotaan esimerkiksi, että Kurjenmäkikodin (Turku) hankkeen kaava ei ole valmistumassa oletetussa aikataulussa ja siten tontti ja toteutustapa ovat edelleen selvityksessä, ei vuodelle 2024 kuuluvaa aloitusvaltuutta pystytä käyttämään ja sen vuoksi hankkeelle haetaan uutta lainanottovaltuutta vuoden 2025–2028 suunnitelmaan. Makslankadun lastenkodin (Turku) kustannusarvio on täsmentynyt ja lisäksi tonttivaihtoehdot ovat edelleen selvityksessä. Siten vuodelle 2024 kuuluvaa aloitusvaltuutta ei pystytä käyttämään ja hankkeelle haetaan uutta lainanottovaltuutta vuoden 2025–2028 suunnitelmaan.

Yta-aluesopimus valtuustolle

Varhan aluehallitus näkee, että aluevaltuuston tulee hyväksyä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueiden välinen yhteistyösopimus. Hyvinvointialueet sopivat keskinäisestä työnjaosta, yhteistyöstä ja yhteensovittamisesta hyvinvointialueiden lakisääteisten tehtävien toteuttamiseksi.

- Olemme keskustelleet yhteistyöstä esimerkiksi etäpalvelujen osalta niin, että me voisimme tuottaa suomenkielistä digipalvelua Pohjanmaan hyvinvointialueelle ja saisimme heiltä ruotsinkielistä digipalvelua, hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen kertoo yhteistyösuunnitelmista.

Yhteistyösopimuksella sovitaan myös pelastustoimen yhteistyöstä Länsi-Suomen yhteistyöalueella.

Muut kuin tässä mainitut asiat päätettiin esityslistan mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Terrängen är torr och antänder lätt - midsommarbrasan får inte tändas då varning för terrängbrand råder18.6.2024 13:02:42 EEST | Tiedote

Egentliga Finlands räddningsverk uppmanar invånarna till särskild försiktighet på grund av risken för terrängbrand. Det är absolut förbjudet att göra öppen eld när det finns en varning för terrängbrand. Samma regler gäller för att bränna midsommarbrasan som för att göra någon öppen eld. Man får inte tända en lägereld, brasa eller annan öppen eld när det finns en varning för terrängbrand.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye